vineri, ianuarie 22, 2021

Franţa în faţa campaniei prezidenţiale şi întrebările ei

  Câteva milioane de francezi şi-au desemnat preferinţa prezidenţiabilă la scrutinul organizat de dreapta franceză republicană, de curând, în persoana fostului premier Francois Fillon.

Manuel Valls. Candidatul PS la prezidenţialele din 2017:  „ A venit momentul să merg mai departe cu angajamentul meu. Sensul statului mă face să consider că nu mai pot fi prim ministru în timp ce sunt candidat la prezidenţiale.Părăsesc acest post pentru că vreau , în deplină libertate, să propun francezilor o cale „
Manuel Valls. Candidatul PS la prezidenţialele din 2017: „ A venit momentul să merg mai departe cu angajamentul meu. Sensul statului mă face să consider că nu mai pot fi prim ministru în timp ce sunt candidat la prezidenţiale.Părăsesc acest post pentru că vreau , în deplină libertate, să propun francezilor o cale „

După cum se ştie , contracandidaţii au fost redutabilii Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franţei şi Alain Juppé, fost prim ministru.

  Alegătorii de dreapta au ales însă să-şi pună speranţa învăluită în emoţie şi şarm  în Francois Fillon, deşi acesta îi decepţionase pe mulţi în perioada în care fusese premier.

  Alura sa de june prim, de catolic convins, de „dreaptă republicană „ de tată de familie şi pilot de curse în timpul liber, toate acestea la un loc

Bernard Cazeneuve devine prim-ministru pentru ultimele cinci luni ale mandatului lui François Hollande, înaintea alegerilor din aprilie-mai.Din aprilie 2014 a fost Ministru de Interne.
Bernard Cazeneuve devine prim-ministru pentru ultimele cinci luni ale mandatului lui François Hollande, înaintea alegerilor din aprilie-mai.Din aprilie 2014 a fost Ministru de Interne.

 l-au propulsat pe planul unu cu toate că în discursul rostit a făcut referire la o Franţă cum nu a mai fost în ultimii treizeci de ani, trecând cu buretele uşor peste reuşitele lui Jacques Chirac sau chiar ale adversaului săi Sarkozy care a dovedit  de altfel, un fair play remarcabil.

  Un program economic curajos şi care ar putea scoate Franţa din anchilozarea ei atemporanlă, propune Emmanuel Macron, de care se leagă speranţele unei importante marje din populaţie: centriştii, socialiştii moderni ( să nu uităm că el a fost ministru pe perioada preşedenţiei lui Hollande) o dreaptă liberală şi mai puţin conservatoare.

Nicolas Dupont -Aignan preşedintele „ Debout La Frace „
Nicolas Dupont -Aignan preşedintele „ Debout La Frace „

Nicolas  Dupont-Aignan este candidatul care are programul intitulat „Debout la France „ : el cheamă la normalitate, la valori comune împărtăşite, dar şi la controlul frontierelor, stăpânirea procesului imigraţionist ,relansare economică, la ceva ce nu pare a fi nici stânga nici dreapta.Cu şanse realmente foarte , foarte mici,  în pofida farmecului personal şi discursului bine articulat.

Emmanuel Macron :” Obiectivul nu e acela de a construi enorme catedrale numerice la nivel francez. Intervenţionismul cu tentă de voluntarism nu mai e la modă”
Emmanuel Macron :” Obiectivul nu e acela de a construi enorme catedrale numerice la nivel francez. Intervenţionismul cu tentă de voluntarism nu mai e la modă”

Ce face stânga aşadar? După ce preşedintele Hollande a declarat că se retrage, nedorind să creeze o situaţia ambarasantă în partid, nerăbdătorul premier Manuel Valls ( despre care s-a spus poate răutăcios dar nu odată cum că ar conduce un guvern de stânga dar cu atitudini de dreapta !) e în fine liber să fiecandidat. Cu corectitudine politică , el demisionează din funcţia de premier şi în locul său devine ,pentru o scurta perioadă evident, Bernard Cazneuve, fost ministru de interior dar şi cel care a trebuit să gestioneze situaţia atât de complicată de după atentatele teroriste, petrecute anul trecut pe sol francez.

La ora actuală sondajele îl dau favorit pe Francois Fillon care ar învinge-o pe Marine Le Pen într-un al doilea tur de scrutin la prezidenţialele din 2017.
La ora actuală sondajele îl dau favorit pe Francois Fillon care ar învinge-o pe Marine Le Pen într-un al doilea tur de scrutin la prezidenţialele din 2017.

Rămâne să urmărim îndeaproape atât primarele socialiste cât şi cursa prezidenţială propriu-zisă. În această cursă, sondajele par astăzi favorabile lui Francois Fillon care,potrivit cifrelor anunţate, ar învinge-o pe Marine Le Pen, reprezentanta dreptei extreme, xenofobe şi  antieuropeene.

Cleopatra Lorinţiu

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.