Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
sâmbătă, mai 27, 2023

Fluxul de violență din Turcia arată că Președintele Erdogan e obsedat de control dar nu își poate îmblânzi propria sa țară

[MARK ALMOND*]

În vremuri de criză, când violența încolțește, oamenii de afară strigă după un om puternic pentru a depăși problema. Dar ce se întâmplă dacă terorismul generează haos într-o țară deja aflată sub puterile totale ale unui om puternic?

Turcia se află într-o poziție unică groaznică. Ea are acum “cel mai puternic președinte” după lovitura de stat militară din 1980 sau, poate, după Ataturk însuşi, acum nouăzeci de ani.

Însă abilitatea extraordinară a Președintelui Erdogan de a-și consolida puterea nu a fost compensată printr-o capacitate de a rezolva problemele țării.

Agonia din Turcia pare că va continua. Cu toate acestea având în vedere poziția geopolitică sensibilă a țării, haosul din Turcia înseamnă deasemenea instabilitate pentru Occident.

În timp ce Erdogan a strâns toate frânghiile de autoritate în mâinile sale într-o Turcie încă democratică, crimele comise la întâmplare, atentatele sinucigașe și războiul civil cu kurzii din sud-est au fost scăpate de sub control.

În mod bizar, Erdogan este un obsedat de control, care nu este într-adevăr conștient de amenințările cu care se confruntă societatea sa. Dacă există ceva ce a amplificat amenințările, aceasta este tocmai stilul său capricios de a guverna.

Prin înarmarea și încurajarea jihadiștilor radicali pentru a lupta împotriva regimului Assad în Siria, Erdogan a ignorat riscurile de recul.

Atunci când regimul lui Assad a fost slab, kurzii din Siria au început să se apere. Erdogan a luat atitudine pentru a-i opri de la stabilirea unui mini-stat kurd în sudul Turciei, dar prețul cerut de Occident pentru a închide ochii la acest lucru a fost reprimarea SI.

Aceste două reprimări au pornit atacurile teroriste din Turcia. Grupurile de kurzi au atacat în primul rând armata și poliția, însă SI a vizat civilii.

De asemenea politica externă a lui Erdogan a virat de la confruntarea cu Rusia și Iran la parteneriatul cu aceștia și acuzațiile publice că principalul său aliat de Vest, SUA, s-ar afla în spatele terorismului care afectează Turcia.

Economia a trecut de la boom la faliment în timpul lui Erdogan. Cândva acesta părea să fi realizat cu succes minunea de a combina politica musulmană cu economia de piață. Însă siajul conflictelor din Siria și Irak, plus terorismul terifiant care i-au îndepărtat pe turiști şi au târât Turcia într-o recesiune profundă.

În trecut, forțele militare au acționat pentru a restabili ordinea în Turcia (de obicei brutal). Cândva , în septembrie 1980, generalul Evren a lansat o lovitură de stat militară asupra războiului civil sângeros dintre bărbații înarmați din stânga radicală și dreapta radicală.

Cu un cost mare, armata a restabilit ordinea și chiar a promovat dezvoltarea economică și revenirea la democrație.

Cu toate acestea, după fiasco-ul loviturii de stat din iulie anul trecut, o altă lovitură de stat militară – cel puțin una de succes – pare imposibilă.

Desigur, ar fi fost de dorit, dacă ar fi existat posibilitatea alegerea unui, mod democratic pentru a ieși din actualul impas. Dar adversarii lui Erdogan din parlament sunt divizați și baza lor de sprijin este blocată în rândul anumitor minorități, cum ar fi secularii (împușcați la celebrarea Anului Nou) sau kurzii, sub asalt, ca trădători în ochii lui Erdogan.

Devine Turcia „un om bolnav” la marginea Europei? Un fel de Pakistan cu jihadiștii radicali ai Siriei, generând propriile sale amenințări talibane?

Din păcate, după decenii de promovare a Turciei ca model de urmat, țara riscă acum alunecarea pe drumul care duce către situaţia în care este Pakistanul.

Poate că în interiorul partidului de guvernământ există oameni gata să conteste acapararea de către preşedinte a puterii totale, ba chiar nerăbdători să îi ia locul.

Dar mă îndoiesc că aceștia au curajul de a se pune cu președintele Erdogan!


*Mark Almond: ‘Turcia Seculară: O scurtă istorie” va fi publicată de Institutul de Cercetare a Crizelor din Oxford (Crisis Research Institute in Oxford) în 2017

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/01/stream-violence-turkey-shows-president-erdogan-control-freak/

 

 

 

 

Simțind victoria lui Erdogan, Tinerii turci se gândesc la viața în străinătate

Hasibe Kayaroğlu a sperat că alegerile prezidențiale din Turcia vor duce la schimbări. În schimb, cu câteva zile înainte de un tur de duminică, care arată din ce în ce mai mult ca o încoronare pentru președintele conservator Recep Tayyip Erdoğan, studentul la inginerie se gândește mai mult ca niciodată la viața în străinătate.

VIDEO VIRAL. Erdogan refuză să bea apa oferită de garda de corp din cauza „măsurilor de securitate”.

Un videoclip cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan refuzând să bea apa oferită de garda sa de corp a stârnit o mare...

Alegerile din Turcia. Ultimele sondaje. Erdoğan la 52,7%, Kılıçdaroğlu la 47,3%

Rezultatul primului tur din 14 mai nu se aseamănă cu previziunile sondajelor, care l-au indicat pe Kılıçdaroğu câștigător, fiind o surprinză pentru alegătorilor când președintele Erdoğan a ieșit în fruntea cursei.

Turcia ocupă locul 5 în indicele mondial care măsoară sclavia moderne

Mai mult de 1,3 milioane de oameni trăiesc în sclavia modernă în Turcia, care ocupă locul al cincilea dintre 151 de țări...

 Kılıçdaroğlu cenzurat. Prezentat ca  „un alt candidat” într-o emisiunea a unui canal pro-Erdogan

La alegerile prezidențiale din 14 mai, Erdoğan a primit oficial 49,52% din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu a primit 44,88%. Este pentru prima dată când Turcia va avea parte de un scrutin electoral pe 28 mai.

Washington Post: Pe fondul alegerilor din Turcia, asasinarea unui bărbat sirian stârnește teamă în rândul refugiaților

Afișele de campanie care promit deportarea refugiaților sirieni au apărut în dimineața în care Saleh Sabika a fost ucis. Erau peste tot prin oraș când și-a început ultimul drum  într-o țară care nu-l mai dorea.

Turcia: Prețurile la chirii au crescut cu 117% într-un an

Conform studiului al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), chiriile au crescut în medie cu 117 la sută pe o bază anuală în aprilie în Turcia, iar în provinciile afectat de cutremur prețul s-a dublat.