joi, aprilie 25, 2024

Fethullah Gülen condamnă atacurile teroriste din Franța

Fethullah Gülen, clericul turc care trăiește în exil a condamnat atacurile recente din Franța și și-a exprimat condoleanțele pentru familiile îndurerate, relatează Turkish Minutes.

În discursul lui Gülen, de vineri, pentru alianța pentru valori comune (AfSV), o organizație non-profit inspirată de învățături, și-a arătat compasiunea față de evenimentele din Franța, condamnă acțiunile care sunt folosite ca “argumente islamice”

„Am aflat recent despre moartea a lui Samuel Paty într-un cartier din Paris și m-a întristat profund. Din păcate, am fost șocat de vestea că într-un alt oraș francez, alte trei persoane au fost înjunghiate brutal în timpul rugăciunii la lăcașul lor de cult. Aș dori să afirm deschis că am fost și mai întristat că cei care au comis aceste crime au folosit argumente islamice și au strigat lozinci religioase ”, a susținut clericul.

Declarația lui Gülen s-a încheiat cu o amintire a necesității „respectului și compasiunii”, în timp ce el a oferit condoleanțe celor dragi ai victimelor.

Ce s-a întâmplat?

Un migrant cecen de 18 ani l-a decapitat pe profesorul francez Samuel Paty la Paris, pe 16 octombrie, pentru că arăta caricaturi ale profetului Mahomed într-o clasă despre libertatea de exprimare.  Urmând ca, președintele Emmanuel Macron să  intensifice retorica împotriva islamismului.  Poziția lui Macron a condus la apeluri la boicotarea produselor franceze în lumea musulmană.

Joi, un atacator cu un cuțit a ucis trei persoane lângă o biserică din orașul francez Nisa. Autoritățile franceze au descris actul drept „un atac terorist islamist”.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.