Agenţiile de presă preiau şi comentează ştirile referitoare la poziţia prezentată explicit de Fethullah Gulen referitor la „regizarea” loviturii militare eşuate din 15 iulie
Clericul turc Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, a declarat că în spatele puciului eșuat s-ar afla președintele Recep Tayyip Erdogan.
”Faptul că Erdoğan însuși ar putea fi în spatele loviturii de stat, părea la început doar o posibilitate. În ultimele zile, pentru mine a devenit o certitudine…noi dezvăluiri din Turcia duc la această concluzie”, a declarat Gülen, într-un interviu acordat Die Zeit, DPA și El País, în Saylorsburg, Pennsylvania.
Vă reamintim că ,după lovitura de stat eșuată, Erdoğan l-a acuzat pe fostul său colaborator Fethullah Gülen că a orchestrat din SUA puciul din 15 iulie.
Acum, punând la cap informaţiile care încep să se acumuleze, destăinuirile unor înalţi demnitari şi ofiţeri superiori , Gulen susține că Recep Erdoğan a profitat de puciul eșuat pentru a-și consolida puterea, eliberând din funcții și trimițând la închisoare oameni incomozi.
”Faptul că Erdoğan însuși ar putea fi în spatele loviturii de stat, părea la început doar o posibilitate. În ultimele zile, pentru mine a devenit o certitudine…noi dezvăluiri din Turcia duc la această concluzie”, a declarat Gülen.
Operațiunilor post-puci le-au căzut pradă funcționari din ministere, angajați din armată, poliție și sistemul de justiție, dar și oameni de afaceri și avocați, femei și copii, comentează şi Die Zeit.
Referitor la situația fundației sale din Turcia, Gülen a declarat: „Ce se întâmplă acum cu simpatizanții noștri nu mă surprinde. În istoria omenirii, au fost persecutați în mod repetat credincioșii care și-au dedicat viața pentru a-i sluji pe alții”.
Gülen neagă faptul că i-a încurajat pe adepții săi să se infiltreze în instituțiile
Întrebat dacă i-ar putea ajuta acum pe cei urmăriți de autoritățile turce, clericul a răspuns negativ.
Întrebat dacă poate garanta că oamenii lui nu au fost implicați în tentativa de lovitură de stat, Gülen a declarat: „Oricine susține că noi am participat la puci, trebuie să dovedească acest lucru. Sarcina probei nu ne revine nouă, ci celor care ne acuză. Cine a inițiat lovitura de stat, s-a îndreptat împotriva guvernului ales și împotriva principiilor mele morale”.
Clericul nu se teme că va fi extrădat, așa cum a cerut Washingtonului Guvernul de la Ankara, dar spune că îi este dor de țară și că vrea să fie îngropat în Turcia, alături de mama sa.
Totodată, el respinge ferm acuzațiile președintelui turc la adresa mișcării sale care are, în prezent, 1.000 școli în peste 170 de state.
„Erdoğan a sperat că noi îl vom proclama drept lider al tuturor musulmanilor. El a așteptat ca noi să-i facem publicitate în întreaga lume. Cum asta nu s-a întâmplat, el s-a întors împotriva noastră”, a afirmat Gülen, precizând că șeful statului turc încearcă acum să se răzbune.
Clericul susține că l-a sprijinit pe Erdoğan în trecut, deoarece acesta a promis că va aduce Turcia în UE, va respecta drepturile omului și va consolida democrația.
Pe de altă parte, Fethullah Gülen acuză că, încă de acum 20 de ani, susținătorii lui Erdoğan se opunea apropierii de UE, apreciind că ar fi o inițiativă împotriva Islamului.
„Ce se întâmplă acum cu simpatizanții noștri nu mă surprinde. În istoria omenirii, au fost persecutați în mod repetat credincioșii care și-au dedicat viața pentru a-i sluji pe alții”(Gulen)
În ceea ce privește religia musulmană, clericul susține că aceasta se află într-o stare îngrijorătoare.
„Noi, musulmanii, nu putem schimba asta singuri. Avem nevoie de sprijinul țărilor democratice pentru a ne depăși problemele”, a avertizat el.
Referitor la conflictele din cadrul Islamului, Gulen a comentat: „Poate că noi, musulmanii, am făcut ceva greșit, poate că Allah vrea să ne pedepsească acum”. Die Zeit, DPA și El País, EuroActiv