sâmbătă, aprilie 20, 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi

O „vânătoare” de cărţi va fi organizată în perioada 3 – 7 octombrie, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT).

Potrivit unui comunicat de presă, timp de trei zile ieşenii sunt îndemnaţi să caute cărţile ascunse de bloggeri în oraş, să le citească şi apoi să vină cu ele la FILIT pentru a se întâlni şi cu autorii care le-au scris, prezenţi la festival.

iasi2Iniţiativa „vânătorii” de cărţi scrise de autorii prezenţi la FILIT a debutat în anul 2017 şi s-a bucurat de o primire caldă în rândul comunităţii din Iaşi.

Indicii despre ascunzătorile cărţilor se pot afla urmărind bloggerii înscrişi în campanie: Andreea Ignat, Theodora Istrati, Bianca Ionel, Anda Elena Pintilie, Elena Druţă, Dariana Pintilii, Alexandra Alistar, Maria-Elisa Podaru, Alexandra Haliga, Onisim Pînzariu, Alexandra Ignat, Miruna Copoiu, Irina Nichifiriuc, Ioana Stoian, Anamaria Ghiban, Elena Diana Lupu.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este un proiect cultural finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi va reuni anul acesta cunoscuţi scriitori din ţară şi din străinătate, în cadrul unor evenimente deschise publicului larg.

filit-iasiPrintre invitaţi se regăsesc Jonathan Franzen (SUA), Jón Kalman Stefánsson (Islanda), Kamila Shamsie (Marea Britanie), Sylvie Germain (Franţa), alături de zeci de scriitori şi poeţi români, precum şi traducători din lumea întreagă. La eveniment vor mai participa şi manageri culturali, editori, jurnalişti din ţară şi din străinătate

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.