sâmbătă, aprilie 9, 2022

Festivalul Concurs Naţional de interpretare a cântecului popular românesc Valeria Peter Predescu, ediţia a IX-a

 „În diversitate, unitatea folclorului românesc este impresionantă!”. 

La Bistriţa, cea de a noua ediţie a Festivalului a polarizat atenţia specialiştilor şi iubitorilor de cântec.O sărbătoare care demonstrează indiscutabil faptul că grija pentru apărarea cântecului şi portului autentic este o constantă aici, o realitate, un adevăr.

Festivalul este mereu încununat de prezenţa unor mari voci în recital,e modul în care generaţiile se întâlnesc, fuzionează, se completează. În imagine Matilda Pascal Cojocăriţa, Mioara Velicu şi Cleopatra Lorinţiu (din partea juriului).

Să zicem că ideea a contat, căci  după despărţirea de marea şi iubita interpretă a cântecului năsăudean, Alexandru Pugna, deopotrivă animator cultural,el însuşi interpret emblematic al folclorului bistriţean, fost vicepreşedinte al CJ Bistriţa Năsăud şi actualmente Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a vrut să păstreze  amintirea marii artiste şi să-i îmboldească pe cei care vin, pe cei care cântă muzică populară românească să-şi realizeze visul de scenă, să se afirme. Aşa a luat fiinţă Festivalul Concurs. Aşadar acum, la a noua ediţie, au fost reţinuţi după o preselecţie riguroasă 21 de concurenţi veniţi din patru zări. Regulamentul cere interpretarea unei doine, a unui cântec din repertoriul concurentului cu acompaniament de orchestră şi a unei partituri din repertoriul Valeriei Peter Predescu.

Valeria Peter Predescu a fost o interpretă emblematică a cântecului popular românesc.Fundaţia care îi poartă numele şi care este constituită de familia sa,nu pregetă nici un efort pentru a-i păstra vie memoria.

Juriul format din specialişti, redactori de radio si tv, folclorişti, personalităţi, (juriu din care am făcut de această dată parte şi eu) , al cărui preşedinte a fost chiar Alexandru Pugna, a avut mult de furcă încercând să departajeze concurenţii.Pentru că fiecare din cei care au ajuns pe scenă avea ceva de spus şi de cântat, erau voci frumoase, limpezi, atent supravegheate, erau tineri îmbrăcaţi de-a dreptul impecabil, erau destine artistice în formare.

Orchestra condusă de Ştefan Cigu- o probă de profesionalism într-un adevărat turnir de forţă

Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură. Invitați ai primei seri, au cântat emoționant : grupul folcloric „Valeria Peter Predescu”, fondat de artista însăşi, şi  laureata de anul trecut, Alexandra Chira, din Sălaj.Orchestra „Dor Românesc” a fost dirijată de Ştefan Cigu și Anghel Urs. În a doua seară,după gala laureaţilor au fost prezenţi cu recitaluri Petre Petruse, Maria Butila, Lia Lungu, Elisabeta Turcu şi Mioara Velicu.  Ca să zic aşa, un adevărat regal de muzică populară românească.

Grupul vocal folcloric a fost creat de mitica artistă, din grija enormă pe care o purta tinerelor talente. Dorinţa ei era ca tot ce înseamnă moştenirea ei culturală să nu se irosească.

Dar orice concurs are un podium de final. Iar pe cel mai înalt loc a ajuns un tânăr de 16 ani din Bacău, Ştefan Negru, o voce caldă, dezinvoltă, o prezenţă stenică şi de bun simţ. Pot spune că am apreciat deopotrivă vocea şi prezenţa Cătălinei Rotaru, siguranţa şi gustul pentru autentic al lui Marius Varga, purtând mândru pana de păun, rafinamentul din glas şi căldura interpretării lui Ştefan Florin, talentul Andradei Betej, al Georgianei Necşa, tonicitatea lui Ionuţ Cocoş şi a lui Alexandru Pop. Mi-a revenit bucuria ( aşa au vrut sorţii !) să ofer pe scenă, diploma pentru  premiul al III-lea şi premiul de popularitate, foarte tinerei Elena Hazbeiu, de loc de pe Someş, de la Rodna, interpretă de 16 ani dar, zic eu cu un profil artistic gata format.   Purtând o fascinantă catrinţă cu vârste roşii aşa cum e portul la izvoarele Someşului Mare, cu o siguranţă în voce şi un talent nedezminţit, Elena Hazbeiu a făcut cinste Bistriţei-Năsăudului.

Preşedintele CJ Bistriţa Năsăud Emil Radu Moldovan, Secretarul de Stat în MCIN Alexandru Pugna, Preşedintele Juriului, acordând trofeul cîştigătorului Stefan Negru pe scena Festivalului Concurs, într-un spectacol animat cu har, umor şi prezenţă de spirit de Ovidiu Purdea Someş.

Marele câştig al Concursului e şi faptul că tineri interpreţi veniţi din Bacău sau din Dâmboviţa, Sălaj, Mureş, Ialomiţa, din Suceava ori din Gorj, ori Banat interpretează o piesă din repertoriul năsăudencei devenită acum, mitică. In diversitate, unitatea folclorului românesc este impresionantă. A fost un festival ca o sărbătoare. În sala superbă a centrului Cultural Dacia, aflată de altfel sub grija şi înţelepciunea unei mari artiste,Matilda Pascal Cojocăriţa, se spune că Bistriţa a fost  capitala folclorului, încă o dată.

                                                       (Cleopatra Lorinţiu)

 

 

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,