Autoritățile elene au împins înapoi cinci turci după ce aceștia au fugit peste graniță pentru a solicita azil în Grecia, conform Turkish Minutes.
Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.
Episodul este cel mai recent din multe incidente de respingere care au avut loc la granița dintre Grecia și Turcia, unde turcii care fug de persecuție încearcă să ajungă în siguranță și sunt întâmpinați de bărbați înarmați, mascați, care le confiscă bunurile și îi trimit în mod forțat înapoi în țara lor.
„Despre ceilalți patru am puține informații, dar știu că fie s-au confruntat cu închisoarea, fie au fost concediați ca soția mea. Odată ce au trecut peste râul Evros, au mers ore în șir pe teren noroios. Erau epuizați și înfometați. Unul dintre ei avea diabet. Au rămas fără mâncare și apă. Au cerut cu disperare ajutor autorităților elene”, povestește unul dintre bărbați.
Într-un videoclip postat pe Twitter, solicitanții de azil pot fi văzuți cerând ajutor.
Bărbatul a spus că după ce s-a lăsat întuneric, bărbați mascați au venit și i-au dus pe cei cinci într-un alt loc unde au fost puși împreună cu un grup de solicitanți de azil, cel mai probabil sirieni, și împinși înapoi într-o zonă militară din Turcia.
„Ajunși acolo, soldații turci i-au reținut pentru încălcarea zonei militare. Patru dintre ei au ajuns să fie arestați, iar soția mea a fost eliberată. Nu știm de ce au eliberat-o. Este atât de arbitrar”, a adăugat bărbatul.
„Dur, dar corect”
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a negat în 2021 acuzațiile de abuz împotriva migranților din partea autorităților elene, numind politica sa „dură, dar corectă”.
Cu toate acestea, conform datelor rețelei de monitorizare a violenței la frontieră (BVMN), un total de 6.230 de respingeri din partea Greciei au avut loc între ianuarie 2020 și mai 2021.
Forțele grecești de frontieră rețin în mod forțat și ilegal grupuri de refugiați înainte de a-i returna în Turcia, a declarat organul de supraveghere pentru drepturile omului, Amnesty International, într-un raport publicat în 2021.
Printre acești solicitanți de azil se numără turci și kurzi, care riscă să fie persecutați sub conducerea autoritara a președintelui Erdogan. Împingerea acestor oameni înapoi în țările din care au fugit este ilegală în conformitate cu principiul nereturnării, care interzice unei țări să forțeze refugiații sau solicitanții de azil să se întoarcă într-o țară în care aceștia pot fi supuși persecuției.