Fethullah Gülen, un savant musulman turc și avocat social, a murit, pe 20 octombrie 2024, în Statele Unite, conform Herkul.
Gülen a murit la ora 21:21, pe 20 octombrie, în spitalul unde fusese tratat de o perioadă.
Ultima predică
Mulți dintre urmăritorii lui Fethullah Gülen au interpretat ultima sa predică ca un mesaj de rămas bun.
„Linia a fost întotdeauna păstrată de ieri până astăzi. Mi-au fost disponibile multe oportunități diferite. Dumnezeu să vă facă pe toți mândri în ambele lumi.”, spune acesta în ultima sa predică.
„Să continue să inspire generațiile viitoare.”
Nepotul faimosului Mahatma Gandhi, Tushar Gandhi, a transmis condoleanțe pe pagina de Twitter.
„Odihnește-te în pace Fatehullah Gulen în exil din Țara sa iubită. Umanitatea e pierdut o altă voce a păcii.”
„Renumitul savant islamic Fethullah Gulen a încetat din viață pe 20 octombrie 2024. Învățăturile sale i-a impactat pe mulți din întreaga lume. Să se odihnească în pace și ca moștenirea sa să continue să inspire generațiile viitoare.”, avocata pentru drepturile femeii, Ranjana Kumari.
Despre Fethullah Gülen
Renumit pentru dedicarea sa de zeci de ani pentru educație, sensibilizare, altruism și dialog interreligios, Gülen a devenit unul dintre cei mai influenți lideri musulmani la nivel global, conform Aliance For Share Values.
Învățăturile sale, înrădăcinate într-o interpretare progresivă a tradiției islamice, au susținut valori universale precum compasiunea, egalitatea și justiția, încurajând în același timp dialogul între diverse grupuri religioase, etnice și culturale.
Viziunea lui Gülen a inspirat mișcarea globală Hizmet, care a înființat școli, organizații de advocacy, instituții caritabile și platforme pentru dialogul interconfesional în peste 160 de țări, inclusiv și România.
Mișcarea este cunoscută în special pentru promovarea științei, alfabetizării, responsabilizării sociale și serviciului comunitar. În special, Gülen a fost un critic vocal al radicalismului, violenței și terorismului desfășurat în numele religiei, pledând pentru pace și înțelegere reciprocă într-o lume adesea divizată de conflicte.
Născut în 1941 în Erzurum, Turcia, educația timpurie a lui Gülen în gândirea islamică, occidentală și filozofică a modelat abordarea sa distinctivă a problemelor sociale și morale.
Axat inițial pe Turcia, activismul său sa extins la scară globală, abordând inegalitatea, drepturile femeilor și încurajând cooperarea interetnică și interreligioasă.
În ciuda faptului că sa confruntat cu persecuția politică din partea guvernului turc, el a rămas o influență morală și intelectuală semnificativă până la moartea sa, locuind în S.U.A. și pledând pentru democrație, pace și demnitate umană.
Moștenirea lui Gülen dăinuie prin nenumăratele inițiative educaționale și umanitare conduse de mișcarea Hizmet. Viziunea sa despre coexistența pașnică și serviciul față de umanitate va continua să inspire generațiile viitoare.
Primul lider musulman care a condamnat atacurile din 11 septembrie
Fiind primul lider musulman care a condamnat public atacurile de la 11 septembrie, Gülen a susținut constant pacea și armonia între oamenii de toate credințele.
Angajamentul său față de dialogul interreligios i-a câștigat un respect larg, inclusiv o audiență personală cu regretatul Papă Ioan Paul al II-lea. Devotamentul lui Gülen pentru promovarea democrației, a drepturilor omului și a pluralismului a lăsat un impact de durată care va continua să-i ghideze și să-i inspire pe cei care îi împărtășesc viziunea pentru o lume mai dreaptă și mai pașnică.