Zaman Romania

Faimosul poet turc a murit la vârsta de 88 de ani


Proeminentul poet, Sezai Karakoç a murit, pe 16 noiembrie, la vârsta de 88 de ani, conform purtătorul de cuvânt al Turciei, citat de Hurriyet Daily News.

Într-o postare pe contul oficial de Twitter, Ibrahim Kalın a dat vestea tristă.

„Ustad Sezai Karakoç a ajuns la mila lui Allah, lăsând în urmă o viață exemplară, o țesătură puternică de idei și o mare moștenire literară”, scris Kalın. 

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a spus că a aflat despre moartea „Poetului Învierii” cu „profundă tristețe” și l-a numit un mare gânditor în lumea literaturii și a gândirii „care a ghidat generațiile cu ideile sale”.

„Ofer condoleanțe familiei sale, fanilor și națiunii noastre”, a transmis Erdogan, pe contul de Twitter.

Despre Sezai Karakoç

Născut la 22 ianuarie 1933, în provincia Diyarbakır, din sud-estul Turciei. Tatăl său a fost un comerciant capturat de ruși în timp ce lupta pe frontul caucazian în Primul Război Mondial.

Și-a petrecut copilăria în Diyarbakır, a urmat școala în provincia sudică a Turciei Kahramanmaraș și a studiat liceul în provincia Gaziantep.

Cu un mare interes pentru literatură, Karakoç a început să citească clasice occidentale în anii de liceu. A citit literatura clasică occidentală și estică înainte de a se alătura Universității din Ankara pentru a studia științe politice.

Așteptând rezultatul examenului de admitere, Karakoç l-a întâlnit pe Necip Fazıl Kisakürek, un alt poet și gânditor turc proeminent care a avut o influență imensă asupra lui.

Karakoç a lucrat la revista Büyük Doğu, o publicație politică conservatoare fondată de Necip Fazıl Kısakürek și a modelat gândirea multor generații.

A absolvit universitatea în 1955 și a început să lucreze la Ministerul de Finanțe al Turciei.

Începând cu decembrie 1963, a scris articole zilnice pentru ziarele naționale, inclusiv Yeni Istiklal, Yeni İstanbul și ziarul Sabah din Babıali, capitala presei turce la acea vreme.

Ulterior, Karakoç a demisionat din minister pentru a dedica mai mult timp studiilor literare. A scris Mona Rosa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii despre dragoste din literatura turcă.

În 1990, a fondat Partidul Diriliş (Învierea) pentru a realiza lumea pe care a dezvăluit-o în poezia şi scrierile sale. El a primit Premiul Prezidențial pentru Cultură și Artă al Turciei în 2011.