vineri, aprilie 8, 2022

Expulzat din Turcia după trei zile de arest, Olivier Bertrand spune că „ţara se scufundă în dictatură„

După expulzarea sa din Turcia, urmare a arestării sale şi interogării sub tortură, jurnalistul francez Olivier Bertrand a revenit în declaraţii complete pe France 24 asupra motivelor arestării sale, care după părerea lui suna ca un fel de „avertisment pentru păresa străină„.

Toată presa franceză şi o bună parte din cea internaţională tratează subiectul jurnalistului francez care a fost arestat în timpul unui reportaj, în Turcia.dacă regimul de la Ankara ar mai fi avut nevoie de o tribună de exprimare, ei bine aceasta a fost găsită. Arestarea unui jurnalist occidental aînsemnat exact linia roşie care mai era de depăşit. Acum adevărul este spus, transmis şi retransmis pe toate canalele presei.

Alexandra Schwartzbrod scria în Liberation din 13 noiembrie 2016 la 19.06 GMT „ Confratele nostru Olivier Bertrand, jurnalist la Liberation pe parcursul unei perioade îndelungate şi astăzi reporter pentru site-ul Les Jours, a fost explulzat duminica seara de Turcia după tei zile de arest.

În 11 noiembrie era la Gaziantep, oraş apropiat de frontiera siriană,se documenta într-o şcoală sărăcăcioasă dintr-o periferie pentru un reportaj şi era însoţit de un fotograf.

Fotograful a fost eliberat, nu şi jurnalistul francez, şi asta fără vreo explicaţie.

Anadolu, Agenţia de presă pro guvernamentală turcă îl acuză că ar fi scris articole în favoarea lui Fethullah Gulen .

Această arestare este „ilegitimă şi înseamnă intimidare” a reacţionat Reporters sans Frontières, în timp ce multe societăţi de jurnalism, evident şi cele care ţin de Libération, au cerut imediat eliberarea jurnalistului. Acestor voci li s-a adăugat imediat cea a Ministrului francez al Afacerilor Externe care a considerat reţinerea drept profund şocantă.

bertrand2
Olivier Bertrand „Nu mai există justiţie, nici presă, nu mai e nimic dintr-o democraţie „(„Au-delà de l’élection, il n’y a plus de justice, plus de presse, il n’y a plus rien d’une démocratie”, explique le journaliste français, détenu pendant trois jours par les autorités turques.

Această arestare este „ilegitimă şi înseamnă intimidare” a reacţionat

Ce se întâmplase de fapt ? „Serviciul pentru străini„ al Poliţiei turce l-a îmbarcat şi dus într-un „centru de retenţie”. Acolo a rămas până a doua zi, într-o celulă închisă, fără interpret, fără să aibă habar care ar putea fi motivul arestării. Apoi a fost dus la o distanţă de 1000 de km la Istanbul unde a peterecut 48 de ore între interogatorii şi celulă.

După acest episod, jurnalistul francez declară că este profund neliniştit de felul în care evoluează „libertatea presei” în Turcia. După ce a petrecut trei zile în închisorile turceşti, rupt de lume, fără să ştie nimic , fără interpet , el a aflat în ultima clipă că va fi expulzat din ţară. „Numai când am văzut panourile de pe marginea autostrăzii, duminică, am înţeles că ne îndreptăm către aeroporutul Ataturk”. a spus pentru Telerama.

http://www.france24.com/fr/20161115-arrestation-journaliste-francais-olivier-bertrand-turquie-presse-etrangere-erdogan

Revenind asupra episodului arestării, Olivier Bertrand subiniază această angoasă perpetuă, situaţia kafkiană în care se afla „Un moment dezagreabil care este în acelaşi timp o mică lucarnă spre ce se poate trăi acolo în aceste timpuri, într-un mod infinit mai gra, căci zeci de mii de turci trăiesc aşa„ scrie Olivier Bertrand în Les Jours într-o relatare.

El vorbeşte despre incomprehensiunea, absenţa comunicării, frica, atitudinea umorală schimbătoare a diverşilor poliţişti în ceea ce îl privea. În calitate de jurnalist străin era considerat drept un „potenţial spion „: Un poliţist i-a şi spus că l-a văzut „ că făcea fotografii în cartier„!!!.

Despre poliţiştii care îl arestează, francezul spune „ Vor să înţeleagă ce fac, curios, nu mă întreabă unde locuiesc în Gaziantep,nici unde am fost mai înainte. Nici măcar pentru ce ziar lucrez. Mă întreb dacă ştiau toate astea, dacă arestarea a fost fortuită. De-a lungul întregii perioade de detenţie nu am ştiut de ce sunt acuzat, unde mă aflu, (nu aveam interpret ) şi nici unde mă găsesc.”.

http://www.lemonde.fr/big-browser/article/2016/11/16/le-journaliste-olivier-bertrand-raconte-ses-jours-kafkaiens-de-prison- en-turquie_5032012_4832693.html#pL5fKTD3CDoyEGRp.99l

„Sorry if we make a mistake.”

Înainte de a urca în avionul care avea să-l aducă la Paris (după presiunile enorme diplomatice intreprinse la cel mai înalt nivel) el îl întreabă pe turcul care vorbea engleză, ce anume i se reproşează. Omul răspunde „Sorry if we make a mistake.” »

”Preşedintele Erdogan, izolat, îşi conduce ţara împotriva Europei, împotriva Franţei, şi vrea să se răzbune de fiecare dată când poate, şi să plătească umilinţa faptului că poarta europeană i s-a închis.”Olivier Bertrand

Un epilog al acestor zile kafkiene în mâinile poliţiei turce. „Am conştiinţa faptului că a fi jurnalist occidental înseamnă să fii infinit mai puţin ameninţat decât a fi de pildă profesor turc. Dar preşedintele Erdogan, izolat, îşi conduce ţara împotriva Europei, împotriva Franţei, şi vrea să se răzbune de fiecare dată când poate , şi să plătească umilinţa faptului că poarta europeană i s-a închis. „

„În timpul acestei arestări abuzive de trei zile, am avut ocazia să aud și să văd cum polițiștii voștri respectă drepturile reținuților și ale deținuților. La fiecare interviu,la fiecare program TV sau radio o să povestesc cum am avut ocazia să aflu despre transformarea alarmantă,despre tortură și cum în spatele imaginii democratice se află de fapt dictatura.”Surse relatează că jurnalistul i-ar fi adresat o scrisoare ironică preşedintelui Erdogan, mulţumindu-i pentru „oportunitatea „ de a afla adevărul şi de a scrie despre dictatura instaurată de acesta în Turcia.

cumhuriyet

Le Monde adaugă : După tentativa de lovitură din 15 iulie, o epurare mediatică fără precedent a fost declanşată în Turcia . TGC asociaţia jurnaliştilor din Turcia face un trist bilanţ: 170 de organe de presă închise, 777 de cărţi de presă anulate ,195 ziarişti în detenţie.Ultimul este chiar Akin Atalay, preşedinte al Comitetului director al Cumhuriyet,arestat ca şi Olivier Bertrand, la 11 noiembrie. (C.Lorinţiu)

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/olivier-bertrand-journaliste-arrete-en-turquie-le-pays-plonge-dans-une-dictature_1850373.html

http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20161114.OBS1184/apres-sa-detention-en-turquie-le-journaliste-olivier-bertrand-depeint-une-democrature.html

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.