vineri, aprilie 8, 2022

Exod din Turcia

După supendarea și arestarea a zeci de mii de funcționari, cadre universitare și profesori din Turcia, tot mai mulți oameni încep să se teamă pentru viitorul lor. În special turcii tineri și culți pleacă din țară.

Bengisu Gencay nu și-a dorit niciodată să plece din casa ei din Istanbul, dar a ajuns la capătul puterilor. Merge la un agent imobiliar pentru a-și vinde apartamentul. Vrea să se mute în străinătate cu soțul ei.

„Prietenii și familia mea sunt aici. Nu este o decizie ușoară pentru mine și sunt puțin neliniștită, dar, pe de altă parte, sunt încântată deoarece am putea avea șansa unei vieți mai sigure, unei vieți fără teamă și poate chiar mai frumoasă”, spune Gencay.

Agentul imobiliar îi spune că prețurile locuințelor au scăzut, sugerându-le să își închirieze casa. În acest moment sunt prea multe apartamente pe piață.

„Din ce în ce mai muți oameni care vor să plece îmi cer să le vând apartamentele. Nu este ușor să găsești un loc de muncă în Europa sau în altă parte a lumii, dar oamenii chiar își doresc să plece. Asta am observat.”

Cartierul Kuzguncuk, aflat pe partea asicatică a Bosforului, este una dintre părțile occidentalizate ale orașului. Mulți scriitori și artiști locuiesc aici, inclusiv Bengisu Gencay. La prima vedere, traiul aici pare liniștit, dar viața aici s-a schimbat. În prezent, este o atmosfera de teamă de când guvernul a început să își persescute oponenții cu din ce în ce mai multă brutalitate.

„Mulți cunoscuți și-au pierdut dintr-o dată locurile de muncă sau sunt urmăriți penal. Această incertitudine ne-a făcut să luăm în considerare riscul de a o lua de la zero într-o altă parte a lumii.”

Sunt arestați din ce în ce mai mulți oameni. După un val de ofițeri, avocați și jurnaliști, oamenii de afaceri sunt cei vizați acum. Sunt acuzați de legături cu mișcarea clericului musulman, Fethullah Gülen. Președintele Erdoğan este convins că Gülen se află în spatele recentei lovituri de stat ratate. Oamenii arestați trebuie protejați de mulțimile nervoase. Această atmosferă puternic naționalisă este cea care i-a determinat pe Gencay și pe soțul ei să își facă bagajele. Pe strada unde locuiește cuplul, susținătorii guvernului au atârnat cu mândrie steagul turcesc la ferestrele lor. Vecinii nu pot înțelege oamenii care își doresc să emigreze, precum Gencay.

„Nu putem abandona aceasă țară. Turcii nu își pot părăsi patria.”

Gencay lasă în urmă un loc de muncă bine plătit. Acum caută pe lapropul său oferte de muncă în Canada. Scopul principal este sa plece și de aceea nu este pretențioasă în căutarea ei.

„Soțul meu este un bun bucătar, a participat și la câteva cursuri. Dacă nu vom reuși altceva, putem deschide un restaurant în străinătate.”

Încă mai există locuri în Istanbul unde Gencay și soțul ei pot merge și bea alcool, dar presiunea din partea grupurilor de naționaliști religioși asupra tinerilor turci cu viziuni occidentale este din ce în ce mai mare. Săptămâna trecută, pe internet a circulat un filmuleț în care un bărbat ce bea bere era lovit de oamenii aflați la o manifestație pro Erdoğan. El a refuzat să țină steagul turcesc. Făptașii au suținut că a primit ce merita. Astfel de înregistrări sunt intimidante.

„Astfel de incidente au început după lovitura de stat eșuată. Nu se întâmplau astfel de lucruri. Mesajul este clar – nu ne place stilul tău de viață, mai bine pleci sau îți va părea rău.”

Cu toate acestea, despărțirea de Bosfor va fi foarte grea. Bengisu Gencay spune că este posibil ca ea și soțul ei să se întoarcă într-o zi, când Turcia va fi din nou o țară cu adevărat democrată.

 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.