sâmbătă, ianuarie 2, 2021

Exod din Turcia

După supendarea și arestarea a zeci de mii de funcționari, cadre universitare și profesori din Turcia, tot mai mulți oameni încep să se teamă pentru viitorul lor. În special turcii tineri și culți pleacă din țară.

Bengisu Gencay nu și-a dorit niciodată să plece din casa ei din Istanbul, dar a ajuns la capătul puterilor. Merge la un agent imobiliar pentru a-și vinde apartamentul. Vrea să se mute în străinătate cu soțul ei.

„Prietenii și familia mea sunt aici. Nu este o decizie ușoară pentru mine și sunt puțin neliniștită, dar, pe de altă parte, sunt încântată deoarece am putea avea șansa unei vieți mai sigure, unei vieți fără teamă și poate chiar mai frumoasă”, spune Gencay.

Agentul imobiliar îi spune că prețurile locuințelor au scăzut, sugerându-le să își închirieze casa. În acest moment sunt prea multe apartamente pe piață.

„Din ce în ce mai muți oameni care vor să plece îmi cer să le vând apartamentele. Nu este ușor să găsești un loc de muncă în Europa sau în altă parte a lumii, dar oamenii chiar își doresc să plece. Asta am observat.”

Cartierul Kuzguncuk, aflat pe partea asicatică a Bosforului, este una dintre părțile occidentalizate ale orașului. Mulți scriitori și artiști locuiesc aici, inclusiv Bengisu Gencay. La prima vedere, traiul aici pare liniștit, dar viața aici s-a schimbat. În prezent, este o atmosfera de teamă de când guvernul a început să își persescute oponenții cu din ce în ce mai multă brutalitate.

„Mulți cunoscuți și-au pierdut dintr-o dată locurile de muncă sau sunt urmăriți penal. Această incertitudine ne-a făcut să luăm în considerare riscul de a o lua de la zero într-o altă parte a lumii.”

Sunt arestați din ce în ce mai mulți oameni. După un val de ofițeri, avocați și jurnaliști, oamenii de afaceri sunt cei vizați acum. Sunt acuzați de legături cu mișcarea clericului musulman, Fethullah Gülen. Președintele Erdoğan este convins că Gülen se află în spatele recentei lovituri de stat ratate. Oamenii arestați trebuie protejați de mulțimile nervoase. Această atmosferă puternic naționalisă este cea care i-a determinat pe Gencay și pe soțul ei să își facă bagajele. Pe strada unde locuiește cuplul, susținătorii guvernului au atârnat cu mândrie steagul turcesc la ferestrele lor. Vecinii nu pot înțelege oamenii care își doresc să emigreze, precum Gencay.

„Nu putem abandona aceasă țară. Turcii nu își pot părăsi patria.”

Gencay lasă în urmă un loc de muncă bine plătit. Acum caută pe lapropul său oferte de muncă în Canada. Scopul principal este sa plece și de aceea nu este pretențioasă în căutarea ei.

„Soțul meu este un bun bucătar, a participat și la câteva cursuri. Dacă nu vom reuși altceva, putem deschide un restaurant în străinătate.”

Încă mai există locuri în Istanbul unde Gencay și soțul ei pot merge și bea alcool, dar presiunea din partea grupurilor de naționaliști religioși asupra tinerilor turci cu viziuni occidentale este din ce în ce mai mare. Săptămâna trecută, pe internet a circulat un filmuleț în care un bărbat ce bea bere era lovit de oamenii aflați la o manifestație pro Erdoğan. El a refuzat să țină steagul turcesc. Făptașii au suținut că a primit ce merita. Astfel de înregistrări sunt intimidante.

„Astfel de incidente au început după lovitura de stat eșuată. Nu se întâmplau astfel de lucruri. Mesajul este clar – nu ne place stilul tău de viață, mai bine pleci sau îți va părea rău.”

Cu toate acestea, despărțirea de Bosfor va fi foarte grea. Bengisu Gencay spune că este posibil ca ea și soțul ei să se întoarcă într-o zi, când Turcia va fi din nou o țară cu adevărat democrată.

 

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Scandal: Un diplomat turc prins cu 100 de kg de heroină este acoperit de guvernului turc

Un fost diplomat a fost prins cu 100 de kg de heroină la granița cu Bulgaria și este acoperit de oficialii turci aflați la conducere, conform Ahval News.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.

Jurnalistă scoasă de Ministrul Sănătății de pe grupul de informare din cauza întrebărilor critice la adresa lui Erdogan

Jurnalista Özge Uyanık, de la Yol TV a fost eliminată din grupul de comunicare WhatsApp al Ministerului Sănătății, după ce a adresat o întrebare critică președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.