vineri, aprilie 19, 2024

În Turcia lui Erdogan, mai rău ca-n România lui Ceaușescu.

După ce a concediat peste 4000 de funcționari din justiție, armată și învățământ, autoritățile de la Ankara au decis să interzică emisiunile de televiziune în care tinerii se cunosc şi ajung să fie împreună, pe motiv că nu respectă tradiţiile turce şi dăunează instituţiei familiei.

Tot sâmbătă autorităţile turce au restricţionat şi accesul la enciclopedia online Wikipedia. Partidul aflat la putere în Turcia este acuzat frecvent că duce ţara în direcţia unui islam conservator. Drumul Turciei spre democrație s-a oprit, cel puțin așa pare la prima vedere.

erdo

Președintele Recep Erdogan a obținut puteri foarte mari, în urma unui referendum organizat săptămâna trecută. Acum are autoritatea să numească în mod direct miniștri, judecători, șefi ai serviciilor secrete, birocrați cu rang înalt și lista poate continua. Mai are de asemenea capacitatea de a emite legi prin decret.

Recep Tayyip Erdogan a reuşit deja în ultimii ani să transforme o poziţie în mare parte ceremonială într-o bază puternică de putere, lansând o campanie masivă de epurare a disidenţilor, care s-a intensificat după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate după puciul eşuat, iar aproape 200 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor.

Pe 16 aprilie, populaţia turcă a fost chemată la vot într-un referendum privind extinderea prerogativelor preşedintelui ţării. Potrivit rezultatelor preliminare, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,4 %) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, dar acestea sunt puternic contestate de opoziție.


Sursa: http://www.evz.ro/turcia-mai-rau-ca-romania-lui-ceausescu.html

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.