Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
joi, iunie 8, 2023

EVZ: BOMBA din ȘALVARII Sultanului: Afacerea de MILIARDE de euro care îl poate DISTRUGE pe Erdogan

Erdogan este acuzat de complicitate la încălcarea embargoului asupra petrolului iranian. Vrea și poate Trump să-l salveze?

Un articol din Asia Times semnat de fostul diplomat și ambasador indian în Turcia, M.K. Bhadrakumar.

La fel ca în tinerețe, pe terenul de fotbal, și în cariera sa politică de 40 de ani președintele turc Erdogan a dovedit cu prisosință că nimic nu îl mulțumește în afara victoriei totale. Însă, în bătălia care se desfășoară acum în jurul său, și care îl copleșește, el nu va câștiga.

Miza este supraviețuirea politică – șansa de a continua, fie și  purtând o etichetă infamă. Acest lucru a devenit evident după mărturia depusă miercuri la tribunalul federal din New York de către negustorul de aur turco-iranian Reza Zarrab, bănuit că a ajutat Teheranul să ocolească interdicțiile americane de a exporta petrol, în complicitate cu oficial turci corupți și apoi să spele banii obținuți.

Este aproape sigur că principalul acuzat a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane. Întrebarea este când s-a întâmplat asta: după ce Zarrab a aterizat ostentativ la Miami cu 18 luni în urmă, chipurile pentru a-i arăta fiului său Disneylandul, sau înainte, când a plecat din Turcia spre America, sperând să obțină clemență, în schimbul unor dovezi care să-l înfunde pe Erdogan.

Zarrab a explicat în fața instanței schema foarte complicată pe care a elaborat-o pentru a disponibiliza „câteva milioane de euro” din exporturile de petrol iraniene aflate sub embargo, utilizând fonduri depuse la Halkbank, bancă deținută de statul turc, pentru a cumpăra aur, transferat ilegal în Dubai și vândut pe bani gheață. (FBI a arestat și un înalt funcționar de la Halkbank, Hakan Attila, de asemenea inculpat în proces.)

Zarrab a numit un confident al lui Erdogan – pe fostul ministru al Economiei din Turcia, Zafer Caglayan – ca fiind persoana care a încasat mita de peste 60 de milioane de dolari americani, dezvăluind și implicarea Aktif Bank, parte a unui holding condus la vremea respectivă de ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, actualul ministru al Energiei.

Zarrab a fost programat de instanță pentru noi depoziții. Ceea ce vedem acum este doar vârful aisbergului.

Întretimp, liderul opoziției din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a dezvăluit marți că cercul de apropiați ai lui Erdogan – inclusiv fratele său, fiul spu și asistentul său executiv – au făcut tranzacții în valoare de 15 milioane de dolari cu ajutorul unei companii off-shore numită Bellway Limited din paradisul fiscal Isle of Man, la sfârșitul lui 2011 și începutul lui 2012.

Kiliçdaroglu a prezentat dovezi și a promis că va face noi dezvăluiri.

Înalți oficiali turci și lideri ai partidului de guvarnământ au dezmințit informațiile, susținând că totul este o conspirație politică orchestrată de clericul Fethullah Gülen, care trăiește în America.

Ei spun că Gülen și mentorii săi americani fac o nouă încercare de a-l răsturna pe Erdogan de la putere, după puciul eșuat de acum doi ani. Regimul turc susține că CIA suport costurile exilului lui Gülen în Philadephia.

Evident, sistemul american a pregătit cazul Zarrab de mai mult timp – încă dinainte de alegerea lui Trump ca președinte. În reacțiile sale, partea turcă l-a menajat pe Trump.

În mod îngrijorător pentru Erdogan, situația seamănă cu ceea ce spun rușii – respectivă că Trump dorește o relație bună cu Moscova și cu Vladimir Putin, însă, vai, „establishment”-ul de la Washington urmează o agendă cu totul diferită.

Atacul justiției americane la adresa lui Erdogan zguduie serios chiar interesele Statelor Unite. Fără colaborarea cu Turcia, prezența militară americană în Siria este nesustenabilă. Înțelegerea Turciei cu Rusia și Iran subminează interesele strategice ale Statelor Unite în regiune.

Adăugați la aceasta acordul cu Rusia, prin care Turcia va cumpăra sisteme antiaeriene, ostilitatea lui Erdogan față de Israel și sprijinul acordat Qatarului în conflictul cu Arabia Saudită, degradarea masivă a relațiilor Turciei cu majoritatea țărilor europene și atitudinea sa nonșalantă față de NATO și atunci veți vedea cu claritate că Occidentul îl privește pe Erdogan ca pe obstacol pe care trebuie să-l depășească.

Zarrab poate provoca daune ireparabile reputației lui Erdogan și chiar să ducă la punerea sub acuzare a membrilor familiei și a apropiaților acestuia. Mai grav, penalități masive de miliarde de dolari ar putea fi impuse băncilor turce implicate în afacere, afectând grav economia țării. De asemenea, ar putea fi impuse sancțiuni Turciei.

Pe scurt, Erdogan are de ales între capitulare și compromitere. Timpul lucrează împotriva sa. Erdogan se pregătește de apărare. Ar putea fi tentat să joace cartea naționalismului turc. Deocamdată nu există o figură credibilă capabilă să îi amenințe poziția pe scena internă. Este îndrăzneț și charismatic. Viitoarele alegeri sunt programate în 2019.

Dar asta înseamnă să privească prea departe. Semnificativ, cu ocazia unui discurs privind relațiile transatlantice, secretarul de stat american Rex Tillerson a formulat pe neașteptate o întrebare: cum i-ar fi mai bine Turciei, în alianță cu Occidentul, sau alături de Rusia și Iran?

În ajunul depoziției lui Zarrab, Tillerson a părut că îi arată lui Erdogan o cale de scăpare.


SURSA: http://evz.ro/afacerea-de-miliarde-de-euro-care-distruge-erdogan.html?&page=2

 

 

 

 

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.