luni, aprilie 11, 2022

EVZ: BOMBA din ȘALVARII Sultanului: Afacerea de MILIARDE de euro care îl poate DISTRUGE pe Erdogan

Erdogan este acuzat de complicitate la încălcarea embargoului asupra petrolului iranian. Vrea și poate Trump să-l salveze?

Un articol din Asia Times semnat de fostul diplomat și ambasador indian în Turcia, M.K. Bhadrakumar.

La fel ca în tinerețe, pe terenul de fotbal, și în cariera sa politică de 40 de ani președintele turc Erdogan a dovedit cu prisosință că nimic nu îl mulțumește în afara victoriei totale. Însă, în bătălia care se desfășoară acum în jurul său, și care îl copleșește, el nu va câștiga.

Miza este supraviețuirea politică – șansa de a continua, fie și  purtând o etichetă infamă. Acest lucru a devenit evident după mărturia depusă miercuri la tribunalul federal din New York de către negustorul de aur turco-iranian Reza Zarrab, bănuit că a ajutat Teheranul să ocolească interdicțiile americane de a exporta petrol, în complicitate cu oficial turci corupți și apoi să spele banii obținuți.

Este aproape sigur că principalul acuzat a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane. Întrebarea este când s-a întâmplat asta: după ce Zarrab a aterizat ostentativ la Miami cu 18 luni în urmă, chipurile pentru a-i arăta fiului său Disneylandul, sau înainte, când a plecat din Turcia spre America, sperând să obțină clemență, în schimbul unor dovezi care să-l înfunde pe Erdogan.

Zarrab a explicat în fața instanței schema foarte complicată pe care a elaborat-o pentru a disponibiliza „câteva milioane de euro” din exporturile de petrol iraniene aflate sub embargo, utilizând fonduri depuse la Halkbank, bancă deținută de statul turc, pentru a cumpăra aur, transferat ilegal în Dubai și vândut pe bani gheață. (FBI a arestat și un înalt funcționar de la Halkbank, Hakan Attila, de asemenea inculpat în proces.)

Zarrab a numit un confident al lui Erdogan – pe fostul ministru al Economiei din Turcia, Zafer Caglayan – ca fiind persoana care a încasat mita de peste 60 de milioane de dolari americani, dezvăluind și implicarea Aktif Bank, parte a unui holding condus la vremea respectivă de ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, actualul ministru al Energiei.

Zarrab a fost programat de instanță pentru noi depoziții. Ceea ce vedem acum este doar vârful aisbergului.

Întretimp, liderul opoziției din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a dezvăluit marți că cercul de apropiați ai lui Erdogan – inclusiv fratele său, fiul spu și asistentul său executiv – au făcut tranzacții în valoare de 15 milioane de dolari cu ajutorul unei companii off-shore numită Bellway Limited din paradisul fiscal Isle of Man, la sfârșitul lui 2011 și începutul lui 2012.

Kiliçdaroglu a prezentat dovezi și a promis că va face noi dezvăluiri.

Înalți oficiali turci și lideri ai partidului de guvarnământ au dezmințit informațiile, susținând că totul este o conspirație politică orchestrată de clericul Fethullah Gülen, care trăiește în America.

Ei spun că Gülen și mentorii săi americani fac o nouă încercare de a-l răsturna pe Erdogan de la putere, după puciul eșuat de acum doi ani. Regimul turc susține că CIA suport costurile exilului lui Gülen în Philadephia.

Evident, sistemul american a pregătit cazul Zarrab de mai mult timp – încă dinainte de alegerea lui Trump ca președinte. În reacțiile sale, partea turcă l-a menajat pe Trump.

În mod îngrijorător pentru Erdogan, situația seamănă cu ceea ce spun rușii – respectivă că Trump dorește o relație bună cu Moscova și cu Vladimir Putin, însă, vai, „establishment”-ul de la Washington urmează o agendă cu totul diferită.

Atacul justiției americane la adresa lui Erdogan zguduie serios chiar interesele Statelor Unite. Fără colaborarea cu Turcia, prezența militară americană în Siria este nesustenabilă. Înțelegerea Turciei cu Rusia și Iran subminează interesele strategice ale Statelor Unite în regiune.

Adăugați la aceasta acordul cu Rusia, prin care Turcia va cumpăra sisteme antiaeriene, ostilitatea lui Erdogan față de Israel și sprijinul acordat Qatarului în conflictul cu Arabia Saudită, degradarea masivă a relațiilor Turciei cu majoritatea țărilor europene și atitudinea sa nonșalantă față de NATO și atunci veți vedea cu claritate că Occidentul îl privește pe Erdogan ca pe obstacol pe care trebuie să-l depășească.

Zarrab poate provoca daune ireparabile reputației lui Erdogan și chiar să ducă la punerea sub acuzare a membrilor familiei și a apropiaților acestuia. Mai grav, penalități masive de miliarde de dolari ar putea fi impuse băncilor turce implicate în afacere, afectând grav economia țării. De asemenea, ar putea fi impuse sancțiuni Turciei.

Pe scurt, Erdogan are de ales între capitulare și compromitere. Timpul lucrează împotriva sa. Erdogan se pregătește de apărare. Ar putea fi tentat să joace cartea naționalismului turc. Deocamdată nu există o figură credibilă capabilă să îi amenințe poziția pe scena internă. Este îndrăzneț și charismatic. Viitoarele alegeri sunt programate în 2019.

Dar asta înseamnă să privească prea departe. Semnificativ, cu ocazia unui discurs privind relațiile transatlantice, secretarul de stat american Rex Tillerson a formulat pe neașteptate o întrebare: cum i-ar fi mai bine Turciei, în alianță cu Occidentul, sau alături de Rusia și Iran?

În ajunul depoziției lui Zarrab, Tillerson a părut că îi arată lui Erdogan o cale de scăpare.


SURSA: http://evz.ro/afacerea-de-miliarde-de-euro-care-distruge-erdogan.html?&page=2

 

 

 

 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.