miercuri, aprilie 24, 2024

Evoluţii în criza din Golf

Embargoul aerian impus Qatarului de la începutul crizei din Golful Persic se aplică numai companiilor aeriene și avioanelor din Qatar sau înregistrate în această țară, a anunțat marți Autoritatea aviației civile din Emiratele Arabe Unite într-un comunicat, scrie AFP. rabia Saudită și Bahrainul au dat publicității comunicate identice asupra embargoului aerian, intrat în vigoare când autoritățile de la Riad, Abu Dhabi și Manama au întrerupt la 5 iunie relațiile diplomatice cu Qatarul pe care îl acuză de sprijin acordat „terorismului”.

Embargoul aerian este limitat la companiile din Qatar (Emirate)

 

În baza embargoului aerian, „este interzis tuturor companiilor aeriene și avioanelor înregistrate în Qatar să aterizeze pe aeroporturile ori să tranziteze spațiul aerian” al Emiratelor, regatului saudit și Bahrainului, potrivit comunicatelor publicate de agențiile naționale de presă ale celor trei țări.

Această măsură nu se aplică „companiilor aeriene și avioanelor care nu sunt înregistrate în Qatar” și care „doresc să tranziteze spațiul aerian” al celor trei țări vecine pentru zboruri spre sau în direcția Qatarului, au subliniat comunicatele.

O excepție este făcută, totuși, pentru avioanele private și zborurile charter spre sau dinspre Qatar care, cu 24 de ore înainte, trebuie să facă o cerere de tranzit prin spațiul aerian al celor trei țări, prezentând o listă cu numele și naționalitatea membrilor echipajului și pasagerilor, precum și natura încărcături la bord.

Autoritatea egipteană a aviației civile a publicat marți o clarificare similară, indicând într-un comunicat că embargoul impus de Cairo „nu se referă la companiile aeriene și avioanele care nu sutn înregistrate în Egipt sau Qatar”.

Golful Persic se confruntă de la 5 iunie cu o gravă criză diplomatică după ce Riadul, Abu Dhabi și Manama, dar și Egiptul și Yemenul, au întrerupt relațiile diplomatice Qatarul pe care îl acuză că acordă „sprijin terorismului” și că s-a apropiat de Iran, putere regională rivală Arabiei Saudite.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org