vineri, ianuarie 22, 2021

Eurodeputații solicită înghețarea negocierilor de aderare cu Turcia

Parlamentul European a solicitat marți înghețarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană dacă va fi adoptată reforma Constituției turce, prin care vor fi sporite puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează France Presse.

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) le-a cerut Uniunii Europene și statelor membre să ”suspende oficial negocierile de aderare cu Turcia în cel mai scurt timp dacă reforma constituțională este pusă în practică”.

Această reformă, aprobată printr-un referendum în 16 aprilie, ar urma să intre în vigoare după alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia prevăzute pentru 3 noiembrie 2019.

Ea prevede reducerea masivă a atribuțiilor premierului în favoarea unui ‘hiperpreședinte’ care va putea schimba miniștrii și va avea atribuții sporite cu privire la puterea judecătorească — o reformă necesară pentru a asigura stabilitatea țării, potrivit majorității, dar criticată vehement de opoziție, care vede în ea o derivă autoritaristă din partea lui Erdogan.

Rezoluția Parlamentului European, care va avea caracter nonlegislativ, va fi supusă la vot în plenul PE la începutul lunii iulie.

Eurodeputații ‘sunt preocupați de reculul Turciei în materie de stat de drept, drepturile omului, libertatea presei și lupta împotriva corupției’, subliniază Parlamentul European într-un comunicat.

”Ei condamnă sprijinul afișat în numeroase rânduri de președintele turc în favoarea reintroducerii pedepsei capitale, ceea ce ar repune în discuție calitatea de stat membru al Consiliului Europei (organizație paneuropeană cu 47 de țări membre) și ar duce la o suspendare imediată a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, se mai menționează în comunicat.

UE și Turcia desfășoară din 2005 negocieri de aderare, dar acestea au ajuns într-un punct mort. Bruxellesul și Ankara au semnat în martie 2016 un acord cu privire la migranții ce încearcă să ajungă din Turcia în Grecia prin traversarea Mării Egee, înțelegere care a permis stoparea afluxului de refugiați către Europa.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...