joi, aprilie 25, 2024

Euro are ‘menirea să devină monedă unică a întregii Uniunii Europene’ (Jean-Claude Juncker)

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit miercuri că euro are ‘menirea să devină monedă unică a întregii Uniunii Europene’ și a propus crearea ‘unui instrument de aderare, oferind o asistență de preaderare tehnică și uneori financiară’.

‘Menținând criterii de aderare stricte (la moneda unică), propunem un sprijin tehnic și financiar care va fi precizat în cursul prezentării’ unui ansamblu de reforme în zona euro pe 6 decembrie, a precizat Dombrovskis joi la Tallinn, în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro și din UE.

Aceste două declarații survin într-un context de încetinire ușoară a aderării la euro ca și cum moneda unică, afectată de criza greacă, ar atrage mai puțin ca înainte țările UE.

Ultimele țări care au aderat la moneda unică sunt cele trei state baltice: Estonia în 2011, Letonia în 2014 și Lituania în 2015.

‘Comisia Europeană dorește să încurajeze statele membre, dar dacă acestea nu doresc, nu există un mecanism care să le oblige’, a spus Dombrovskis.

Joi, liderii austrieci s-au declarat împotriva afirmațiilor făcute de Juncker care dorește cât mai multe țări din UE să adere la zona euro, Viena reamintind precedentul crizei din Grecia.

Comisia Europeană dorește să încurajeze mai mult țările europene care doresc să adere la euro cu noi ajutoare tehnice și financiare care vor fi detaliate în decembrie, a anunțat joi vicepreședintele executivului european, Valdis Dombrovskis, relatează AFP.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.