joi, aprilie 25, 2024

Escaladări în declaraţiile ruseşti. Kaliningrad : „demonstrație agresivă de forță”

Rachete Iskander desfăşurate la Kaliningrad sunt avertisment pentru NATO (ambasadorul Rusiei la UE)

Rusia a relocat de curând sisteme mobile de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad. Ambasadorul Rusiei pe lângă UE Vladimir Cijov, a declarat ieri că aceasta „ nu reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene, ci este un avertisment pentru NATO,”.

(interviu  Euronews )

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite :Transferul unor sisteme de rachete rusești "Iskander-M" în regiunea Kaliningrad e o "demonstrație agresivă de forță" în fața Europei.
Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite :Transferul unor sisteme de rachete rusești „Iskander-M” în regiunea Kaliningrad e o „demonstrație agresivă de forță” în fața Europei.

 „De fapt, Rusia avertizează astfel NATO. Nu cred că aceasta are de a face cu UE”, a continuat  diplomatul rus.” Dacă ceva amenință UE, atunci aceasta vine în primul rând de la ea însăși”( a adăugat ambasadorul pe un ton sibilinic.

De altfel Ministerul rus avertizase NATO că în cazul instalării de către  acesta , în țările vecine Federației Ruse, a unor sisteme capabile să doboare rachete balistice, Rusia va lua ca măsură de represalii desfășurarea unor rachete cu rază scurtă de acțiune în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia.

 Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, calificase marți transferul unor sisteme de rachete rusești „Iskander-M” în regiunea Kaliningrad drept o „demonstrație agresivă de forță” în fața Europei.  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat de curând  că Alianța este profund preocupată de plasarea rachetelor rusești, capabile să transporte focoase nucleare lângă granițele Alianței Nord-Atlantice și că va continua politica de întărire a apărării, împreună cu dialogul politic

„Rusia va lua ca măsură de represalii desfășurarea unor rachete cu rază scurtă de acțiune în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia”(declară Ambasadorul Rusiei la UE)

 

 Ministerul Apărării rus a confirmat la 8 octombrie informațiile din presă cu privire la transferul unor sisteme mobile de rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al ministerului, general-colonelul Igor Konașenkov spusese că „nimeni nu a făcut secret din transportul sistemelor Iskander în Kaliningrad” în scopul unor exerciții de rutină, la fel ca în alte rânduri în trecut.

« Rsia desfăşoară acum exerciţii militare la Kaliningrad  şi scenariul lor prevede desfăşurarea sistemului de rachete tip  Iskander şi posibilitatea de a le utiliza  », a declarat   Linas Linkevicius

( Zone militaire)

Instalarea rachetelor Iskander-M în regiunea Kaliningrad schimbă semnificativ situația militar-politică din regiune, având în vedere că aceasta  creează superioritate tactică de partea forțelor armate rusești,opinează analişti militari.

Subiectul va fi cel mai probabil  discutat la 26-27 octombrie, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor apărării din cele 28 de țări membre ale NATO.

 Reamintim că Rusia amenințase încă din 2008 că va amplasa rachete cu raza scurtă de acțiune în Kaliningrad, o enclavă înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, ca represalii la amplasarea elementelor sistemului antirachetă în Europa de Est, considerând aceasta drept o amenințare directă la adresa securității sale.Atunci a fost considerată doar o declaraţie belicoasă, din arsenalul agresiv mediatic . De atunci, relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent de la încheierea războiului rece, ca urmare a rolului jucat de Rusia în criza din Ucraina, a anexării Crimeii și a implicării sale în conflictul din Siria.(AFP,,Laurent Lagneau/Zone Militaire, /en.delfi.lt)

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.