joi, mai 2, 2024

Escaladarea rupturii: SUA versus Turcia

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care relațiile dintre Ankara și Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, informează AFP.

https://www.lorientlejour.com/article/1077370/les-dirigeants-turcs-vont-boycotter-lambassadeur-americain-affirme-erdogan.html

„Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia”, a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan.

Relațiile dintre Turcia și SUA, două țări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru „spionaj”, săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiția turcă că ar avea legături cu clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și pe care Ankara îl consideră eminența cenușie a puciului eșuat din 15 iulie 2016 fără să aibă sau să producă vreo dovadă până în prezent.

Ca reacție la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunțat duminică suspendarea majorității serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

„Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie inițiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l mențină în funcție niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: ‘Cine te-a autorizat să strici relațiile dintre Turcia și SUA?'”, a declarat Erdogan.

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliția turcă a strâns elemente ce demonstrează că „ceva se punea la cale” acolo.

Un alt angajat turc de la același consulat a fost convocat de justiția turcă în cadrul unei anchete asupra mișcării predicatorului Gulen.

„Americanii ar trebui să-și pună această întrebare: cum s-au infiltrat acești agenți în consulatul lor din Istanbul?”, a mai declarat Erdogan.

‘Războiul vizelor’ dintre Turcia și SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două țări — partenere în cadrul NATO — din cauza dezacordului asupra dosarului sirian și a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicați inclusiv gărzi de corp ale președintelui Recep Tayyip Erdogan și un fost ministru turc.

http://www.leparisien.fr/flash-actualite-monde/heurts-a-washington-la-turquie-convoque-l-ambassadeur-americain-22-05-2017-6972978.php


 

 

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.