luni, aprilie 15, 2024

Erdogan vrea să schimbe numele Turkish Airlines. Iată noul nume propus

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că vrea să schimbe numele companiei Turkish Airlines (THY), conform Duvar English.

Turkish Airlines va purta numele în turcă, adică în traducere „Türkiye Hava Yolları”,  în încercarea de a promova folosirea „Türkiye” în turcă, în loc de Turkey, în engleză.

„Am făcut un pas simbolic important, transformând numele țări, folosit în arena internațională în Türkiye. Nu mai există Turkey. De acum înainte, nu vom scrie Turkish Airline  pe avioanelor noastre, ci Türkiye Hava Yolları”,  a spus Erdoğan în cadrul unei ceremonii de deschidere în capitala Ankara, pe 14 iunie.

Organizația Națiunilor Unite a confirmat la începutul acestei luni că a acceptat cererea Turciei ca numele oficial al țării să fie schimbat în Türkiye

Türkiye este modul în care se pronunță numele țării în turcă. Mișcarea este văzută ca parte a eforturilor Turciei de a se separa de Turkey, care înseamnă curcan în engleză și de a-și crește „valoarea mărcii”.

Numele este greșit gramatical

După discursul lui Erdogan, noul nume a stârnit critici mai ales că varianta corect gramatică este „Türk Hava Yolları”, nu „Türkiye Hava Yolları”.

În urma comentariilor de pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt a intervenit anunțând că o să fie folosită varianta corectă.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.