duminică, martie 26, 2023

Erdogan vrea să schimbe numele Turkish Airlines. Iată noul nume propus

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că vrea să schimbe numele companiei Turkish Airlines (THY), conform Duvar English.

Turkish Airlines va purta numele în turcă, adică în traducere „Türkiye Hava Yolları”,  în încercarea de a promova folosirea „Türkiye” în turcă, în loc de Turkey, în engleză.

„Am făcut un pas simbolic important, transformând numele țări, folosit în arena internațională în Türkiye. Nu mai există Turkey. De acum înainte, nu vom scrie Turkish Airline  pe avioanelor noastre, ci Türkiye Hava Yolları”,  a spus Erdoğan în cadrul unei ceremonii de deschidere în capitala Ankara, pe 14 iunie.

Organizația Națiunilor Unite a confirmat la începutul acestei luni că a acceptat cererea Turciei ca numele oficial al țării să fie schimbat în Türkiye

Türkiye este modul în care se pronunță numele țării în turcă. Mișcarea este văzută ca parte a eforturilor Turciei de a se separa de Turkey, care înseamnă curcan în engleză și de a-și crește „valoarea mărcii”.

Numele este greșit gramatical

După discursul lui Erdogan, noul nume a stârnit critici mai ales că varianta corect gramatică este „Türk Hava Yolları”, nu „Türkiye Hava Yolları”.

În urma comentariilor de pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt a intervenit anunțând că o să fie folosită varianta corectă.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.