miercuri, octombrie 16, 2024

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze Albania și Serbia săptămâna aceasta, unde se așteaptă să intensifice relațiile economice și diplomatice ale țării sale cu Balcanii, informează Agence France-Presse.

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Când l-a găzduit pe premierul albanez, Edi Rama în februarie, Erdoğan a subliniat că Turcia se numără printre cei mai mari cinci investitori străini din Albania, cu 3,5 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro) angajați acolo.

Peste 600 de companii turceşti angajează peste 15.000 de muncitori albanezi.

Cele două țări membre NATO cooperează și în domeniul militar. Arsenalul militar al Tiranei include drone turcești Bayraktar TB2, dintre care prima a sosit anul acesta.

Vineri, Erdogan se va îndrepta spre Serbia, unde Turcia joacă un rol politic major din 2017, de la vizita sa din Belgrad.

La acea vreme, Erdogan și omologul său sârb, Aleksandar Vucic au remediat legăturile dintre țările lor.

Relația dintre Turcia și Serbia

Cinci secole de prezență otomană în Serbia au afectat foarte mult relațiile dintre Belgrad și Ankara.

O altă sursă de tensiune au fost legăturile culturale și istorice dintre Turcia și fosta provincie separatistă a Serbiei, Kosovo. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, o mișcare pe care Belgradul încă refuză să o recunoască.

Vizita din 2017 a reparat totuși relația Turciei cu Serbia, a declarat pentru AFP analistul Vuk Vuksanovic din Belgrad.

Cooperare militară

Ocazional, legăturile dintre Turcia și Serbia au fost reci, inclusiv atunci când Ankara a vândut anul trecut drone Kosovo, stârnind furia Belgradului, care a considerat mișcarea „inacceptabilă”.

Dar disputa ar putea fi rezolvată printr-un nou acord de cooperare.

„Nu aș fi surprins dacă vedem un acord militar la sfârșitul acestei vizite”, spune Vuksanovic.

Vuksanovic se aștepta ca discuțiile de la Belgrad să se concentreze pe „cooperarea militară, poziția companiilor turcești și încercările Belgradului de a convinge Ankara să reducă sprijinul pentru Kosovo”.

Chiar dacă apropierea dintre Ankara și Belgrad este relativ recentă, legăturile economice dintre cele două țări sunt deja semnificative.

Investițiile turcești în Serbia au crescut de la un milion la 400 de milioane de dolari în ultimul deceniu, potrivit consiliului de afaceri Turcia-Serbia.

Exporturile turcești către Serbia au atins 2,13 miliarde de dolari în 2022, în creștere de la 1,14 miliarde de dolari în 2020, potrivit cifrelor oficiale sârbe.

Serbia este, de asemenea, o destinație turistică importantă pentru cetățenii turci, a doua după Bosnia.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.