Zaman Romania

Erdogan din Turcia reduce TVA-ul la alimentele de bază, pe măsură ce inflația crește


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a redus, sâmbătă, impozitul pe vânzări la produsele lactate, fructele, legumele și alte produse alimentare de bază de la 8% la 1%, în condițiile în care inflația a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, conform Duvar English.

Decizia, publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare pe 14 februarie și include produse de bază precum făină, orez, paste, carne, pește, ceai, cafea, apă, lapte și produse lactate, brânză, ouă, uleiuri, zahăr, fructe, legume, nuci și leguminoase.

„În cadrul Programului nostru de simplificare a sistemului de TVA, reducem TVA (taxa pe valoarea adăugată) pentru produsele alimentare de bază de la 8% la 1%. Combaterea inflației necesită o determinare totală, credință și sacrificiu. Toate aceste reduceri vor ajuta în lupta noastră împotriva inflației”, a declarat Erdoğan, pe 12 februarie.

Inflația a atins 48,69% în ianuarie, cel mai înalt nivel de când partidul lui Erdogan a ajuns la putere în urmă cu două decenii.

În acest weekend sunt planificate proteste în Turcia din cauza scăderii puterii de cumpărare.