luni, martie 20, 2023

Erdogan promite 100.000 de lire victimelor cutremurelor și reconstruirea caselor într-un an

Rudele persoanelor decedate în cutremurul din 6 februarie vor primi 100 de mii de lire, iar problemele cu locuințe vor fi rezolvate în cursul acestui an, promite șeful statului Turciei, conform Bianet.org

Într-un discurs susținut în fața Sediului Președinției pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD), pe 14 februarie, Erdogan a mai promis că în acest an vor rezolva problemele locative din zonele afectată de cutremur.

Erdogan promite că va începe construirea a 30.000 de clădiri calitative și sigure de la începutul lunii martie.

În timpul construcției clădirilor, Erdogan a declarat că vor adăposti temporar oamenii în corturi, containere și case prefabricate, hoteluri și pensiuni.

Fiecare gospodărie a cărei locuință este nelocuabilă va primi 15.000 de lire (742,27 euro) drept compensație pentru relocare și între 2.000 de lire și 5.000 de lire (247,43 – 98,96 euro) ajutor pentru închiriere.

În urma cutremurelor dezastruoase din 6 februarie, care au ucis peste 30.000 de oameni în Turcia, președintele Erdoğan a declarat că „cetățenii care și-au pierdut rudele în urma cutremurului vor primi 100.000 (4,95 mii de euro) în numerar pentru nevoi urgente”.

„Am făcut progrese

Potrivit președintelui Erdoğan, 98% din clădirile dărâmate au fost construite înainte de 1999.

„Acest lucru arată că am făcut progrese în standardele și inspecția clădirilor”, afirmă acesta.

După cutremurul dezastruos din 1999 din İzmit, au fost activate reglementări mai stricte de construcție.

Cu toate acestea, numeroase clădiri noi au fost complet distruse în urma cutremurului, cum ar fi în orașul Güçlü Bahçe, tradus ca „Grădina puternică”, o clădire cu 16 etaje, construită în 2019 și Reședința Rönesans din Hatay, construită în 2013.

În plus, multe voci critice se adresează amnistiilor de zonare acordate sub conducerea lui Erdogan. De curând, structurile care nu respectă cerințele și reglementările privind cutremurele ar putea primi bilet de voie, atâta timp cât se plătesc o amendă. Pentru viitoarele alegeri, AKP avea planuri similare.

Aproximativ 75.000 de clădiri amnistiate se aflau în zona afectată, a indicat într-un interviu recent acordat BBC, Pelin Pinar Giritlioglu, preşedintele Uniunii Camerelor Inginerilor şi Urbaniştilor din Istanbul.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...