joi, februarie 29, 2024

Erdogan promite 100.000 de lire victimelor cutremurelor și reconstruirea caselor într-un an

Rudele persoanelor decedate în cutremurul din 6 februarie vor primi 100 de mii de lire, iar problemele cu locuințe vor fi rezolvate în cursul acestui an, promite șeful statului Turciei, conform Bianet.org

Într-un discurs susținut în fața Sediului Președinției pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD), pe 14 februarie, Erdogan a mai promis că în acest an vor rezolva problemele locative din zonele afectată de cutremur.

Erdogan promite că va începe construirea a 30.000 de clădiri calitative și sigure de la începutul lunii martie.

În timpul construcției clădirilor, Erdogan a declarat că vor adăposti temporar oamenii în corturi, containere și case prefabricate, hoteluri și pensiuni.

Fiecare gospodărie a cărei locuință este nelocuabilă va primi 15.000 de lire (742,27 euro) drept compensație pentru relocare și între 2.000 de lire și 5.000 de lire (247,43 – 98,96 euro) ajutor pentru închiriere.

În urma cutremurelor dezastruoase din 6 februarie, care au ucis peste 30.000 de oameni în Turcia, președintele Erdoğan a declarat că „cetățenii care și-au pierdut rudele în urma cutremurului vor primi 100.000 (4,95 mii de euro) în numerar pentru nevoi urgente”.

„Am făcut progrese

Potrivit președintelui Erdoğan, 98% din clădirile dărâmate au fost construite înainte de 1999.

„Acest lucru arată că am făcut progrese în standardele și inspecția clădirilor”, afirmă acesta.

După cutremurul dezastruos din 1999 din İzmit, au fost activate reglementări mai stricte de construcție.

Cu toate acestea, numeroase clădiri noi au fost complet distruse în urma cutremurului, cum ar fi în orașul Güçlü Bahçe, tradus ca „Grădina puternică”, o clădire cu 16 etaje, construită în 2019 și Reședința Rönesans din Hatay, construită în 2013.

În plus, multe voci critice se adresează amnistiilor de zonare acordate sub conducerea lui Erdogan. De curând, structurile care nu respectă cerințele și reglementările privind cutremurele ar putea primi bilet de voie, atâta timp cât se plătesc o amendă. Pentru viitoarele alegeri, AKP avea planuri similare.

Aproximativ 75.000 de clădiri amnistiate se aflau în zona afectată, a indicat într-un interviu recent acordat BBC, Pelin Pinar Giritlioglu, preşedintele Uniunii Camerelor Inginerilor şi Urbaniştilor din Istanbul.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Turcia: Cozi lungi pentru carne ieftină, înainte de Ramadan

Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.