Zaman Romania

Erdogan: ”Lipsa controlului digitalizării duce la fascism”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a avertizat împotriva „pericolelor digitalizării necontrolate care provoacă o nedreptate mai mare”, conform Gazete Duvar.

Erdoğan a făcut declarații despre controlul digitalizării, pe 1 decembrie, la deschiderea celui de-al patrulea Forum Mondial TRT, desfășurat online.

„Dacă digitalizarea este o zonă fără control, deschisă arbitrariului și în afara legii, acest lucru ar putea duce la fascism.O zonă complet necontrolată este generată în numele libertății nelimitate, ducând la noi victime. ” a afirmat Erdogan, susținând că utilizarea în creștere a platformelor de socializare din ultimii ani a dus la „probleme grave”.

Potrivit lui Erdoğan, victimele nu pot găsi o autoritate care să le audă plângerile și nici un canal legal care să le caute drepturile.

Legea privind rețelele de socializare.

Turcia a abordat această problemă printr-o nouă lege privind rețelele sociale adoptată în iulie. Erdoğan a menționat că proiectul de lege are ca scop „protejarea în special a copiilor, care sunt mai vulnerabili decât adulții”.

Noua reglementare a rețelelor de socializare a Turciei a intrat în vigoare pe 1 octombrie, pe fondul unor critici intense asupra cenzurii, aducând un șir de restricții pentru companiile de socializare, inclusiv cerința de a deschide birouri în Turcia și reducerea la jumătate a lățimii lor de bandă în cazul în care nu respectă restricțiile.

Legislația impune ca platformele de socializare cu peste un milion de utilizatori să numească reprezentanți în Turcia, plasându-i în mod eficient sub jurisdicția turcă.