sâmbătă, noiembrie 28, 2020

Erdogan isi organizează propria lovitură de stat politică*

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a răspuns la lovitura de stat militară eșuata cu echivalentul propriei lovituri de stat politice. De weekend-ul trecut , zeci de mii de turci au fost arestați sau concediați de la locurile lor de muncă : nu doar ofițerii militari implicați în rebeliune , ci și profesori , profesori universitari , judecători și mii de alți funcționari publici . A fost declarată starea de urgență; sute de școli au fost închise ; zeci de jurnaliști s-au trezit cu acreditarile revocate . Potrivit turcilor care monitorizeaza epurarea , cei vizați includ nu doar susținătorii liderului islamic exilat pe care Dl. Erdogan dă vina pentru lovitura de stat dar, de asemenea, oricare persoană suspectată de a nu susține guvernul său , inclusiv membrii grupurilor minoritare și liberalii secularisti.

Dl. Erdogan, care a numit puciul eșuat ” dar de la Dumnezeu”, nu doar ca actioneaza pentru a consolida în continuare ceea ce deja a devenit un regim autoritar . El încearcă, de asemenea, să forțeze Statele Unite , aliat al Turciei la NATO , sa ajute represiunea sa – în special prin predarea presupusului organizator al loviturii de stat , clericul din Pennsylvania Fethullah Gulen . Administrația Obama se opune pe bună dreptate – și trebuie să continue să facă acest lucru , chiar dacă aceasta înseamnă o încetare în cooperarea cu Turcia împotriva Statului Islamic.

Dl. Gulen conduce o mișcare pașnică (dacă este un secret, islamică), fondatoare a multiple școli in Turcia , Statele Unite și în alte părți ale lumii . De ani de zile , adeptii săi din poliția turcă și judiciar au fost aliati cu propriul partid islamist al d- lui Erdogan – în mod ironic , cele două parti s-au unit pentru a curăța armata turcă de ofițerii suspectați de organizarea loviturii de stat . Dar, cei doi lideri au căzut in conflict la sfârșitul anului 2013 , când guvernul a actionat pentru a închide unele școli Guleniste și procurorii suspectați de a fi simpatizanti Gulenisti au sesizat cazuri majore de corupție împotriva guvernului.

Dl. Erdogan a efectuat de atunci epurări ale poliției , justiției și presei pentru a elimina adeptii domnului Gulen , și nu este surprinzător faptul că da vina tentativei de lovitură de stat pe rivalul său . Ceea ce el nu a oferit sunt dovezile că un bărbat în vârstă de 75 de ani, limitat la o comunitate la distanță în Poconos a orchestrat cumva o revoltă militară pe teritoriul Turciei . Remarcabil, ministrul de externe al domnului Erdogan , Mevlut Cavusoglu , a declarat pentru The Post, marți, că nu ar fi nevoie de dovezi. ” Ei ar trebui să înțeleagă , nu au nevoie de nici o dovadă „, a declarat Dl. Çavusoğlu despre administrația Obama.

Iata ca au . Cu toate că Statele Unite au un tratat de extrădare cu Turcia , dl Gulen nu poate fi arestat sau repatriat, fara ca Turcia sa poata convinge Departamentul de Justiție și instanțele federale că acesta poate fi acuzat intemeiat de infractiune . ( Legat de subiect , dl Gulen a negat orice implicare în lovitura de stat . ) Cu alte cuvinte, el nu poate fi tratat ca opozantii d- lui Erdogan aflati in Turcia și măturat fără niciun proces.

Presedintele Obama se pare că a încercat să explice acest lucru domnului Erdogan într -un apel telefonic marți. Potrivit purtătorului de cuvânt Josh Earnest , domnul Obama a spus că ” Statele Unite nu sprijină persoanele care au conspirat pentru a răsturna guvernele alese în mod democratic „, dar, de asemenea, că ” Statele Unite urmează statul de drept . ” Nu va fi surprinzător dacă dl . Erdogan nu acceptă acest răspuns , sau daca încearcă să folosească relația militară a Turciei cu Statele Unite – inclusiv utilizarea de catre SUA a Bazei aeriene Incirlik pentru bombardarea țintelor de Stat Islamic – ca si instrument de negociere. Chiar si asa: Dl. Erdogan trebuie să înțeleagă că Statele Unite nu pot fi hărțuite pentru a participa la consolidarea dictaturii sale.

Sursa: *Consiliul editorial al Washington Post, publicat în data de 21.07.2016 (traducere din engleză)

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

COVID-19: Erdogan amenință că va introduce măsuri “dureroase”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, pe 25 noiembrie, după o ședință a partidului, că măsurile trebuie respectate pentru a evita alte măsuri mai dure.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...