joi, martie 30, 2023

Erdogan isi organizează propria lovitură de stat politică*

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a răspuns la lovitura de stat militară eșuata cu echivalentul propriei lovituri de stat politice. De weekend-ul trecut , zeci de mii de turci au fost arestați sau concediați de la locurile lor de muncă : nu doar ofițerii militari implicați în rebeliune , ci și profesori , profesori universitari , judecători și mii de alți funcționari publici . A fost declarată starea de urgență; sute de școli au fost închise ; zeci de jurnaliști s-au trezit cu acreditarile revocate . Potrivit turcilor care monitorizeaza epurarea , cei vizați includ nu doar susținătorii liderului islamic exilat pe care Dl. Erdogan dă vina pentru lovitura de stat dar, de asemenea, oricare persoană suspectată de a nu susține guvernul său , inclusiv membrii grupurilor minoritare și liberalii secularisti.

Dl. Erdogan, care a numit puciul eșuat ” dar de la Dumnezeu”, nu doar ca actioneaza pentru a consolida în continuare ceea ce deja a devenit un regim autoritar . El încearcă, de asemenea, să forțeze Statele Unite , aliat al Turciei la NATO , sa ajute represiunea sa – în special prin predarea presupusului organizator al loviturii de stat , clericul din Pennsylvania Fethullah Gulen . Administrația Obama se opune pe bună dreptate – și trebuie să continue să facă acest lucru , chiar dacă aceasta înseamnă o încetare în cooperarea cu Turcia împotriva Statului Islamic.

Dl. Gulen conduce o mișcare pașnică (dacă este un secret, islamică), fondatoare a multiple școli in Turcia , Statele Unite și în alte părți ale lumii . De ani de zile , adeptii săi din poliția turcă și judiciar au fost aliati cu propriul partid islamist al d- lui Erdogan – în mod ironic , cele două parti s-au unit pentru a curăța armata turcă de ofițerii suspectați de organizarea loviturii de stat . Dar, cei doi lideri au căzut in conflict la sfârșitul anului 2013 , când guvernul a actionat pentru a închide unele școli Guleniste și procurorii suspectați de a fi simpatizanti Gulenisti au sesizat cazuri majore de corupție împotriva guvernului.

Dl. Erdogan a efectuat de atunci epurări ale poliției , justiției și presei pentru a elimina adeptii domnului Gulen , și nu este surprinzător faptul că da vina tentativei de lovitură de stat pe rivalul său . Ceea ce el nu a oferit sunt dovezile că un bărbat în vârstă de 75 de ani, limitat la o comunitate la distanță în Poconos a orchestrat cumva o revoltă militară pe teritoriul Turciei . Remarcabil, ministrul de externe al domnului Erdogan , Mevlut Cavusoglu , a declarat pentru The Post, marți, că nu ar fi nevoie de dovezi. ” Ei ar trebui să înțeleagă , nu au nevoie de nici o dovadă „, a declarat Dl. Çavusoğlu despre administrația Obama.

Iata ca au . Cu toate că Statele Unite au un tratat de extrădare cu Turcia , dl Gulen nu poate fi arestat sau repatriat, fara ca Turcia sa poata convinge Departamentul de Justiție și instanțele federale că acesta poate fi acuzat intemeiat de infractiune . ( Legat de subiect , dl Gulen a negat orice implicare în lovitura de stat . ) Cu alte cuvinte, el nu poate fi tratat ca opozantii d- lui Erdogan aflati in Turcia și măturat fără niciun proces.

Presedintele Obama se pare că a încercat să explice acest lucru domnului Erdogan într -un apel telefonic marți. Potrivit purtătorului de cuvânt Josh Earnest , domnul Obama a spus că ” Statele Unite nu sprijină persoanele care au conspirat pentru a răsturna guvernele alese în mod democratic „, dar, de asemenea, că ” Statele Unite urmează statul de drept . ” Nu va fi surprinzător dacă dl . Erdogan nu acceptă acest răspuns , sau daca încearcă să folosească relația militară a Turciei cu Statele Unite – inclusiv utilizarea de catre SUA a Bazei aeriene Incirlik pentru bombardarea țintelor de Stat Islamic – ca si instrument de negociere. Chiar si asa: Dl. Erdogan trebuie să înțeleagă că Statele Unite nu pot fi hărțuite pentru a participa la consolidarea dictaturii sale.

Sursa: *Consiliul editorial al Washington Post, publicat în data de 21.07.2016 (traducere din engleză)

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.