marți, septembrie 21, 2021

Erdogan isi organizează propria lovitură de stat politică*

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a răspuns la lovitura de stat militară eșuata cu echivalentul propriei lovituri de stat politice. De weekend-ul trecut , zeci de mii de turci au fost arestați sau concediați de la locurile lor de muncă : nu doar ofițerii militari implicați în rebeliune , ci și profesori , profesori universitari , judecători și mii de alți funcționari publici . A fost declarată starea de urgență; sute de școli au fost închise ; zeci de jurnaliști s-au trezit cu acreditarile revocate . Potrivit turcilor care monitorizeaza epurarea , cei vizați includ nu doar susținătorii liderului islamic exilat pe care Dl. Erdogan dă vina pentru lovitura de stat dar, de asemenea, oricare persoană suspectată de a nu susține guvernul său , inclusiv membrii grupurilor minoritare și liberalii secularisti.

Dl. Erdogan, care a numit puciul eșuat ” dar de la Dumnezeu”, nu doar ca actioneaza pentru a consolida în continuare ceea ce deja a devenit un regim autoritar . El încearcă, de asemenea, să forțeze Statele Unite , aliat al Turciei la NATO , sa ajute represiunea sa – în special prin predarea presupusului organizator al loviturii de stat , clericul din Pennsylvania Fethullah Gulen . Administrația Obama se opune pe bună dreptate – și trebuie să continue să facă acest lucru , chiar dacă aceasta înseamnă o încetare în cooperarea cu Turcia împotriva Statului Islamic.

Dl. Gulen conduce o mișcare pașnică (dacă este un secret, islamică), fondatoare a multiple școli in Turcia , Statele Unite și în alte părți ale lumii . De ani de zile , adeptii săi din poliția turcă și judiciar au fost aliati cu propriul partid islamist al d- lui Erdogan – în mod ironic , cele două parti s-au unit pentru a curăța armata turcă de ofițerii suspectați de organizarea loviturii de stat . Dar, cei doi lideri au căzut in conflict la sfârșitul anului 2013 , când guvernul a actionat pentru a închide unele școli Guleniste și procurorii suspectați de a fi simpatizanti Gulenisti au sesizat cazuri majore de corupție împotriva guvernului.

Dl. Erdogan a efectuat de atunci epurări ale poliției , justiției și presei pentru a elimina adeptii domnului Gulen , și nu este surprinzător faptul că da vina tentativei de lovitură de stat pe rivalul său . Ceea ce el nu a oferit sunt dovezile că un bărbat în vârstă de 75 de ani, limitat la o comunitate la distanță în Poconos a orchestrat cumva o revoltă militară pe teritoriul Turciei . Remarcabil, ministrul de externe al domnului Erdogan , Mevlut Cavusoglu , a declarat pentru The Post, marți, că nu ar fi nevoie de dovezi. ” Ei ar trebui să înțeleagă , nu au nevoie de nici o dovadă „, a declarat Dl. Çavusoğlu despre administrația Obama.

Iata ca au . Cu toate că Statele Unite au un tratat de extrădare cu Turcia , dl Gulen nu poate fi arestat sau repatriat, fara ca Turcia sa poata convinge Departamentul de Justiție și instanțele federale că acesta poate fi acuzat intemeiat de infractiune . ( Legat de subiect , dl Gulen a negat orice implicare în lovitura de stat . ) Cu alte cuvinte, el nu poate fi tratat ca opozantii d- lui Erdogan aflati in Turcia și măturat fără niciun proces.

Presedintele Obama se pare că a încercat să explice acest lucru domnului Erdogan într -un apel telefonic marți. Potrivit purtătorului de cuvânt Josh Earnest , domnul Obama a spus că ” Statele Unite nu sprijină persoanele care au conspirat pentru a răsturna guvernele alese în mod democratic „, dar, de asemenea, că ” Statele Unite urmează statul de drept . ” Nu va fi surprinzător dacă dl . Erdogan nu acceptă acest răspuns , sau daca încearcă să folosească relația militară a Turciei cu Statele Unite – inclusiv utilizarea de catre SUA a Bazei aeriene Incirlik pentru bombardarea țintelor de Stat Islamic – ca si instrument de negociere. Chiar si asa: Dl. Erdogan trebuie să înțeleagă că Statele Unite nu pot fi hărțuite pentru a participa la consolidarea dictaturii sale.

Sursa: *Consiliul editorial al Washington Post, publicat în data de 21.07.2016 (traducere din engleză)

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial