sâmbătă, aprilie 9, 2022

Erdogan despre Kurdistanul irakian, la AG a ONU

„Turcia va lua în considerare sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență”

Turcia va lua în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență planificat pentru 25 septembrie, a declarat miercuri, la New York, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția oficială Anadolu, relatează Reuters. Turcia, pe teritoriul căreia trăiește de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populația țării, conform diferitelor estimări) a anunțat că va lua orice măsură necesară față de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate națională.

Erdogan, care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, a declarat marți că referendumul pentru independența provinciei irakiene Kurdistan poate genera noi conflicte în Orientul Mijlociu.

Vorbind cu jurnaliștii în fața hotelului la care este cazat în New York, Erdogan a declarat miercuri că membrii consiliului pentru securitate națională și guvernul vor discuta posibile sancțiuni asupra Kurdistanului irakian în cadrul unor reuniuni ce vor avea loc vineri.

„Consiliul pentru securitate națională va anunța guvernul în legătură cu decizia sa. După aceea, cabinetul se va reuni și va discuta posibile sancțiuni. Ele vor evalua această posibilitate și își vor prezenta poziția în legătură cu ce fel de sancțiuni putem impune și dacă vom face acest lucru”, a mai spus Erdogan.

Turcia are legături comerciale strânse cu guvernul Kurdistanului, care transportă zilnic sute de mii de barili de petrol prin Turcia și care a aprobat planuri pentru investiții ale grupului rus Rosneft pentru construcția de conducte pentru exportul de gaze către Turcia și Europa.

 


 

 

 

 

 

 

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.