sâmbătă, aprilie 10, 2021

Erdogan despre Kurdistanul irakian, la AG a ONU

„Turcia va lua în considerare sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență”

Turcia va lua în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență planificat pentru 25 septembrie, a declarat miercuri, la New York, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția oficială Anadolu, relatează Reuters. Turcia, pe teritoriul căreia trăiește de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populația țării, conform diferitelor estimări) a anunțat că va lua orice măsură necesară față de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate națională.

Erdogan, care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, a declarat marți că referendumul pentru independența provinciei irakiene Kurdistan poate genera noi conflicte în Orientul Mijlociu.

Vorbind cu jurnaliștii în fața hotelului la care este cazat în New York, Erdogan a declarat miercuri că membrii consiliului pentru securitate națională și guvernul vor discuta posibile sancțiuni asupra Kurdistanului irakian în cadrul unor reuniuni ce vor avea loc vineri.

„Consiliul pentru securitate națională va anunța guvernul în legătură cu decizia sa. După aceea, cabinetul se va reuni și va discuta posibile sancțiuni. Ele vor evalua această posibilitate și își vor prezenta poziția în legătură cu ce fel de sancțiuni putem impune și dacă vom face acest lucru”, a mai spus Erdogan.

Turcia are legături comerciale strânse cu guvernul Kurdistanului, care transportă zilnic sute de mii de barili de petrol prin Turcia și care a aprobat planuri pentru investiții ale grupului rus Rosneft pentru construcția de conducte pentru exportul de gaze către Turcia și Europa.

 


 

 

 

 

 

 

 

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Turcia:10 amirali reținuți pentru “mesaj subliminal de lovitură de stat”

Autoritățile turce au reținut 10 amirali în rezervă, sub acuzații de organizarea de grup infracționala, după ce au au semnat o declarație prin care afirmă importanța pentru securitatea turcă a Convenției de la Montreux menită să prevină militarizarea Mării Negre, conform Reuters.

Turcia: Deputatul pro-kurd internat la ATI, după ce a fost reținut

Proeminent apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a fost dus la spital după ce a preinfarct, la câteva ore după ce a fost reținut, conform presei turcești.

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Scenariu de film! Un deputat certat cu un afacerist pentru un teren aparținând statului

Un afacerist din provincia sud-estică Adiyaman a ajuns după gratii după ce un deputat din partidul lui Erdogan i-a propus să-i vândă un teren aparținând statului și situat în Ankara, conform DW.