duminică, octombrie 25, 2020

Erdogan despre Kurdistanul irakian, la AG a ONU

„Turcia va lua în considerare sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență”

Turcia va lua în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independență planificat pentru 25 septembrie, a declarat miercuri, la New York, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția oficială Anadolu, relatează Reuters. Turcia, pe teritoriul căreia trăiește de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populația țării, conform diferitelor estimări) a anunțat că va lua orice măsură necesară față de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate națională.

Erdogan, care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, a declarat marți că referendumul pentru independența provinciei irakiene Kurdistan poate genera noi conflicte în Orientul Mijlociu.

Vorbind cu jurnaliștii în fața hotelului la care este cazat în New York, Erdogan a declarat miercuri că membrii consiliului pentru securitate națională și guvernul vor discuta posibile sancțiuni asupra Kurdistanului irakian în cadrul unor reuniuni ce vor avea loc vineri.

„Consiliul pentru securitate națională va anunța guvernul în legătură cu decizia sa. După aceea, cabinetul se va reuni și va discuta posibile sancțiuni. Ele vor evalua această posibilitate și își vor prezenta poziția în legătură cu ce fel de sancțiuni putem impune și dacă vom face acest lucru”, a mai spus Erdogan.

Turcia are legături comerciale strânse cu guvernul Kurdistanului, care transportă zilnic sute de mii de barili de petrol prin Turcia și care a aprobat planuri pentru investiții ale grupului rus Rosneft pentru construcția de conducte pentru exportul de gaze către Turcia și Europa.

 


 

 

 

 

 

 

 

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.