marți, martie 26, 2024

Acum Erdogan alepeaza la spirtul patriotic al populaţiei… Din nou e evocată teoria „complotului”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională ce s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni, transmite AFP.

‘Fraţii mei, aceia dintre voi care au euro sau dolari sub pernă, să-şi investească banii în liră’, a cerut Erdogan în timpul unui miting desfăşurat în oraşul Erzurum, în perspectiva alegerilor legislative şi prezidenţiale din 24 iunie.

Solicitarea sa survine după o depreciere puternică a lirei turceşti, care în numai o lună s-a devalorizat cu peste 16%, în contextul neliniştilor manifestate pe pieţe ca urmare a politicii intervenţioniste a preşedintelui Erdogan.

Lira turcească, ce se schimba la sfârşitul săptămânii cu 4,7 unităţi pentru un dolar american, se schimba miercuri cu 4,92 unităţi pentru un dolar, dar a revenit apoi uşor după ce Banca Centrală a crescut rata directoare a dobânzii.

Economiştii cereau de o luna creşterea acestei dobânzi directoare, dar Erdogan s-a opus ferm, el susţinând, dimpotrivă, o reducere a ei pentru a tempera inflaţia ajunsă la două cifre.

Guvernul de la Ankara pune devalorizarea lirei turceşti pe seama unui ‘complot’ pus la cale de puteri străine care doresc să slăbească Turcia.

‘Auzi, sectorule financiar ! Dacă apelaţi la astfel de jocuri, manipulări împotriva investitorilor şi întreprinderilor noastre, să ştiţi că veţi plăti scump !’, a mai spus Erdogan în intervenţia sa de sâmbătă provocând hilaritate pe reţele de socializare  

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).