marți, noiembrie 19, 2024

Erdoğan celebrează ”Ziua Jurnaliștilor”, în timp ce 108 de jurnaliști se află după gratii

Recep Tayyip Erdoğan a sărbătorit “Ziua Jurnaliștilor”, subliniind importanța unei presei libere pentru democrație, în timp ce 108 de jurnaliști se află după gratii pentru munca lor jurnalistică, a informat Gazete Duvar.

Președintele turc a transmis printr-un comunicat cu ocazia ”Ziua Jurnaliștilor” de pe 10 ianuarie, că o presă fără restricții este esențială pentru democrație.

„Existența unei prese, care este eficientă și capabilă să informeze publicul fără nicio restricție, este o condiție prealabilă pentru o societate democratică și transparentă”, a declarat Erdoğan.

„Cred că, prin lecțiilor pe care le-au învățat din experiențele proaste, ținând cont de sensibilitățile sociale, mass-media va împiedica forțele întunecate să își atingă obiectivele, nu vor mai respecta mentalitatea dominatoare care ignoră voința națiunii și își vor îndeplini datoria de a informa oamenii noștri corect și imparțial „, a adăugat președintele turc.

După lovitura de stat eșuată de pe 15 iulie 2016, mass-media din Turcia a suferit o serie de activități de epurare din partea guvernului turc. Zeci de jurnaliști au fost închiși sau hărțuiți, iar mass-media critică guvernului au fost forțate să se autocenzure sau fost închise.

108 jurnaliști se află în spatele gratiilor din Turcia, în timp ce 172 de jurnaliști s-au confruntat cu acuzații bazate pe activitatea lor jurnalistică din 2019. 60 de jurnaliști au fost reținuți și mai mulți jurnaliști au fost amendați cu peste 500.000 de lire (85.000 de dolari) anul trecut. 34 de jurnaliști au fost atacați, iar autoritățile turce au blocat accesul la peste 36.000 de site-uri web.

De asemenea, conform raportului platformei online Jailed Journos, 89 de reporteri, editori și cronicari dintr-un total de 161 de membri de presă se află în prezent în spatele gratiilor din închisorile din Turcia, iar peste 300 de jurnaliști au fost închiși și încă mulți alții sunt urmăriți după lovitura de stat eșuată din 2016.

Turcia s-a plasat pe locul 157 din 180 în topul World Index Freedom Press în 2018 de Reporters Without Borders (RSF).

Turcia rămâne „cea mai mare închisoare a jurnaliștilor” din lume, conform Observatorului Internațional pentru Drepturile Omului (IOHR).

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.