Zaman Romania

Erdoğan ar putea intra în capcana a lui Putin la întâlnirea de la Sochi

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan consideră că este un succes să se asigure o întâlnire bilaterală cu președintele rus, Vladimir Putin. Cu toate acestea, el ar putea să meargă într-o capcană, conform Aykan Erdemir, directorul principal al Programului Turcia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor (FDD), din Washington DC, citat de Ahval.

Omul puternic al Turciei s-a enervat vizibil după ce nu a reușit să prindă o oportunitate de a se fotografia cu președintele SUA, Joe Biden săptămâna trecută în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

În câteva observații făcute de presă în urma vizitei sale la New York atât în S.U.A. și Turcia,  Erdogan a atacat dur atât pe Biden, cât și SUA pentru politicile din regiune și nu numai.

În aceste observații, Erdoğan a spus mai întâi că ar dori să vadă trupele SUA din Siria și Irak, la fel ca cele din Afganistanul, apoi, a etichetat relația sa cu Biden drept cea mai proastă experiență cu un președintele SUA de la George W. Bush, la începutul anilor 2000.

Eșecul lui Erdogan 

Potrivit lui Erdemir, primul mesaj al vizitei lui Erdoğan la New York este că politica externă și de securitate a Turciei se bazează exclusiv pe relațiile personale ale lui Erdoğan cu alți lideri. 

Prin urmare, dacă Erdoğan nu reușește să obțină o fotografie cu președinte SUA, vizita este apoi etichetată ca un eșec, chiar dacă atât purtătorul de cuvânt al acestuia, İbrahim Kalın, cât și ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu au putut avea întâlniri cu omologii lor respectivi la Casa Albă și Departamentul de Stat în timpul vizitei.

Din această perspectivă, potrivit lui Erdemir, indiferent de conținut, dacă Erdoğan a obținut fotografia, ar fi putut ieși fericit de la adunarea ONU. Dar, în schimb, Erdogan a început să acuze SUA. de a sprijini terorismul și de-al compara negativ pe  Biden cu foști președinți.

Administrația Biden nu a respins acuzațiile lui Erdoğan. Acest lucru arată că s-a încolțit când vine vorba de Turcia după retragerea jenantă din Afganistan. Prin urmare, se pare că Washingtonul va continua să încerce să liniștească Turcia și să evite criticile privind drepturil omului.

Relația cu Rusia

La întoarcerea de la New York, Erdoğan a părut foarte încrezător cu privire la viitoarea sa întâlnire cu Putin, dar aceasta ar putea fi doar o postură jubilantă, fără nicio substanță în spate.

„Achiziționarea secundară a unui lot de S-400 ar declanșa cu siguranță o a doua rundă de presiune de la Washington împotriva actelor contravenționale ale Americii prin sancțiuni (CAATSA), în timp ce negocierile preconizate ale lui Erdoğan cu gazul natural cu Putin ar putea duce, de asemenea, la un acord de gaz nedrept pentru Turcia și la un profitabil una pentru Rusia ”, a explicat Erdemir.

La câteva ore după ce Erdoğan a spus că Turcia intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, S.U.A. Departamentul de Stat a avertizat că o astfel de mișcare va genera noi sancțiuni împotriva aliatului său NATO. Administrația Donald Trump a impus primele sancțiuni CAATSA Turciei înainte de a preda puterea în decembrie 2020.

„Având în vedere creșterea presiunii rusești în Siria, în timp ce avioanele rusești lovesc în mod repetat teritorii controlate de forțele turcești sau de împuterniciți sirieni recent, aceasta nu este o întâlnire pe care Erdoğan ar trebui să o aștepte”, a spus Erdemir.

Duminică, avioanele rusești au lansat bombardamente lângă Afrin, în nord-vestul Siriei, conform Reuters, intensificând presiunea militară în alte zone aflate sub controlul Turciei sau al rebelilor susținuți de turci. 

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a criticat luni Rusia și Statele Unite pentru ceea ce a numit eșecul de a-și îndeplini responsabilitățile ca parte a acordurilor din țara devastată de război.