Zaman Romania

Erdogan a vrut să se întâlnească cu Assad, la summit-ul din Uzbekistan:„Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată.”


Președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Bashar al-Assad, dacă liderul sirian ar fi participat la un summit care avea loc în Uzbekistan, conform Reuters.

Potrivit editorialistului Hürriyet, Abdulkadir Selvi, întâlnirea președintelui Erdogan cu președintele sirian Bashar Assad a ieșit în prim-plan la Samarkand, unde a mers pentru a participa la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

„Mi-aș fi dorit ca Assad să fi venit în Uzbekistan, l-aș întâlni. Dar nu poate ajunge acolo. Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată. A intrat în război cu dizidenții pentru a-și menține propria putere. A ales să-și păstreze propria putere. S-a gândit să protejeze zonele pe care le controla. Dar nu putea proteja terenuri mari.”, susține Erdogan, subliniind că Assad nu a participat la summit.

Raportul a venit după ce patru surse au declarat pentru Reuters că șeful de informații al Turciei a avut mai multe întâlniri cu omologul său sirian la Damasc, în ultimele săptămâni, un semn al eforturilor Rusiei de a încuraja o dezgheț între statele din părțile opuse ale războiului din Siria.

Orice normalizare între Ankara și Damasc ar remodela războiul sirian de un deceniu. Sprijinul turc a fost vital pentru susținerea rebelilor sirieni în ultimul lor punct de sprijin teritorial major în nord-vest, după ce Assad a învins insurgența din restul țării, ajutat de Rusia și Iran.

Președintele turc înainte de alegerile din 2023 dorește o nou război în Siria pentru a se prezenta în fața națiunii ca învingător, însă Putin i-a comunicat în cadrul summit-ului de la Soci că nu este de acord cu această tragedie și i-a sugerat omologului său turc să discute cu Assad.