sâmbătă, aprilie 9, 2022

Elevii români au luat premii la Robotex, cel mai mare festival al roboţilor din Europa

Robotex a avut loc în perioada 24-26 noiembrie la Tallin, în Estonia, fiind organizat de către cele mai bune universităţi din Estonia.
Liceul Teoretic Internaţional de Informaticădin Constanţa a participat la acest concurs cu 4 echipe, specialitatea lor fiind categoria Lego Sumo, atât 1 kg, cât şi 3 kg, unde misiunea roboţilor este de a-şi da jos din ring oponentul.

Profesorul coordonator al elevilor este Altun Murat, profesor de informatică la Liceul Internaţional.

Echipa Big GGBot, formată din Alexandru Oprea, Tiberiu Georgescu şi Radu Zevri, toţi elevi în clasa a XII-a şi multi-premiaţi la diferite concursuri şi olimpiade de robotica, informatică, fizică şi matematică, a reuşit performanţa de a ajunge în finala unui mega-concurs cu 1.600 de roboţi, 3.700 de participanţi şi peste 15.000 de spectatori. Ei au obţinut premiul al II-lea la categoria Lego Sumo – 3 kg. Alături de echipa Big GGBot au intrat în competiţie şi alte echipe.

Echipa BOBTRIX, formată din Carmen Monac şi Andreea Popescu, iar fetele au obţinut locul IV la categoria Lego Sumo – 1 kg. Ialte două echipe: Septimus Prime – formată din Septimiu Călin, Vlad Filip, Andrei Hălciug, Răzvan Zamfir şi Rareş Andrei, precum şi echipa PI Eater – formată din Alexandru Semplican au făcut de asemenea impresie la concurs.

Echipa medaliată, BIG GGBot, a obţinut ca premiu un trofeu, diplome, un set Lego EV3 în valoare de 500 Euro şi vouchere de cumpărături. De asemenea, ei au fost invitaţi şi au toate cheltuielile asigurate la concursul Robotic Tournament, pentru a-şi putea lua revanşa şi a obţine locul I mondial.
20171124_114223

Concursul va avea loc în Polonia, în data de 17 martie 2018 şi este organizat de Tehnica UZespół Szkół. „Într-o lume în care tehnologia robotizată tinde să ia din ce în ce mai multă amploare, noi, echipa Liceului Teoretic Internaţional de informatică, încercăm sa-i sprijinim pe elevii noştri să fie cu un pas înainte, să facă parte din cei care dau tonul în inovaţie, să-şi urmeze visurile conform cu ceea ce îi pasionează. Experienţa acestui concurs a fost una deosebită pentru elevi, o incununare a rezultatelor unui an plin de succese, şi un imbold pentru succese şi mai mari pe viitor“, declară prof. Ioana Stochiţă, purtător de cuvânt al liceului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.