miercuri, octombrie 9, 2024

Elevi din 11 judeţe la finala concursul naţional intitulat „Bătălia cărţilor”

Elevi din 11 judeţe au participat vineri, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, la finala concursul naţional intitulat „Bătălia cărţilor”, care încurajează lectura de plăcere şi promovează literatura contemporană pentru copii şi tineret, în afara bibliografiei şcolare.
La finala întrecerii de la Miercurea Ciuc au participat 24 de elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani şi între 14 şi 18 ani, din Sibiu, Galaţi, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Suceava, Argeş, Iaşi, Mureş, Maramureş, Cluj şi Harghita.

2
Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa s-a alăturat în calitate de coorganizator, cele două biblioteci atrăgând peste 500 de participanţi de-a lungul timpului, atât de la şcolile cu predare în limba română, cât şi de la secţiile maghiare.

Tatiana Costiuc, de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, a explicat că, în cadrul concursului, un grup de bibliotecari a întocmit o listă cu 10 titluri de cărţi, pe care copiii şi adolescenţii trebuiau să le citească, să întocmească fişe de lectură şi, ulterior, în finala competiţiei, să-i convingă şi pe ceilalţi să citească.

„Finala constă în următoarele: o dezbatere ‘Convinge-mă să citesc’ – pentru că, de fapt, scopul concursului a fost să-i învăţăm în primul rând cum să citească, de aceea le-am zis să facă o fişă a cărţii, să-şi extragă de acolo impresiile, frazele care i-au impresionat, mesajul pe care l-au reţinut, să se obişnuiască să citească aşa cum trebuie să citească un cititor bun. Scopul dezbaterii a fost să-i învăţăm să comunice, să transmită ce au citit. Am zis ‘Convinge-mă să citesc’ pentru că, chiar dacă nu ai citit această carte şi un copil îţi vorbeşte cu foarte mare drag despre impresiile lui referitoare la o anumită carte pe care şi-a ales-o, chiar să îţi doreşti să o citeşti după aceea. Toţi copiii care ajung în finală votează şi cartea preferată”, a explicat Tatiana Costiuc.

La rândul său, Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc, a explicat că membrii juriului, specialişti în domeniu, au apreciat „discursul inspirat, modul de prezentare şi argumentarea coerentă şi, în acelaşi timp, implicarea în dezbateri şi interactivitatea”.

3
Concursul s-a desfăşurat sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România.

Finala  concursului „Bătălia cărţilor” a fost câştigată Cristina Kubas, din Maramureş, la categoria copii şi de Christian-Ştefan Flandorfer-Tănăsuc, din Iaşi, la categoria adolescenţi.De asemenea, cartea anului 2017 la categoria copii a fost desemnată „Pollyanna, jocul bucuriei”, semnată de Eleanor H. Porter, iar la categoria adolescenţi, volumul „Zi după zi”, al lui David Levithan.
 

4
Concursul a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca în anul 2014, ideea fiind îmbrăţişată rapid şi de alte biblioteci din ţară.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).