miercuri, aprilie 24, 2024

Elevi din 11 judeţe la finala concursul naţional intitulat „Bătălia cărţilor”

Elevi din 11 judeţe au participat vineri, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, la finala concursul naţional intitulat „Bătălia cărţilor”, care încurajează lectura de plăcere şi promovează literatura contemporană pentru copii şi tineret, în afara bibliografiei şcolare.
La finala întrecerii de la Miercurea Ciuc au participat 24 de elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani şi între 14 şi 18 ani, din Sibiu, Galaţi, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Suceava, Argeş, Iaşi, Mureş, Maramureş, Cluj şi Harghita.

2
Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa s-a alăturat în calitate de coorganizator, cele două biblioteci atrăgând peste 500 de participanţi de-a lungul timpului, atât de la şcolile cu predare în limba română, cât şi de la secţiile maghiare.

Tatiana Costiuc, de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, a explicat că, în cadrul concursului, un grup de bibliotecari a întocmit o listă cu 10 titluri de cărţi, pe care copiii şi adolescenţii trebuiau să le citească, să întocmească fişe de lectură şi, ulterior, în finala competiţiei, să-i convingă şi pe ceilalţi să citească.

„Finala constă în următoarele: o dezbatere ‘Convinge-mă să citesc’ – pentru că, de fapt, scopul concursului a fost să-i învăţăm în primul rând cum să citească, de aceea le-am zis să facă o fişă a cărţii, să-şi extragă de acolo impresiile, frazele care i-au impresionat, mesajul pe care l-au reţinut, să se obişnuiască să citească aşa cum trebuie să citească un cititor bun. Scopul dezbaterii a fost să-i învăţăm să comunice, să transmită ce au citit. Am zis ‘Convinge-mă să citesc’ pentru că, chiar dacă nu ai citit această carte şi un copil îţi vorbeşte cu foarte mare drag despre impresiile lui referitoare la o anumită carte pe care şi-a ales-o, chiar să îţi doreşti să o citeşti după aceea. Toţi copiii care ajung în finală votează şi cartea preferată”, a explicat Tatiana Costiuc.

La rândul său, Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc, a explicat că membrii juriului, specialişti în domeniu, au apreciat „discursul inspirat, modul de prezentare şi argumentarea coerentă şi, în acelaşi timp, implicarea în dezbateri şi interactivitatea”.

3
Concursul s-a desfăşurat sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România.

Finala  concursului „Bătălia cărţilor” a fost câştigată Cristina Kubas, din Maramureş, la categoria copii şi de Christian-Ştefan Flandorfer-Tănăsuc, din Iaşi, la categoria adolescenţi.De asemenea, cartea anului 2017 la categoria copii a fost desemnată „Pollyanna, jocul bucuriei”, semnată de Eleanor H. Porter, iar la categoria adolescenţi, volumul „Zi după zi”, al lui David Levithan.
 

4
Concursul a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca în anul 2014, ideea fiind îmbrăţişată rapid şi de alte biblioteci din ţară.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.