Elevi din 11 judeţe au participat vineri, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, la finala concursul naţional intitulat „Bătălia cărţilor”, care încurajează lectura de plăcere şi promovează literatura contemporană pentru copii şi tineret, în afara bibliografiei şcolare.
La finala întrecerii de la Miercurea Ciuc au participat 24 de elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani şi între 14 şi 18 ani, din Sibiu, Galaţi, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Suceava, Argeş, Iaşi, Mureş, Maramureş, Cluj şi Harghita.
Tatiana Costiuc, de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, a explicat că, în cadrul concursului, un grup de bibliotecari a întocmit o listă cu 10 titluri de cărţi, pe care copiii şi adolescenţii trebuiau să le citească, să întocmească fişe de lectură şi, ulterior, în finala competiţiei, să-i convingă şi pe ceilalţi să citească.
„Finala constă în următoarele: o dezbatere ‘Convinge-mă să citesc’ – pentru că, de fapt, scopul concursului a fost să-i învăţăm în primul rând cum să citească, de aceea le-am zis să facă o fişă a cărţii, să-şi extragă de acolo impresiile, frazele care i-au impresionat, mesajul pe care l-au reţinut, să se obişnuiască să citească aşa cum trebuie să citească un cititor bun. Scopul dezbaterii a fost să-i învăţăm să comunice, să transmită ce au citit. Am zis ‘Convinge-mă să citesc’ pentru că, chiar dacă nu ai citit această carte şi un copil îţi vorbeşte cu foarte mare drag despre impresiile lui referitoare la o anumită carte pe care şi-a ales-o, chiar să îţi doreşti să o citeşti după aceea. Toţi copiii care ajung în finală votează şi cartea preferată”, a explicat Tatiana Costiuc.
La rândul său, Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc, a explicat că membrii juriului, specialişti în domeniu, au apreciat „discursul inspirat, modul de prezentare şi argumentarea coerentă şi, în acelaşi timp, implicarea în dezbateri şi interactivitatea”.
Finala concursului „Bătălia cărţilor” a fost câştigată Cristina Kubas, din Maramureş, la categoria copii şi de Christian-Ştefan Flandorfer-Tănăsuc, din Iaşi, la categoria adolescenţi.De asemenea, cartea anului 2017 la categoria copii a fost desemnată „Pollyanna, jocul bucuriei”, semnată de Eleanor H. Porter, iar la categoria adolescenţi, volumul „Zi după zi”, al lui David Levithan.