miercuri, august 31, 2022

Ecologie în România: MMAP: Proiecte LIFE în valoare de 7 milioane de euro

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) are în implementare proiecte LIFE în valoare de 7 milioane de euro, iar cel mai nou dintre acestea, cu un buget de 80.000 de euro, vizează schimbul de bune practici pentru achizițiile publice ecologice, potrivit datelor prezentate, joi într-o conferință de specialitate, de către Marisanda Pîrîianu, șeful Direcției Accesare Fonduri Europene, MMAP.

România are în pregătire 10 aplicații în valoare de 10-12 milioane de euro, care așteaptă acordul Comisiei Europene.

‘În prezent, Ministerul Mediului are în implementare 7 proiecte LIFE, în valoare de 7 milioane de euro. De asemenea, la ora actuală, sunt deschise sesiuni pentru depunerea de proiecte pentru LIFE. Astăzi (joi — n. r.) lansăm proiectul ‘GPPbest — Schimb de bune practici și instrumente strategice pentru achizițiile publice ecologice’, al cărui buget este de 80.000 de euro. Prin acest proiect, vom beneficia de expertiza colegilor din Italia, parteneri — coordonatori ai acestei inițative’, a declarat Pîrîianu. Conform reprezentantului Ministerului Mediului, România are în pregătire 10 aplicații în valoare de 10-12 milioane de euro, care așteaptă acordul Comisiei Europene.

Secretarul de stat în ministerul de resort Raul Călin Pop a susținut că noul proiect LIFE, prezentat miercuri, ‘are o valoare socială foarte importantă’, iar în acest context, societatea ‘trebuie să se întoarcă la economia circulară, de la economia liniară, în care ne aflăm’.

‘Acest proiect are o sarcină importantă și delicată, în același timp: măsurarea a ceva ce nu poate fi măsurat foarte ușor. Este un demers delicat, plin de riscuri, care trebuie dus la bun sfârșit, inspirați fiind de modelele din jurul nostru. Atunci când vorbim despre achizițiile publice verzi, este important să operaționalizăm niște proceduri, care să reflecte criterii de transparență, etică și utilitate. Efortul trebuie să meargă spre educarea consumatorilor, spre ajutarea lui de a lua decizia de cumpărare într-un mod etic și transparent. Achizițiile publice verzi sunt un semnal sistemic prin care se poate schimba viața fiecăruia dintre noi’, a afirmat Pop.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.