vineri, martie 29, 2024

Ecologie în România: MMAP: Proiecte LIFE în valoare de 7 milioane de euro

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) are în implementare proiecte LIFE în valoare de 7 milioane de euro, iar cel mai nou dintre acestea, cu un buget de 80.000 de euro, vizează schimbul de bune practici pentru achizițiile publice ecologice, potrivit datelor prezentate, joi într-o conferință de specialitate, de către Marisanda Pîrîianu, șeful Direcției Accesare Fonduri Europene, MMAP.

România are în pregătire 10 aplicații în valoare de 10-12 milioane de euro, care așteaptă acordul Comisiei Europene.

‘În prezent, Ministerul Mediului are în implementare 7 proiecte LIFE, în valoare de 7 milioane de euro. De asemenea, la ora actuală, sunt deschise sesiuni pentru depunerea de proiecte pentru LIFE. Astăzi (joi — n. r.) lansăm proiectul ‘GPPbest — Schimb de bune practici și instrumente strategice pentru achizițiile publice ecologice’, al cărui buget este de 80.000 de euro. Prin acest proiect, vom beneficia de expertiza colegilor din Italia, parteneri — coordonatori ai acestei inițative’, a declarat Pîrîianu. Conform reprezentantului Ministerului Mediului, România are în pregătire 10 aplicații în valoare de 10-12 milioane de euro, care așteaptă acordul Comisiei Europene.

Secretarul de stat în ministerul de resort Raul Călin Pop a susținut că noul proiect LIFE, prezentat miercuri, ‘are o valoare socială foarte importantă’, iar în acest context, societatea ‘trebuie să se întoarcă la economia circulară, de la economia liniară, în care ne aflăm’.

‘Acest proiect are o sarcină importantă și delicată, în același timp: măsurarea a ceva ce nu poate fi măsurat foarte ușor. Este un demers delicat, plin de riscuri, care trebuie dus la bun sfârșit, inspirați fiind de modelele din jurul nostru. Atunci când vorbim despre achizițiile publice verzi, este important să operaționalizăm niște proceduri, care să reflecte criterii de transparență, etică și utilitate. Efortul trebuie să meargă spre educarea consumatorilor, spre ajutarea lui de a lua decizia de cumpărare într-un mod etic și transparent. Achizițiile publice verzi sunt un semnal sistemic prin care se poate schimba viața fiecăruia dintre noi’, a afirmat Pop.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.