marți, aprilie 23, 2024

E posibil să avem „vaccin gripal trivalent inactivat și purificat”

Ministerul Sănătății a demarat în luna august mai multe licitații deschise pentru a achiziționa diverse tipuri de vaccinuri, potrivit unor anunțuri publicate pe SEAP.

Una dintre aceste licitații deschise implică încheierea unui acord-cadru pentru furnizarea de „vaccin gripal trivalent inactivat și purificat”. Acordul va fi încheiat cu maximum 7 agenți economici, va avea o durată de 24 de luni și o valoare estimată cuprinsă între 18.580.000 și 74.320.000 de lei, fără TVA. Cantitatea vizată de acest acord este de minimum 1.000.000 de doze și de maximum 4.000.000 de doze. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 5 octombrie, iar data limită de evaluare a ofertelor, în SEAP, este 31 octombrie.

Potrivit unui alt anunț, MS a demarat o altă licitație deschisă pentru încheierea unui acord-cadru de furnizare de „vaccin combinat difteric-tetanic-pertussis acelular, polio inactivat (DTPa-VPI)”. Acordul va fi încheiat cu maximum 7 agenți economici, va avea o durată de 48 de luni și o valoare estimată la o sumă cuprinsă între 18.830.640 de lei și 92.406.810 lei, fără TVA. Cantitatea vizată de acest acord este minimum 248.000 de doze și maximum 1.217.000 de doze. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 4 octombrie, iar data limită de evaluare a ofertelor, în SEAP, este 30 octombrie.

Printr-o altă licitație deschisă lansată, MS vrea să încheie un acord-cadru pentru furnizarea de „vaccin combinat difteric-tetanic-pertussis acelular, polio inactivat, H.influenzae tip b, hepatitic B (DTPa-VPI-HiB-HB) – hexavalent”. Acordul va fi încheiat cu maximum 7 agenți economici, va avea o durată de 48 de luni și o valoarea estimată la o sumă cuprinsă între 114.667.800 lei și 492.507.600 de lei, fără TVA. Cantitatea vizată de acord este de minimum 610.000 de doze și maximum 2.620.000 de doze. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 septembrie, iar data limită de evaluare a ofertelor, în SEAP, este 24 noiembrie.

În aceste cazuri, principalele modalități de finanțare sunt reprezentate de bugetul de stat sau de veniturile proprii ale Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, MS a încheiat un acord-cadru pentru furnizarea de „vaccin pneumococic polizaharidic conjugat”, cu o valoare totală finală de 55.390.000 de lei, fără TVA. Acordul a fost încheiat pe 31 iulie cu societatea Pfizer Romania SRL, potrivit unui alt anunț publicat în SEAP.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.