Zaman Romania

Documente oficiale: Ministerul Justiției a format comitete pentru a identifica angajații cu legături Mișcării Gülen

Un fost procuror a dezvăluit modul în care Ministerul Justiției din Turcia a format comitete pentru a identifica angajații cu legături cu mișcarea religioasă Gülen, în urma puciul eșuat din 2016, conform Stockholm Center For Freedom.

Hasan Dursun a distribuit pe Twitter documente, care a fost semnat de președintele Comisiei de justiție pentru instanțele administrative, la instrucțiunile Ministerului Justiției a fost format un comitet în fiecare oraș pentru a efectua investigații asupra tuturor angajaților ministerului care erau suspectați de orice legătură cu mișcarea Gülen. 

Comisiile de Justiție sunt unități administrative responsabile cu problemele ale personalului la nivel inferior al Ministerului Justiției, inclusiv grefierii, gardienii închisorii și alt personal de sprijin.

Persoanele ale căror nume figurau pe listele întocmite de ministere și alte instituții publice au fost concediat prin decret din funcție.

Mai mult de atât, foștilor funcționari publici li s-a interzis să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. 

De asemenea, guvernul le-a pus piedici celor care voiau să lucreze oficial în sectorul privat. S-au introdus note în baza de date a asigurărilor sociale despre funcționarii publici disponibilizați pentru a descuraja potențialii angajatori.

Guvernul turc a acceptat activități zilnice precum deținerea unui cont sau depunerea de bani într-o bancă afiliată mișcării Gülen, lucrul la orice instituție legată de mișcare sau abonarea la anumite ziare și reviste ca repere pentru identificarea și arestarea a zeci de mii de presupuși membri ai mișcării, sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului.

Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate au fost înlăturați din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului judiciar sau parlamentar. .