miercuri, martie 22, 2023

Doctor dizident controversă cu GarantiBank din Turcia

O bancă din Turcia a stârnit o serie de critici prin interzicerea persoanelor afectate de epurările masive ale președintelui să deschidă un cont sau să aibă acces la serviciile lor, a informat euronews.com,versiunea turcă.

Garanti Bank din Turcia a refuzat deschiderea unui cont bancar a unui doctor din provincia Gaziantep, pe motiv că acesta fusese demis din funcția sa printr-un decret guvernamental în urma loviturii de stat eșuate din 2016, în ciuda faptului că spitalul privat la care a fost angajat recent deține un contract cu banca.

În lupta doctorului cu conducerea bănci, acesta a scris o plângere către Comitetului de arbitraj al Consiliului de reglementare și supraveghere bancară, care a răspuns că banca este „liberă să decidă cu cine să lucreze”.

Deputatul Gergerlioğlu intră în luptă

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat din Partidului Popular Democrat (HDP)  a aflat despre cazul doctorului și a raportat situația pe rețelele de socializare, amenințând că va merge în instanță.


„Urmăresc îndeaproape problema. Vom lua măsurile necesare împotriva acestor bănci și a celor care i-au încurajat să facă acest lucru. Cei care se află în spatele acestor practici #Nazis vor răspunde absolut legii”, a declarat deputatul pe contul său de Twitter.

Primul pas înapoi: Accept, dar cu limită

Din cauza presiunii, GarantiBank a acceptat cererea doctorului, dar i-a impus limite contului său bancar. Medicul, a cărui nume este protejat de deputatul Gergerlioğlu, nu putea folosi contul decât pentru a primi salariul companiei sale, orice altă operație sau transfer ar fi restricționată.

Final cu scuze

Deputatul Gergerlioglu a insistat asupra deciziei băncii, urmând ca restricțiile impuse contului bancar al doctorului să fie eliminate. 

Mai mult, conducerea băncii și-a cerut scuze pentru decizia inițială, potrivit postări deputatului.


De la lovitura de stat eșuată, guvernul turc a demis aproximativ 150.000 de funcționari publici, inclusiv ofițeri de poliție, profesori, medici și academicieni cu pretextul legăturilor cu Mișcarea Gulen.


Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...