miercuri, ianuarie 27, 2021

Din seria atrocităţilor comise de poliţia turcă în represiune

Părul unei femei a fost rupt de scalp de către poliție în timpul detenției.

Bergül Varan, una dintre cele 14 persoane reținute  de poliție în timpul unui raid de poliție de la Centrul de Cultură Okmeydanı İdil din Istanbul, la 30 mai, a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși unor adevărate acte  de tortură și că părul ei i-a fost rupt de pe scalp de către ofițeri de poliție, în timpul detenției.

Cele 14 persoane, inclusiv membrii grupului muzical de stânga Grup Yorum, care au fost reținuți la 30 mai, au fost trimiși marți la tribunal. Curtea a hotărât arestarea a patru persoane, în timp ce celelalte 10 au fost eliberate.

Varan este printre cei eliberați.

Biroul de avocatură din Halkın a menționat într-o declarație de pe contul său de Twitter, marți, că deținuții au fost supuși maltratării în timp ce se aflau în custodia poliției, în același timp  distribuind o fotografie a lui Varan, arătându-i părul smuls  din cap.

bergül varan saçları ile ilgili görsel sonucu

Adresându-se marți pe site-ul de știri artigerçek, Varan a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși  torturii în timp ce erau deținuți.

„Ne-au făcut să ajungem într-un vehicul de poliție anti-revoltă după ce au descins la centrul de cultură. A trebuit să așteptăm acolo două-trei ore. Tortura a început acolo. Am fost supuși torturii încă din interiorul vehiculului. Erau pregătiți pentru a comite astfel de acte. A fost ca și cum au urmat o metodă specială în timp ce mi-au desprins părul. Mi-au apucat părul, l-au răsucit și mi l-au rupt de pe scalp. Dansau cu părul în mâinile lor, timp în care muzica ienicerilor otomani [mehter] cânta pe fundal „, a declarat Varan.

Femeia a declarat că a fost ținută sub detenția poliției timp de opt zile până când cicatricea de pe capul ei s-a vindecat, adăugând că ceilalți prieteni au fost supuși, de asemenea, unor tratamente inumante, turtură, în timpul detenției.

„Comiteau acte de tortură spunând:” De ce ți-ai ridicat capul? „Și” De ce te-ai uitat sus? „Unul dintre prietenii mei a decedat după ce a fost lovit constant pe spatele gâtului. Unul dintre timpanele prietenilor noștri a fost spart de către poliție. … Am fost ținuți la unitatea anti-terorism, astfel încât leziunile noastre să se vindece „, a declarat Varan.

Barış Yarkadaş: Ülkeyi saç yolarak mı yöneteceksiniz?

Între timp, deputatul Partidului Popular Republican (CHP) Barıș Yarkadaș miercuri a adus cazul lui Varan pe agenda Parlamentului, depunând o moțiune parlamentară adresată premierului Binali Yıldırım despre tratamentul la  care  a fost supusă femeia.

De asemenea, arătând pozele lui Varan membrilor presei, Yarkadaș a declarat: „Guvernul crede că singura cale de a rămâne la putere este să-i tortureze pe oameni. Polițiștii sunt încurajați să comită acte de tortură „.

Într-un rezumat al celui mai recent studiu al său, Centrul de Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) a declarat marți că tortura, relele tratamente, tratamentul abuziv, inuman și degradant al persoanelor care sunt privați de libertatea lor în centrele de detenție și penitenciarele din Turcia au devenit mai degrabă regulă în loc de excepție în cadrul euforiei naționaliste în creștere și a genocidului religios din Turcia.

Raportul detaliază 29 de cazuri de tortură, inclusiv viol, abuz sexual, bătăi severe, privarea de somn, poziții de stres, aplicarea de apă rece sub presiune, privarea de hrană și apă și amenințarea cu uciderea și violul. Unele dintre cazurile de tortură, au fost aplicate victimelor  la prima audiere a procesului lor sau în timpul trimiterii în judecată, prima ocazie publică de a-şi expune cazurile în sălile de judecată. Multe au fost documentate de către avocați și membri de familie ai victimelor.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/06/07/womans-hair-ripped-from-scalp-by-police-while-under-detention/

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19, pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat