vineri, octombrie 16, 2020

Din seria atrocităţilor comise de poliţia turcă în represiune

Părul unei femei a fost rupt de scalp de către poliție în timpul detenției.

Bergül Varan, una dintre cele 14 persoane reținute  de poliție în timpul unui raid de poliție de la Centrul de Cultură Okmeydanı İdil din Istanbul, la 30 mai, a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși unor adevărate acte  de tortură și că părul ei i-a fost rupt de pe scalp de către ofițeri de poliție, în timpul detenției.

Cele 14 persoane, inclusiv membrii grupului muzical de stânga Grup Yorum, care au fost reținuți la 30 mai, au fost trimiși marți la tribunal. Curtea a hotărât arestarea a patru persoane, în timp ce celelalte 10 au fost eliberate.

Varan este printre cei eliberați.

Biroul de avocatură din Halkın a menționat într-o declarație de pe contul său de Twitter, marți, că deținuții au fost supuși maltratării în timp ce se aflau în custodia poliției, în același timp  distribuind o fotografie a lui Varan, arătându-i părul smuls  din cap.

bergül varan saçları ile ilgili görsel sonucu

Adresându-se marți pe site-ul de știri artigerçek, Varan a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși  torturii în timp ce erau deținuți.

„Ne-au făcut să ajungem într-un vehicul de poliție anti-revoltă după ce au descins la centrul de cultură. A trebuit să așteptăm acolo două-trei ore. Tortura a început acolo. Am fost supuși torturii încă din interiorul vehiculului. Erau pregătiți pentru a comite astfel de acte. A fost ca și cum au urmat o metodă specială în timp ce mi-au desprins părul. Mi-au apucat părul, l-au răsucit și mi l-au rupt de pe scalp. Dansau cu părul în mâinile lor, timp în care muzica ienicerilor otomani [mehter] cânta pe fundal „, a declarat Varan.

Femeia a declarat că a fost ținută sub detenția poliției timp de opt zile până când cicatricea de pe capul ei s-a vindecat, adăugând că ceilalți prieteni au fost supuși, de asemenea, unor tratamente inumante, turtură, în timpul detenției.

„Comiteau acte de tortură spunând:” De ce ți-ai ridicat capul? „Și” De ce te-ai uitat sus? „Unul dintre prietenii mei a decedat după ce a fost lovit constant pe spatele gâtului. Unul dintre timpanele prietenilor noștri a fost spart de către poliție. … Am fost ținuți la unitatea anti-terorism, astfel încât leziunile noastre să se vindece „, a declarat Varan.

Barış Yarkadaş: Ülkeyi saç yolarak mı yöneteceksiniz?

Între timp, deputatul Partidului Popular Republican (CHP) Barıș Yarkadaș miercuri a adus cazul lui Varan pe agenda Parlamentului, depunând o moțiune parlamentară adresată premierului Binali Yıldırım despre tratamentul la  care  a fost supusă femeia.

De asemenea, arătând pozele lui Varan membrilor presei, Yarkadaș a declarat: „Guvernul crede că singura cale de a rămâne la putere este să-i tortureze pe oameni. Polițiștii sunt încurajați să comită acte de tortură „.

Într-un rezumat al celui mai recent studiu al său, Centrul de Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) a declarat marți că tortura, relele tratamente, tratamentul abuziv, inuman și degradant al persoanelor care sunt privați de libertatea lor în centrele de detenție și penitenciarele din Turcia au devenit mai degrabă regulă în loc de excepție în cadrul euforiei naționaliste în creștere și a genocidului religios din Turcia.

Raportul detaliază 29 de cazuri de tortură, inclusiv viol, abuz sexual, bătăi severe, privarea de somn, poziții de stres, aplicarea de apă rece sub presiune, privarea de hrană și apă și amenințarea cu uciderea și violul. Unele dintre cazurile de tortură, au fost aplicate victimelor  la prima audiere a procesului lor sau în timpul trimiterii în judecată, prima ocazie publică de a-şi expune cazurile în sălile de judecată. Multe au fost documentate de către avocați și membri de familie ai victimelor.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/06/07/womans-hair-ripped-from-scalp-by-police-while-under-detention/

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.