marți, mai 28, 2024

Din seria atrocităţilor comise de poliţia turcă în represiune

Părul unei femei a fost rupt de scalp de către poliție în timpul detenției.

Bergül Varan, una dintre cele 14 persoane reținute  de poliție în timpul unui raid de poliție de la Centrul de Cultură Okmeydanı İdil din Istanbul, la 30 mai, a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși unor adevărate acte  de tortură și că părul ei i-a fost rupt de pe scalp de către ofițeri de poliție, în timpul detenției.

Cele 14 persoane, inclusiv membrii grupului muzical de stânga Grup Yorum, care au fost reținuți la 30 mai, au fost trimiși marți la tribunal. Curtea a hotărât arestarea a patru persoane, în timp ce celelalte 10 au fost eliberate.

Varan este printre cei eliberați.

Biroul de avocatură din Halkın a menționat într-o declarație de pe contul său de Twitter, marți, că deținuții au fost supuși maltratării în timp ce se aflau în custodia poliției, în același timp  distribuind o fotografie a lui Varan, arătându-i părul smuls  din cap.

bergül varan saçları ile ilgili görsel sonucu

Adresându-se marți pe site-ul de știri artigerçek, Varan a declarat că ea și prietenii ei au fost supuși  torturii în timp ce erau deținuți.

„Ne-au făcut să ajungem într-un vehicul de poliție anti-revoltă după ce au descins la centrul de cultură. A trebuit să așteptăm acolo două-trei ore. Tortura a început acolo. Am fost supuși torturii încă din interiorul vehiculului. Erau pregătiți pentru a comite astfel de acte. A fost ca și cum au urmat o metodă specială în timp ce mi-au desprins părul. Mi-au apucat părul, l-au răsucit și mi l-au rupt de pe scalp. Dansau cu părul în mâinile lor, timp în care muzica ienicerilor otomani [mehter] cânta pe fundal „, a declarat Varan.

Femeia a declarat că a fost ținută sub detenția poliției timp de opt zile până când cicatricea de pe capul ei s-a vindecat, adăugând că ceilalți prieteni au fost supuși, de asemenea, unor tratamente inumante, turtură, în timpul detenției.

„Comiteau acte de tortură spunând:” De ce ți-ai ridicat capul? „Și” De ce te-ai uitat sus? „Unul dintre prietenii mei a decedat după ce a fost lovit constant pe spatele gâtului. Unul dintre timpanele prietenilor noștri a fost spart de către poliție. … Am fost ținuți la unitatea anti-terorism, astfel încât leziunile noastre să se vindece „, a declarat Varan.

Barış Yarkadaş: Ülkeyi saç yolarak mı yöneteceksiniz?

Între timp, deputatul Partidului Popular Republican (CHP) Barıș Yarkadaș miercuri a adus cazul lui Varan pe agenda Parlamentului, depunând o moțiune parlamentară adresată premierului Binali Yıldırım despre tratamentul la  care  a fost supusă femeia.

De asemenea, arătând pozele lui Varan membrilor presei, Yarkadaș a declarat: „Guvernul crede că singura cale de a rămâne la putere este să-i tortureze pe oameni. Polițiștii sunt încurajați să comită acte de tortură „.

Într-un rezumat al celui mai recent studiu al său, Centrul de Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) a declarat marți că tortura, relele tratamente, tratamentul abuziv, inuman și degradant al persoanelor care sunt privați de libertatea lor în centrele de detenție și penitenciarele din Turcia au devenit mai degrabă regulă în loc de excepție în cadrul euforiei naționaliste în creștere și a genocidului religios din Turcia.

Raportul detaliază 29 de cazuri de tortură, inclusiv viol, abuz sexual, bătăi severe, privarea de somn, poziții de stres, aplicarea de apă rece sub presiune, privarea de hrană și apă și amenințarea cu uciderea și violul. Unele dintre cazurile de tortură, au fost aplicate victimelor  la prima audiere a procesului lor sau în timpul trimiterii în judecată, prima ocazie publică de a-şi expune cazurile în sălile de judecată. Multe au fost documentate de către avocați și membri de familie ai victimelor.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/06/07/womans-hair-ripped-from-scalp-by-police-while-under-detention/

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.