20.4 C
București
sâmbătă, septembrie 26, 2020

Din galeria întâmplărilor rizibile şi năucitoare, în Turcia contemporană

Tribunalul turc decide că nu există nici o insultă atâta timp cât Erdoğan este cocoșul!

Un utilizator de social media care a fost condamnat sub acuzația de insultare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan (în urma publicării unei  fotografii), a fost ulterior achitat. O instanță de apel a hotărât că Erdoğan a fost portretizat „ca un cocoș”, ceea ce înseamnă că „este superior unei găini”, informează site-ul de știri Diken (spini).

ziare

Hasan Akkaya a fost condamnat la un an de închisoare de către Primul Tribunal Penal Karșıyaka din provincia Izmir pentru insultarea președintelui Erdoğan pe social media, cu o imagine editată în photoshop în care Erdoğan a fost înfăţişat drept cocoș și primul-ministru Ahmet Davutoğlu ca o găină. Curtea a convertit sentința într-o amendă de 6.000 TL (7.000RON).

Akkaya a atacat decizia Tribunalului administrativ din districtul İzmir. Sinan Alabay, avocatul lui Akkaya, a declarat instanței: „Dacă există o insultă, ar putea fi împotriva lui Ahmet Davutoğlu, care a fost desenat ca o găină care sărută piciorul cocoșului. Nu există nici o insultă împotriva președintelui Erdoğan în această imagine.”

Acceptând faptul că cocoșul este superior găinilor și că nu există nici o insultă sau atinjere de lezmajestate adusă președintelui în imagine, instanța a decis să îl achite pe Akkaya.

O instanță din provincia de vestul Aydın, la 18 aprilie, l-a achitat pe medicul Bilgin Çiftçi, care a fost acuzat de insultarea președintelui Erdoğan, subliniind asemănările dintre Erdoğan și Gollum, un personaj fictiv, într-o postare pe Facebook.

gollum

Çiftçi a distribuit trei expresii faciale ale lui Erdoğan și Gollum pe pagina sa de Facebook pe 23 august 2014, după care a fost deschisă imediat o anchetă. Çiftçi și-a pierdut locul de muncă în calitate de funcționar public în octombrie 2014.

Numeroase persoane din Turcia au fost reținute sau arestate sau sunt anchetate privind acuze de insulte la adresa lui Erdoğan.

La sfârșitul anului 2016, cel puțin 10.000 de persoane erau anchetate în legătură cu suspiciunea de „propagandă teroristă și insultare” a unor oficiali de stat de rang înalt pe social media.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne în decembrie, în ultimele șase luni ale anului 2016 au fost anchetați 3.710 de utilizatori de social media, dintre care 1.656 au fost arestați. Un total de 1.203 din aceste anchete au condus la eliberări în timpul probațiunii.

SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/28/turkish-court-rules-no-insult-as-long-as-erdogan-is-rooster/


 

 

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Jurnalist turc, autoexilat în Suedia a fost atacat:” Au început să mă lovească cu pumnii în față și în cap ”

Un jurnalist turc a fost atacat, ieri, lângă casa sa din Suedia, urmând să fie internat cu răni grave,

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Dezinfectantele din spitalele turcești sunt false, afirmă șeful unei companii farmaceutice

Șeful unei companii farmaceutice i-a semnalizat ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, că majoritatea produselor de igienizare utilizate în spitalele turcești sunt false,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.