vineri, aprilie 8, 2022

Din galeria întâmplărilor rizibile şi năucitoare, în Turcia contemporană

Tribunalul turc decide că nu există nici o insultă atâta timp cât Erdoğan este cocoșul!

Un utilizator de social media care a fost condamnat sub acuzația de insultare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan (în urma publicării unei  fotografii), a fost ulterior achitat. O instanță de apel a hotărât că Erdoğan a fost portretizat „ca un cocoș”, ceea ce înseamnă că „este superior unei găini”, informează site-ul de știri Diken (spini).

ziare

Hasan Akkaya a fost condamnat la un an de închisoare de către Primul Tribunal Penal Karșıyaka din provincia Izmir pentru insultarea președintelui Erdoğan pe social media, cu o imagine editată în photoshop în care Erdoğan a fost înfăţişat drept cocoș și primul-ministru Ahmet Davutoğlu ca o găină. Curtea a convertit sentința într-o amendă de 6.000 TL (7.000RON).

Akkaya a atacat decizia Tribunalului administrativ din districtul İzmir. Sinan Alabay, avocatul lui Akkaya, a declarat instanței: „Dacă există o insultă, ar putea fi împotriva lui Ahmet Davutoğlu, care a fost desenat ca o găină care sărută piciorul cocoșului. Nu există nici o insultă împotriva președintelui Erdoğan în această imagine.”

Acceptând faptul că cocoșul este superior găinilor și că nu există nici o insultă sau atinjere de lezmajestate adusă președintelui în imagine, instanța a decis să îl achite pe Akkaya.

O instanță din provincia de vestul Aydın, la 18 aprilie, l-a achitat pe medicul Bilgin Çiftçi, care a fost acuzat de insultarea președintelui Erdoğan, subliniind asemănările dintre Erdoğan și Gollum, un personaj fictiv, într-o postare pe Facebook.

gollum

Çiftçi a distribuit trei expresii faciale ale lui Erdoğan și Gollum pe pagina sa de Facebook pe 23 august 2014, după care a fost deschisă imediat o anchetă. Çiftçi și-a pierdut locul de muncă în calitate de funcționar public în octombrie 2014.

Numeroase persoane din Turcia au fost reținute sau arestate sau sunt anchetate privind acuze de insulte la adresa lui Erdoğan.

La sfârșitul anului 2016, cel puțin 10.000 de persoane erau anchetate în legătură cu suspiciunea de „propagandă teroristă și insultare” a unor oficiali de stat de rang înalt pe social media.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne în decembrie, în ultimele șase luni ale anului 2016 au fost anchetați 3.710 de utilizatori de social media, dintre care 1.656 au fost arestați. Un total de 1.203 din aceste anchete au condus la eliberări în timpul probațiunii.

SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/28/turkish-court-rules-no-insult-as-long-as-erdogan-is-rooster/


 

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.