marți, decembrie 5, 2023

Dilema dintr-un caz tragic. Un om sfâşiat între dorinţa de a fi prezent la înmormântarea soţiei şi riscul de a ajunge după gratii

Să fii victimă și să-ți pierzi soția, în Kabul

Fiecare membru sau simpatizant al Mișcării Hizmet (oameni care sunt supuși torturilor și persecuțiilor pe plan global de regimului Erdogan) are câte-o poveste dramatică.

Aproape la fiecare familie supusă persecuțiilor se poate găsi un subiect care să fie subiect de  roman sau  scenariu de film. Unul  din aceste exemple  a fost adusă la lumina  zilei de către Organizația Drepturilor Omului Stockholm (Stockholm Center for Freedom SCF). Această tragedie s-a întâmplat acum două săptămâni în Kabul, capitala Afganistanului. İsmail Eyüpoğlu, în vârstă de 42 de ani , trăia de 25 de ani în afara Turciei. Pe data de 3 Februarie, soția lui s-a stins din viață. A rămas prins între a alege să-și conducă soția pe ultimul drum sau nu. Dacă alege să-și conducă soția pe ultimul drum, va fi arestat direct din aeroport,în  plus va aduce suferință celor doi copii, care vor rămâne fără tată.

Pe lângă asta, Consulatul turc i-a confiscat pașaportul dându-i o adeverință de o singură călătorie. În ultimul moment a decis ca să rămână cu cei doi copii. Copiii i-au spus,implorându-l „ Tată nu pleca. Dacă pleci și tu , noi ce o să facem? Nu pleca, rămânem și noi cu tine aici.” Cei trei au pus sicriul în avion și au trimis-o pe mămica lor în țară, aşa și-au luat rămas bun.

tataristan

Ismail a emigrat în Tatarstan

İsmail Eyüpoğlu, provine din orașul Ünye, provincia Ordu(zona Mării Negre). În 1993, el a decis să plece în Tatarstan pentru a urma studiile universitare. A urmat Facultatea de litere profil Engleză, dar în același timp lucra și la o instituție a Mișcării Hizmet. În 1999 și-a terminat studiile după care a revenit în țară. Dar Învățământul Superior (YOK)  nu a aprobat echivalarea diplomei din Tatarstan. În același an, s-a căsătorit cu doamna  Habibe, care locuia în același oraș.

După ce YOK nu i-a recunoscut diploma, Eyüpoğlu s-a întors în Tatarstan și a deschis un restaurant. Până în 2010, afacerea i-a mers bine, a câștigat bani frumoși. În 2001 s-a născut băiatul Selman, iar în 2005 fata Zehra. În Tatarstan, el participa la organizații de binefacere și de educație organizate de de Hizmet. Dar în 2010 odată cu începerea presiunilor asupra Mișcării Hizmet, (cu presiunea Rusiei)situaţia tensionată  l-a afectat și pe el. I s-a închis restaurantul și i s-a cerut să părăsească Tatarstanul.

Și-a trimis familia în Turcia, după care el a trecut în Dubai. În Dubai, și-a deschis un restaurant, dar din motivul că nu s-a înțeles cu asociatul, a decis să se întoarcă în țara sa.  Între 2011-2012 a muncit la o firmă privată. După care a plecat iar în Dubai și și-a deschs un magazin cu lucruri din ceramică și cadouri. A continuat așa până în 2015, când a fost  nevoit să închidă din cauza crizei economice. A reînceput să muncească la o firmă privată dar totuşi se gândea să se reîntoarcă în Turcia. Chiar atunci începuse operațiunea „Vânătoarea de Vrăjitoare” a regimului Erdogan. Atunci a auzit că o persoană pe nume Hamza, care muncea la Consulatul turc, îl pârâse .În caz că ajunge în Turcia, avea să fie arestat . Din această cauză,  a renunță să se reîntoarcă în Turcia.

familia

Ascunde moartea soţiei, copiilor lui

În 2017, İsmail Eyüpoğlu a acceptat să muncească la reprezentanța din Kabul a aceeași firme. Acum o lună, toată familia s-a mutat în Kabul. În ziua de sâmbătă dimineața, soția sa Habibe, s-a trezit cu dureri la piept, spunându-i lui Ismail să cheme imediat o ambulanță. Eyüpoğlu nu a găsit pe nimeni să-l ajute. Lângă casa lor se afla spitalul German Hospital Omul  a întrebat-o ,,Poți să mergi până acolo?”. Soția a răspuns : Da, pot să merg.”

Dar spitalul de lângă ei era închis. ,,Puțin mai încolo se află un alt spital, duceți-vă acolo “au spus unii oameni. Conform camerelor de supraveghere, la ora 04.06 au intrat în spital. Chiar la intrarea spitalului, dna Habibe, a strigat : ,,Ismail!” și a căzut, lovindu-se cu capul de ușă. Au așteptat minute întregi să vină o targă. Când a văzut că nu vine nimeni cu vreo targă ,a luat-o în braţe  și a cărat-o în spital. Dar după puțin timp, soția lui s-a stins din viață. Băiatul lor de 16 ani și fata de 12 ani, erau acasă și dormeau. İsmail Eyüpoğlu nu  mai știa ce să mai facă. A venit acasă, dar nu a spus nimic copiilor.

eyupoglu ailesi

TRATAREA FUNCȚIONARILOR DE LA CONSULATUL TURC.

İsmail Eyüpoğlu a sunat familia soției și le-a spus situația. Familia a cerut să o trimită imediat acasă. Pentru transportarea trupului neînsuflețit al soției erau necesare  câteva acte, așa că a mers la Ambasada turcă și le-a povestit situația. Eyüpoğlu a povestit în felul următor cele întâmplate: ,,Știam că, Consulatele turce nu fac nici un act pentru membri Mișcării Hizmet. Dar la mijloc era un cortegiu. Auzeam că în Consulatele turce din alte țări, funcționarii confiscau pașapoartele cetățenilor. Pentru că eram nou în Kabul, am zis că nu o să mă cunoască. M-am dus la Ambasadă și am povestit situația. Le-am dat pașaportul original al soției și copia pașaportului meu. ”

İsmail Eyüpoğlu nu știa ce să facă. Pentru că era căutat din 2015, în urma acelei delațiuni, poate să fie arestat. Dar pe de altă parte  ar trebui să fie prezent la funeraliile soției.

Aşa că a decis să plece în Turcia dar funcționarii de la ambasada turcă l-au anunţat  :,, Din cauza Situației de Urgență, vi s-a pus interdicție pe pașaport. Trebuie să ne dați nouă pașaportul și noi vă dăm o adeverință pentru  o singură călătorie. Cu această adeverință veți merge Direcția de poliție sau la Curtea de apel să vedeți dacă sunteți cercetat sau nu. Dacă nu sunteți, vă trimitem pașaportul prin poștă.” după această convorbire İsmail Eyüpoğlu le-a dat pașaportul.O altă problemă care a apărut era faptul era că spitalul nu avea morgă, aşa că și-a dus soția la morga unui alt spital. Sâmbătă, duminică, luni, timp de trei zile ambasada turcă nu a pregătit actele necesare pentru transportul funerar.  Ismail încă nu le spusese copiilor că a murit mama lor ,, Aveam de gând să le spun după ce ajungeam în Turcia împreună cu familia”  a spus el. În precizările făcute pentru SCF, Ismail a spus următoarele:,, Nu puteam să le spun. Îmi venea foarte greu. Cu starea psihică care o aveam nu puteam să-mi  iau această responsabilitate.”

În ziua de luni a  aflat  că imediat ce va  ajunge în aeroport, o să fie arestat. Atunci a decis să nu mai plece în Turcia și să le spună copiilor adevărul trist. El a cerut ajutorul unor domni și doamne care sunt membri ai  Mișcării Hizmet. Copiii nu înțelegeau de ce a venit atâta lume la ei acasă și de ce erau triști, după care au întrebat ,, De ce s-au strâns aici? De ce sunt triști?”.  Atunci când a începută le spună  adevărul trist, copiii au răbufnit în plânsete. ,,În acel moment nu știam pe care să-l îmbrățișez. Plângând, îl îmbrățișam pe Selman, o îmbrățișam pe Zehra.

,,tată, dacă te pierdem şi pe tine, ce o să se aleagă de noi!!”

Ismail trebuia să ia o decizie împreună cu copiii ,,Putem să mergem împreună în Turcia pentru a o înmormânta pe mama vosatră. Dar să știți că, se poate ca eu să fiu arestat.” Copiii au spus :,, Tată, să nu mai plecăm atunci. Dacă te pierdem și pe tine ce o să facem?”

Actele au fost pregătite marți. ,,Actele  necesare de la autoritățile afgane le-am obținut într-o oră. Dar am auzit că persoana de la consulatul turc, care îmi pregătea actele, m-a pârât că sunt ,,Gulenist”. Presupun că din această cauză actele au întârziat patru zile.”a precizat el.

După care au îmbrățișat-o pe mama lor pentru ultima dată și au trimis-o marți seară în Turcia.În urma  soției Habibe Eyüpoğlu, au rămas doi copii orfani și un soț cu ochii înlăcrimați.

habibe hanımın tabutu

Acuzat că şi-a omorât soţia

O dată cu moartea soției Habie Eyüpoğlu, situaţia a luat o altă întorsătură. Familia soției a luat atitudine împotriva Mișcării Hizmet, trecând de parte erdoganistă. Habibe Eyüpoğlu, avea  o rană pe frunte din momentul în care  căzuse în fața spitalului. Acea rană sângerase.După ce trupul neînsuflețit a ajuns în Unye (localitate familiei), familia a văzut rana din frunte. La care, sora Habibe-i, l-a sunat imediat pe Ismail, strigând,, Criminalule! Tu ai omorât-o pe sora mea”. Fiul lui Ismail, Selman a luat telefonul în mână și a vorbit el cu sora mamei :,,Mătușă nu este așa, greșești, nu-l acuza pe tata. Eu știu cum s-a întâmplat. Cum o să te uiți în fața lui după aceste cuvinte?”.  Nermin, sora Habibe Eyüpoğlu era supărată de mult pe Ismail Eyüpoğlu, din cauza că era ,,Gulenist”. Ea a început să-l certe și pe nepotul său spunându-i :,, Ți-au dat și ție o foaie în mână și vorbești după ea…

Habibe Eyüpoğlu a fost înmormântată miercuri. Ismail Eyüpoğlu a rămas în Kabul împreună cu cei doi copii, fiin în plus nevoit  nevoit să se apere și de acuzațiile familiei soției. Pentru a demonstra cele petrecute, Ismail a trimis înregistrarea video făcută de  camerele de supraveghere. În acea înregistrare se vedea clar cum Habibe Eyüpoğlu a căzut și s-a lovit la cap.


 

SURSA: http://hizmetnews.com/23903/witch-hunt-targeted-mother-dies-kabul-family-not-attend-funeral-turkey/#.WoMEVueYNPY

 

 

 

 

 

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.