miercuri, ianuarie 6, 2021

Die Welt: MİT din Turcia colectează informații despre deputații germani

Serviciul Național de Informații al Turciei (MİT) colectează informații despre parlamentarii germani, potrivit unui raport publicat miercuri de ziarul german Die Welt.

Potrivit raportului, MİT a adunat informații despre politicienii de rang înalt în afacerile interne, afacerile externe și problemele de apărare.

Un oficial care lucrează pentru Inspectoratul General de Poliţie Federală din Germania (BKA) a participat la o ședință de securitate cu unii parlamentari germani în ultimele săptămâni.Cu acest prilej BKA a avertizat parlamentarii despre posibilitatea de a fi spionați de către serviciile de informații turcești și împotriva riscurilor potențiale de securitate ale naționaliștilor turci.

Die Welt a publicat, de asemenea, un raport în aprilie, în care se menționa faptul că circa 20 de turci au fost urmăriți sub acuzația de spionaj, iar procuratura generală efectua, de asemenea, o investigație asupra „persoanelor necunoscute” care lucrau pentru MİT.

Pe baza rapoartelor anterioare din presa germană despre activitățile de informații ale MİT din Germania, Procuratura Generală Federală a deschis un caz privind activitățile de spionaj suspectate în martie. Rapoartele din mass-media germană au spus apoi că MİT spionează adepții mișcării Gülen, care este acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan de organizarea unei lovituri de stat eșuate în Turcia la 15 iulie 2016.

Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat cu fermitate că ar fi avut vreun rol în lovitura eșuată și a cerut o investigație internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul au inițiat o amplă purjare care vizează epurarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și punerea acestora sub custodie.

Hans-Georg Maassen, președintele Curții Federale Constituționale a Germaniei (BundesamtfuerVerfassungsschutz), s-a adresat la BBC în martie declarând că: „În afara Turciei, nu cred că există altcineva care să creadă că mișcarea Gülen s-ar fi aflat în spatele tentativei de puci. “

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,