Serviciul Național de Informații al Turciei (MİT) colectează informații despre parlamentarii germani, potrivit unui raport publicat miercuri de ziarul german Die Welt.
Potrivit raportului, MİT a adunat informații despre politicienii de rang înalt în afacerile interne, afacerile externe și problemele de apărare.
Un oficial care lucrează pentru Inspectoratul General de Poliţie Federală din Germania (BKA) a participat la o ședință de securitate cu unii parlamentari germani în ultimele săptămâni.Cu acest prilej BKA a avertizat parlamentarii despre posibilitatea de a fi spionați de către serviciile de informații turcești și împotriva riscurilor potențiale de securitate ale naționaliștilor turci.
Die Welt a publicat, de asemenea, un raport în aprilie, în care se menționa faptul că circa 20 de turci au fost urmăriți sub acuzația de spionaj, iar procuratura generală efectua, de asemenea, o investigație asupra „persoanelor necunoscute” care lucrau pentru MİT.
Pe baza rapoartelor anterioare din presa germană despre activitățile de informații ale MİT din Germania, Procuratura Generală Federală a deschis un caz privind activitățile de spionaj suspectate în martie. Rapoartele din mass-media germană au spus apoi că MİT spionează adepții mișcării Gülen, care este acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan de organizarea unei lovituri de stat eșuate în Turcia la 15 iulie 2016.
Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat cu fermitate că ar fi avut vreun rol în lovitura eșuată și a cerut o investigație internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul au inițiat o amplă purjare care vizează epurarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și punerea acestora sub custodie.
Hans-Georg Maassen, președintele Curții Federale Constituționale a Germaniei (BundesamtfuerVerfassungsschutz), s-a adresat la BBC în martie declarând că: „În afara Turciei, nu cred că există altcineva care să creadă că mișcarea Gülen s-ar fi aflat în spatele tentativei de puci. “