Zaman Romania

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.


Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Ministrul Agriculturii din Turcia, İbrahim Yumaklı.

Premierul Marcel Ciolacu și o delegație guvernamentală formată din 11 miniștrii, printre care și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu și ministrul educației, Ligia Deca și ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

În cadrul vizitei va urma să fie încheiate și negocieri în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism sau urbanism.

Ponta, vedeta zilei

Un video a ajuns viral cu fostul premier Victor Ponta care a dat mâna strâns cu liderul Turciei și i-a spus în turcă „Bine ne-am găsit, domnule președinte. Sunt foarte fericit. Îmi pare bine să vă văd. Nu v-am văzut de mult”.

Erdogan îi răspunde, apoi Ponta onorat spune: „Oricând”

G4Media.ro a dezvăluit în 2021 că Victor Ponta este văzut în ultima vreme la Centrul Cultural al Turciei, unde învață limba turcă. Ponta a confirmat pentru G4Media.ro că învață limba turcă, pentru a-l ajuta în afacerile pe care le derulează în țara lui Erdogan, unde își petrece mai mult timp.

Doar cu buletin în Turcia

Cetățenii români pot călători fără viză în Turcia, ci pot intra în țară doar cu buletinu,  după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan un decret în contextul vizitei oficiale a premierului Marcel Ciolacu la Ankara.

„Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecția internațională”, se arată în decretul publicat marți în Monitorul Oficial turc.

Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt

Vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României și de președintele Republicii Turcia și va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar și extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale. Declarația politică include și crearea unui mecanism de dialog bilateral.

În anul 2023, comerțul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. Investițiile turcești în România se situau pe locul 14 în ceea ce privește țara de rezidență a investitorilor, cu 18.755 de societăți cu capital turcesc în martie 2024.

Memorandum pentru diplomați

Înainte de vizita din Ankara, guvernul Ciolacu a aprobat, joi, un memorandum care vizează permisiunea persoanelor aflate în întreţinerea membrilor misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale celor două state, România şi Turcia, să exercite o activitate remunerată în statul acreditar.

Acordul defineşte sintagmele „membru al misiunii diplomatice sau al postului consular” şi „persoană aflată în întreţinere” şi explică procedura de obţinere a autorizaţiei pentru prestarea activităţii lucrative în statul acreditar, conform News.ro

Altfel spus, diplomații turci pot să desfășoare activități comerciale sau alte activități prin care să producă profit în România.