vineri, aprilie 19, 2024

„Deșteaptă-te, române! Ziua Imnului Național

Ziua Imnului Național a fost marcată sâmbătă dimineață, în Piața Tricolorului din fața Cercului Militar Național, în prezența ministrului Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, altor oficialități, printr-un ceremonial militar și religios. A fost oficiată o slujbă religioasă, urmată de un spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Muzica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

„Este Ziua Imnului, am sărbătorit-o în fiecare an, astăzi este pentru prima dată, în calitate de ministru, la București, și voi fi prezent după-amiază în municipiul Târgoviște, la mine acasă, să serbăm și acolo. Mă bucur că am avut un eveniment deosebit, regret că puțini bucureșteni sunt prezenți la o zi emblematică pentru națiune”, a precizat ministrul Apărării.

Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează, sâmbătă, ceremonii prilejuite de Ziua Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunitățile de români din țările gazdă, informează MAE.

19 iulie

„Unul dintre simbolurile naționale consfințite de Constituția României, alături de stema țării, sigiliul statului, Ziua Națională și drapelul tricolor, Imnul ‘Deșteaptă-te, române!’ dobândește o semnificație aparte în activitatea diplomaților români, intonarea sa în străinătate constituind un moment solemn și un motiv de mândrie, fie că este vorba de o vizită la nivel înalt, o ceremonie oficială, un eveniment de marcare a Zilei Naționale sau o victorie românească într-o competiție sportivă. Această dată dobândește semnificații și mai vibrante, de omagiere a sacrificiului eroilor români, în contextul pregătirilor actuale privind celebrarea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri”, Ziua de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează, sâmbătă, ceremonii prilejuite de Ziua Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunitățile de români din țările gazdă, informează MAE.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn „o adevărată Marseilleză românească”.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deșteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

 

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.