vineri, iulie 26, 2024

„Deșteaptă-te, române! Ziua Imnului Național

Ziua Imnului Național a fost marcată sâmbătă dimineață, în Piața Tricolorului din fața Cercului Militar Național, în prezența ministrului Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, altor oficialități, printr-un ceremonial militar și religios. A fost oficiată o slujbă religioasă, urmată de un spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Muzica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

„Este Ziua Imnului, am sărbătorit-o în fiecare an, astăzi este pentru prima dată, în calitate de ministru, la București, și voi fi prezent după-amiază în municipiul Târgoviște, la mine acasă, să serbăm și acolo. Mă bucur că am avut un eveniment deosebit, regret că puțini bucureșteni sunt prezenți la o zi emblematică pentru națiune”, a precizat ministrul Apărării.

Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează, sâmbătă, ceremonii prilejuite de Ziua Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunitățile de români din țările gazdă, informează MAE.

19 iulie

„Unul dintre simbolurile naționale consfințite de Constituția României, alături de stema țării, sigiliul statului, Ziua Națională și drapelul tricolor, Imnul ‘Deșteaptă-te, române!’ dobândește o semnificație aparte în activitatea diplomaților români, intonarea sa în străinătate constituind un moment solemn și un motiv de mândrie, fie că este vorba de o vizită la nivel înalt, o ceremonie oficială, un eveniment de marcare a Zilei Naționale sau o victorie românească într-o competiție sportivă. Această dată dobândește semnificații și mai vibrante, de omagiere a sacrificiului eroilor români, în contextul pregătirilor actuale privind celebrarea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri”, Ziua de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează, sâmbătă, ceremonii prilejuite de Ziua Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunitățile de români din țările gazdă, informează MAE.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn „o adevărată Marseilleză românească”.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deșteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

 

 

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.