Despre abuzurile asupra libertăţii de exprimare în Turcia, la Televiziunea elveţiană RTS Principalul post de televiziune elveţian RTS a dedicat (ieri 3 noiembrie,a.c) spaţii importante analizei deteriorării situaţiei din Turcia şi abuzurilor practicate pe scară largă în ţara care se depărtează iremediabil de o posibilă începere a negocierlor de aderare la UE.
Ţara în care domneşte frica, teroarea, căci închisoarea, destituirea sau marginalizarea în societate pândesc la orice pas.
Cunoscuta organizaţie internaţională a jurnaliştilor „Reporters sans frontieres” l-a invitat în Elveţia pe Erol Onderoglu, jurnalist proeminent turc şi care aşeatptă să fie judecat în Turcia. Acesta a fost invitatul Jurnalului RTS . Prezentatoarea elveţiană a pus întrebări,evident la obiect şi incomode,printre care şi „ :În privinţa drepturilor omului totul este sacrificat de dragul unui „real politic”?”
Jurnalistul s-a referit şi la cazul său dar şi la situaţia jurnaliştilor şi a libertăţii de expresie din Turcia.
Erol Onderoglu a afirmat într-o franceză impecabilă că în cazul său personal, procesul este determinat de faptul că el şi-a exprimat solidaritatea cu un jurnal kurd dar şi că „guvernul nu îşi asumă responsabilitatea şi încearcă să consolideze o nouă identitate.”
În reportajul difuzat de RTS realizat după reţinerea celor 12 jurnalişti de la Cumuryet , chiar în faţa redacţiei jurnalului unde zeci de oameni protestau afiţînd lozinci în care denunţau actul arbitrar , ziarista Ayse Yildirim, dând dovadă de mult curaj, s-a exprimat public blamând acţiunea discreţionară a guvernului împotriva libertăţii de expresie.
„Toate subiectele care supără, trebuie discutate” a afirmat Didier Burkhalter la întîlnirea cu omologul turc Mevlüt Cavusoglu joia trecută, la Berna.
Situaţia din Turcia şi din ţările vecine a constituit obiectul discuţiilor animate dintre ministrul elveţian Didier Burkhalter şi omologul turc turc Mevlüt Cavusoglu .
Elveţia admite că există multe divergenţe, dar în linia politicii sale externe tradiţionale , este una din ţările care continuă să spere să aibă un dialogul cu regimul de la Ankara.
Ministrul elveţian a insistat pe necesitatea respectării drepturilor fundamentale. De asemenea, în viziunea elveţiană, reintroducerea pedepsei capitale în Turcia „nu ar constitui o contribuţie efectivă la lupta împotriva violenţei.” C.L.