joi, octombrie 31, 2024

De Ziua Unirii, Ministrul Culturii deplânge scăderea investiţiilor în cultură

Ministrul Ionuț Vulpescu: Solidaritatea socială este minimă și legile nu sunt respectate pentru că nu investim în cultură

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a declarat marți, la Iași, că lipsa de mai mulți ani investițiilor în sistemele de cultură și în educație din România au făcut ca solidaritatea socială să fie minimă și legile să nu fie respectate.

Vulpescu a declarat, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii, că pe fondul bugetului mic alocat culturii, românii își pierd identitatea.

„Cea mai frumoasă omagiere a trecutului este construirea unui viitor demn. Cultura este cea care ne definește și ne structurează. Ani de zile ni s-a spus că nu sunt bani pentru cultură din cauză că economia merge prost. Ne-a luat prea mult timp pentru a înțelege că economia merge prost, solidaritatea socială e minimă, legile nu sunt respectate din cauză că de decenii întregi nu investim suficient, chiar și în condiții de criză, în cultură și în educație. Nu mai știm cine suntem și ne-am pierdut demnitatea. Nu mai avem identitate. Deci, totul e posibil. Acum suntem deciși să schimbăm lucrurile. Nu existăm pentru că așa vor alții, ci pentru că așa am vrut și vrem noi. Suntem parte cu drepturi egale a comunității europene și avem ce oferi partenerilor noștri”, a afirmat Vulpescu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii a menționat că generația care a înfăptuit Unirea de la 1859 a oferit românilor un model de proiect de țară, care ar trebui urmat. El a precizat că românii au de ales între un discurs al dezbinării și al subculturii sinucigașe și între „o schimbare radicală în felul în care ne vedem noi toți viitorul, relațiile dintre noi”.

„Aceia care au făcut Unirea Principatelor, generația pașoptistă, ne-au mai lăsat o moștenire la fel de prețioasă — arta de a face un proiect de țară și strategia prin care el poate deveni realitate. Realismul și idealismul s-au împletit fericit și au dus România în modernitate. Acum, împreună trebuie să ducem România în noua modernitate, cea a democrației, libertății, solidarității, dezvoltării durabile, o modernitate a omului și a umanismului”. Agerpres.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.