marți, noiembrie 24, 2020

De ce sunt arestați magistrații din Turcia?

După lovitura de stat înnăbușită din Turcia nu au fost reținuți doar militari, ci și judecători, procurori, polițiști și profesori universitari. La  terminarea interogatoriului, magistrații  au fost arestați unul câte unul, sub cele mai banale pretexte.

İată câteva dintre întrebarile puse procurorilor  şi judecătorilor în timpul audierilor:

Unde ați absolvit liceul?

Ce universitate ați absolvit?

Unde v-ați cazat pe parcursul studiilor?  În apartament sau la cămin?

La ce școală învață copilul dumneavoastă?

Dacă fiul sau fiica dumneavoastră învață la una dintre școlile simpatizante ale lui F.Gulen, de ce nu l-ați retras de la școală?

Aveti cont la Asya Bank (n.r. Banca infiintata de oamenii de afaceri simpatizanți ai lui Gulen)

Daca aveți cont,  de ce nu l-ați închis?

Din totalul de 788 de persoane arestate preventiv, în urma întrebărilor mai sus menționate, până miercuri dimineață, au fost arestați preventiv aproximativ 150 de magistrați din provinciile Istanbul, Samsun, Diyarbakir, sub suspiciunea de apartenență la  gruparea teroristă FETÖ. Printre cei arestați se numără și fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, İbrahim Okur.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.