vineri, aprilie 8, 2022

DAVOS, EDİȚİA 2018 / Discursurile Preşedintelui Macron şi al Cancelarului Merkel scot în evidenţă marile provocări ale epocii contemporane.

Discursul rostit de preşedintele Franţei Emmanuel Macron a fost calificat drept „It’s a wide-ranging and energetic speech: ”Schimbările climatice au fost punctul central al alocuţiunii lui Macron care a obişnuit lumea politicii internaţionale cu luările sale de cuvânt curajoase, reuşind să afime locul şi rolul Franţei în marile dezvoltări ale geopoliticii.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei într-un discurs fulminant şi energetic

Discursul său e axat pe rolul şi locul Uniunii Europene şi pe dezvoltarea economică, despre care însă el spune că nu e „o finalitate în sine„. Creşterea economică nu este o finalitate ci rămâne un mijloc, o unealtă.

”Vorbind despre criza mondializării pe care omenirea o străbate,despre lumea care este fragmentată din cauza evenimentelor economice sau geopolitice, Macron afirmă că „creşterea economică „ este din ce în ce mai puţin justă, din ce în ce mai nedreaptă.Concentrarea pe 1% dintre cei mai bogaţi este mereu repetitivă iar economia devine una a „superstarurilor „, focalizată pe îmbogăţirea celor care sunt deja bogaţi.

https://www.youtube.com/watch?v=QtUgVQFnoqI

Uniunea Europeană trebuie să se integreze mai mult şi să-şi dezvolte o politică externă comună mai unită şi mai puternică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel în discursul susţinut la forumul de la Davos, în care a criticat ”egoismele naţionale” şi ”populismul”, cu aluzii critice la Donald Trump şi aprecieri la adresa lui Emmanuel Macron, şi şi-a apărat din nou politica uşilor deschise faţă de migranţi.

”Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus ea conform agenţiei DPA, estimând că până în prezent Uniunea Europeană a fost prea ezitantă în faţa crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa. Făcând aluzie la politicile comerciale izolaţioniste pentru care pledează preşedintele american Donald Trump, şefa guvernului de la Berlin a estimat că ”protecţionismul nu este răspunsul potrivit” în faţa nemulţumirilor provocate de globalizare şi că statele care se plâng că pierd din cauza acestei globalizări ar trebui să caute soluţii tot în mecanismele multilaterale, nicidecum în politici naţionale sau unilaterale.

Merkel a apreciat totodată că UE nu trebuie să se închidă în faţa migraţiei, susţinând că ”încă de pe vremea Imperiului Roman, sau a Zidului Chinezesc, ştim că nu ajută să ne închidem”. Ea a admis însă că şi Germania este una dintre ţările carese confruntă cu o ”atmosferă polarizată” şi cu tentaţia populismului, enunţând şi valul de refugiaţi printre motive.

Angela Merkel a lăudat abordarea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care dă un ”impuls suplimentar” proiectului european, despre care a apreciat că va putea avansa odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, deşi a descris Brexitul drept o decizie ”regretabilă”.

Cât despre situaţia politică internă din Germania şi negocierile pe care le poartă cu social-democraţii în vederea unei noi coaliţii, Merkel a insistat că obiectivul ei este să poată forma un ”guvern stabil” care să garanteze mai departe bunăstarea Germaniei

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi, la Forumul Economic de la Davos, că intenţionează să semneze versiunea revizuită a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP). Forma finală a textului a fost convenită în aceeaşi zi, la Tokyo, de reprezentanţii comerciali a 11 ţări, transmite Reuters. Canada a insistat să îşi protejeze aşa-numitele „industrii culturale”, dar marile sindicate şi un grup care reprezintă interesele producătorilor de piese auto au arătat că TPP va duce la pierderea unor locuri de muncă. Ministrul canadian al comerţului a declarat însă presei, la Toronto, că tratatul va permite pentru prima dată accesul liber pe piaţa auto a Japoniei. Tratatul urmează să fie semnat în martie, în Chile. Succesul TPP a coincis cu începerea celei de-a şasea runde de negocieri – penultima – pentru revizuirea NAFTA, Acordul de Liber Schimb în America de Nord între Canada, Statele Unite şi Mexic. Preşedintele american Donald Trump insistă asupra obţinerii unor condiţii mai avantajoase pentru ţara sa, ameninţând că în caz contrar SUA se vor retrage, aşa cum au procedat şi în cazul TPP.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi, la Forumul Economic de la Davos, că intenţionează să semneze versiunea revizuită a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP).

Decizia de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific a fost printre primele luate de Trump, în ianuarie anul trecut, imediat după instalarea la Casa Albă Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va participa săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, a confirmat marţi Casa Albă. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, H.R. McMaster, citat de Reuters, a precizat că Trump se va întâlni în Elveţia cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Ruandei, Paul Kagame, şi cu cel al Elveţiei, Alain Berset. EFE reaminteşte că pe agenda preşedintelui american figura deja o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May.

https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2018

http://www.570news.com/2018/01/24/business-and-investment-to-occupy-pm-trudeaus-day-at-world-economic-forum/

 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.