miercuri, octombrie 14, 2020

DAVOS, EDİȚİA 2018 / Discursurile Preşedintelui Macron şi al Cancelarului Merkel scot în evidenţă marile provocări ale epocii contemporane.

Discursul rostit de preşedintele Franţei Emmanuel Macron a fost calificat drept „It’s a wide-ranging and energetic speech: ”Schimbările climatice au fost punctul central al alocuţiunii lui Macron care a obişnuit lumea politicii internaţionale cu luările sale de cuvânt curajoase, reuşind să afime locul şi rolul Franţei în marile dezvoltări ale geopoliticii.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei într-un discurs fulminant şi energetic

Discursul său e axat pe rolul şi locul Uniunii Europene şi pe dezvoltarea economică, despre care însă el spune că nu e „o finalitate în sine„. Creşterea economică nu este o finalitate ci rămâne un mijloc, o unealtă.

”Vorbind despre criza mondializării pe care omenirea o străbate,despre lumea care este fragmentată din cauza evenimentelor economice sau geopolitice, Macron afirmă că „creşterea economică „ este din ce în ce mai puţin justă, din ce în ce mai nedreaptă.Concentrarea pe 1% dintre cei mai bogaţi este mereu repetitivă iar economia devine una a „superstarurilor „, focalizată pe îmbogăţirea celor care sunt deja bogaţi.

https://www.youtube.com/watch?v=QtUgVQFnoqI

Uniunea Europeană trebuie să se integreze mai mult şi să-şi dezvolte o politică externă comună mai unită şi mai puternică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel în discursul susţinut la forumul de la Davos, în care a criticat ”egoismele naţionale” şi ”populismul”, cu aluzii critice la Donald Trump şi aprecieri la adresa lui Emmanuel Macron, şi şi-a apărat din nou politica uşilor deschise faţă de migranţi.

”Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus ea conform agenţiei DPA, estimând că până în prezent Uniunea Europeană a fost prea ezitantă în faţa crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa. Făcând aluzie la politicile comerciale izolaţioniste pentru care pledează preşedintele american Donald Trump, şefa guvernului de la Berlin a estimat că ”protecţionismul nu este răspunsul potrivit” în faţa nemulţumirilor provocate de globalizare şi că statele care se plâng că pierd din cauza acestei globalizări ar trebui să caute soluţii tot în mecanismele multilaterale, nicidecum în politici naţionale sau unilaterale.

Merkel a apreciat totodată că UE nu trebuie să se închidă în faţa migraţiei, susţinând că ”încă de pe vremea Imperiului Roman, sau a Zidului Chinezesc, ştim că nu ajută să ne închidem”. Ea a admis însă că şi Germania este una dintre ţările carese confruntă cu o ”atmosferă polarizată” şi cu tentaţia populismului, enunţând şi valul de refugiaţi printre motive.

Angela Merkel a lăudat abordarea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care dă un ”impuls suplimentar” proiectului european, despre care a apreciat că va putea avansa odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, deşi a descris Brexitul drept o decizie ”regretabilă”.

Cât despre situaţia politică internă din Germania şi negocierile pe care le poartă cu social-democraţii în vederea unei noi coaliţii, Merkel a insistat că obiectivul ei este să poată forma un ”guvern stabil” care să garanteze mai departe bunăstarea Germaniei

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi, la Forumul Economic de la Davos, că intenţionează să semneze versiunea revizuită a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP). Forma finală a textului a fost convenită în aceeaşi zi, la Tokyo, de reprezentanţii comerciali a 11 ţări, transmite Reuters. Canada a insistat să îşi protejeze aşa-numitele „industrii culturale”, dar marile sindicate şi un grup care reprezintă interesele producătorilor de piese auto au arătat că TPP va duce la pierderea unor locuri de muncă. Ministrul canadian al comerţului a declarat însă presei, la Toronto, că tratatul va permite pentru prima dată accesul liber pe piaţa auto a Japoniei. Tratatul urmează să fie semnat în martie, în Chile. Succesul TPP a coincis cu începerea celei de-a şasea runde de negocieri – penultima – pentru revizuirea NAFTA, Acordul de Liber Schimb în America de Nord între Canada, Statele Unite şi Mexic. Preşedintele american Donald Trump insistă asupra obţinerii unor condiţii mai avantajoase pentru ţara sa, ameninţând că în caz contrar SUA se vor retrage, aşa cum au procedat şi în cazul TPP.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi, la Forumul Economic de la Davos, că intenţionează să semneze versiunea revizuită a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP).

Decizia de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific a fost printre primele luate de Trump, în ianuarie anul trecut, imediat după instalarea la Casa Albă Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va participa săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, a confirmat marţi Casa Albă. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, H.R. McMaster, citat de Reuters, a precizat că Trump se va întâlni în Elveţia cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Ruandei, Paul Kagame, şi cu cel al Elveţiei, Alain Berset. EFE reaminteşte că pe agenda preşedintelui american figura deja o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May.

https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2018

http://www.570news.com/2018/01/24/business-and-investment-to-occupy-pm-trudeaus-day-at-world-economic-forum/

 

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.