15.4 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Danemarca: Opozanții lui Erdogan sunt monitorizați de ambasada Turciei la Copenhaga

Un reprezentant al ambasadei Turciei la Copenhaga a confirmat că aceasta a strâns informații despre presupușii susținători din Danemarca ai clericului turc Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite și este acuzat de regimul turc că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, relatează luni thelocal.dk.

Conform unui document trimis în toamna anului trecut la Ankara de ambasada turcă din capitala daneză, patru bărbați și 14 școli din Danemarca ar avea legături cu mișcarea Gülen, scrie cotidianul Kristeligt-Dagblad.

Într-un interviu pentru publicația citată, Adnan Bülent Baloglu, consilier pe probleme religioase în cadrul ambasadei turce la Copenhaga, a confirmat informațiile incluse în document, ce arată că ambasada a colectat informații despre 14 școli și patru indivizi despre care se crede că ar avea legături cu mișcarea gülenistă.

Oficialul turc nu a precizat despre ce școli este vorba sau numele celor patru bărbați monitorizați.

”Această strângere de informații este reflexul unui stat la o tentativă de puci teribilă în care câțiva oameni au fost uciși. Dacă acești oameni merg liberi printre noi, trebuie să știm”, a explicat Baloglu pentru Kristeligt Dagblad.

Oficialul turc a adăugat că nu consideră nimic greșit în colectarea de informații de către autoritățile turce. ”A fost vreuna din aceste persoane rănite în vreun fel după colectarea informațiilor?’, a spus el, precizând că informațiile respective au fost strânse de ambasada turcă și nu de imami înșiși.

Anterior, serviciile de securitate germane anunțaseră că cel puțin 13 imami din Germania au furnizat informații despre turcii aflați pe teritoriul german autorităților de stat din Turcia, potrivit agenției de presă daneze Ritzau.

La finalul lunii martie, Danemarca i-a transmis Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetățenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie au fost amenințați că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie ce au afirmat că au primit amenințări că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’ pentru că au criticat reprimarea opoziției turce după puciul eșuat din iulie anul trecut.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.