marți, aprilie 20, 2021

Danemarca: Opozanții lui Erdogan sunt monitorizați de ambasada Turciei la Copenhaga

Un reprezentant al ambasadei Turciei la Copenhaga a confirmat că aceasta a strâns informații despre presupușii susținători din Danemarca ai clericului turc Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite și este acuzat de regimul turc că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, relatează luni thelocal.dk.

Conform unui document trimis în toamna anului trecut la Ankara de ambasada turcă din capitala daneză, patru bărbați și 14 școli din Danemarca ar avea legături cu mișcarea Gülen, scrie cotidianul Kristeligt-Dagblad.

Într-un interviu pentru publicația citată, Adnan Bülent Baloglu, consilier pe probleme religioase în cadrul ambasadei turce la Copenhaga, a confirmat informațiile incluse în document, ce arată că ambasada a colectat informații despre 14 școli și patru indivizi despre care se crede că ar avea legături cu mișcarea gülenistă.

Oficialul turc nu a precizat despre ce școli este vorba sau numele celor patru bărbați monitorizați.

”Această strângere de informații este reflexul unui stat la o tentativă de puci teribilă în care câțiva oameni au fost uciși. Dacă acești oameni merg liberi printre noi, trebuie să știm”, a explicat Baloglu pentru Kristeligt Dagblad.

Oficialul turc a adăugat că nu consideră nimic greșit în colectarea de informații de către autoritățile turce. ”A fost vreuna din aceste persoane rănite în vreun fel după colectarea informațiilor?’, a spus el, precizând că informațiile respective au fost strânse de ambasada turcă și nu de imami înșiși.

Anterior, serviciile de securitate germane anunțaseră că cel puțin 13 imami din Germania au furnizat informații despre turcii aflați pe teritoriul german autorităților de stat din Turcia, potrivit agenției de presă daneze Ritzau.

La finalul lunii martie, Danemarca i-a transmis Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetățenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie au fost amenințați că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie ce au afirmat că au primit amenințări că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’ pentru că au criticat reprimarea opoziției turce după puciul eșuat din iulie anul trecut.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.