marți, noiembrie 30, 2021

Danemarca: Opozanții lui Erdogan sunt monitorizați de ambasada Turciei la Copenhaga

Un reprezentant al ambasadei Turciei la Copenhaga a confirmat că aceasta a strâns informații despre presupușii susținători din Danemarca ai clericului turc Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite și este acuzat de regimul turc că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, relatează luni thelocal.dk.

Conform unui document trimis în toamna anului trecut la Ankara de ambasada turcă din capitala daneză, patru bărbați și 14 școli din Danemarca ar avea legături cu mișcarea Gülen, scrie cotidianul Kristeligt-Dagblad.

Într-un interviu pentru publicația citată, Adnan Bülent Baloglu, consilier pe probleme religioase în cadrul ambasadei turce la Copenhaga, a confirmat informațiile incluse în document, ce arată că ambasada a colectat informații despre 14 școli și patru indivizi despre care se crede că ar avea legături cu mișcarea gülenistă.

Oficialul turc nu a precizat despre ce școli este vorba sau numele celor patru bărbați monitorizați.

”Această strângere de informații este reflexul unui stat la o tentativă de puci teribilă în care câțiva oameni au fost uciși. Dacă acești oameni merg liberi printre noi, trebuie să știm”, a explicat Baloglu pentru Kristeligt Dagblad.

Oficialul turc a adăugat că nu consideră nimic greșit în colectarea de informații de către autoritățile turce. ”A fost vreuna din aceste persoane rănite în vreun fel după colectarea informațiilor?’, a spus el, precizând că informațiile respective au fost strânse de ambasada turcă și nu de imami înșiși.

Anterior, serviciile de securitate germane anunțaseră că cel puțin 13 imami din Germania au furnizat informații despre turcii aflați pe teritoriul german autorităților de stat din Turcia, potrivit agenției de presă daneze Ritzau.

La finalul lunii martie, Danemarca i-a transmis Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetățenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie au fost amenințați că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie ce au afirmat că au primit amenințări că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’ pentru că au criticat reprimarea opoziției turce după puciul eșuat din iulie anul trecut.

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților

Criza economică din Turcia își spune cuvântul. Rație la alimente de bază

Piețele Cooperativelor de Credit Agricol au introdus cote de vânzare de o unitate pentru făină, ulei și zahăr și alte alimente de bază, conform portalului turcesc, Karar.

Oamenii invizibili ai Turciei. După 5 ani de izolare socială, „Ne întâlnim cu victimele decretului de lege”

Oamenii invizibili ai Turciei. După 5 ani de izolare socială, „Ne întâlnim cu victimele decretului de lege”

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Turcia ocupă primul loc printre țările care s-au îndepărtat de democrație în ultimul deceniu

Turcia are un „regim hibrid”, pe care îl clasifică drept nedemocratic, ceea ce înseamnă că țara are tendințe autoritare.