vineri, aprilie 15, 2022

Danemarca: Opozanții lui Erdogan sunt monitorizați de ambasada Turciei la Copenhaga

Un reprezentant al ambasadei Turciei la Copenhaga a confirmat că aceasta a strâns informații despre presupușii susținători din Danemarca ai clericului turc Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite și este acuzat de regimul turc că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, relatează luni thelocal.dk.

Conform unui document trimis în toamna anului trecut la Ankara de ambasada turcă din capitala daneză, patru bărbați și 14 școli din Danemarca ar avea legături cu mișcarea Gülen, scrie cotidianul Kristeligt-Dagblad.

Într-un interviu pentru publicația citată, Adnan Bülent Baloglu, consilier pe probleme religioase în cadrul ambasadei turce la Copenhaga, a confirmat informațiile incluse în document, ce arată că ambasada a colectat informații despre 14 școli și patru indivizi despre care se crede că ar avea legături cu mișcarea gülenistă.

Oficialul turc nu a precizat despre ce școli este vorba sau numele celor patru bărbați monitorizați.

”Această strângere de informații este reflexul unui stat la o tentativă de puci teribilă în care câțiva oameni au fost uciși. Dacă acești oameni merg liberi printre noi, trebuie să știm”, a explicat Baloglu pentru Kristeligt Dagblad.

Oficialul turc a adăugat că nu consideră nimic greșit în colectarea de informații de către autoritățile turce. ”A fost vreuna din aceste persoane rănite în vreun fel după colectarea informațiilor?’, a spus el, precizând că informațiile respective au fost strânse de ambasada turcă și nu de imami înșiși.

Anterior, serviciile de securitate germane anunțaseră că cel puțin 13 imami din Germania au furnizat informații despre turcii aflați pe teritoriul german autorităților de stat din Turcia, potrivit agenției de presă daneze Ritzau.

La finalul lunii martie, Danemarca i-a transmis Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetățenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie au fost amenințați că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulți danezi de origine turcă sau cu dublă cetățenie ce au afirmat că au primit amenințări că vor fi denunțați pentru ‘înaltă trădare’ pentru că au criticat reprimarea opoziției turce după puciul eșuat din iulie anul trecut.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.