marți, aprilie 20, 2021

„CYBER EUROPE 2018”

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Naţională (CERT-RO) a coordonat, la nivel naţional, exerciţiul cibernetic „Cyber Europe 2018”, eveniment organizat de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor (ENISA).

La exerciţiul din acest an, derulat în zilele de 6 şi 7 iunie, peste 900 de specialişti s-au confruntat cu un scenariu ce a avut în prim-plan o defecţiune apărută într-un aeroport cu flux mare de pasageri.

„Să ne imaginăm următoarea situaţie: E o zi normală la aeroport. Dintr-o dată, toate maşinile automate de înregistrare a pasagerilor şi a bagajelor afişează un mesaj de defecţiune a sistemului. Aplicaţiile de călătorie de pe telefoanele inteligente nu mai funcţionează. Agenţii de la ghişeele de înregistrare nu îşi pot utiliza calculatoarele. Călătorii nu îşi pot înregistra bagajele şi nici nu pot trece prin controalele de securitate. Se formează cozi de aşteptare peste tot. Pe monitoarele aeroportului, toate zborurile sunt afişate ca fiind anulate. Din motive necunoscute, serviciul de recuperare a bagajelor nu mai funcţionează şi mai mult de jumătate din curse trebuie să rămână la sol. Se raportează că un grup radical a preluat controlul asupra sistemelor critice ale aeroportului prin intermediul unor atacuri digitale şi hibride. Acesta a revendicat deja atacul şi îşi utilizează canalele de propagandă pentru a difuza un apel la acţiune şi a determina mai multe persoane să adopte ideologii radicale”, notează CERT-RO.

Exerciţiul Cyber Europe din acest an a fost organizat de ENISA la sediul său de la Atena (Grecia), în timp ce participanţii fie au rămas la locul lor obişnuit de muncă, fie s-au reunit în celule de criză.https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/enisa_ro

ENISA a controlat exerciţiul prin intermediul platformei sale de exerciţii cibernetice, care a pus la dispoziţie un „univers virtual’ (mediu integrat) pentru simularea respectivei dimensiuni, inclusiv materialul legat de incidente, site-uri web de ştiri virtuale, platforme de comunicare socială, site-uri web ale întreprinderilor şi bloguri de securitate.

„Tehnologia oferă nenumărate oportunităţi în toate sectoarele economiei noastre, dar presupune şi riscuri pentru întreprinderile şi cetăţenii noştri. Comisia Europeană şi statele membre trebuie să conlucreze şi să se doteze cu instrumentele necesare pentru a detecta atacurile cibernetice şi a proteja reţelele şi sistemele. Acesta este modul în care s-a născut exerciţiul „Cyber Europe’ al ENISA, în urmă cu opt ani. El s-a transformat cu timpul într-un exerciţiu de securitate cibernetică major şi a devenit un eveniment emblematic al UE, care reuneşte sute de specialişti în materie de securitate cibernetică din întreaga Europă. Ar trebui să valorificăm acest succes şi am convingerea că putem dezvolta în continuare mecanismele de cooperare ale UE, în special pentru a răspunde incidentelor informatice la scară largă’, a punctat Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală şi societate digitală.

În cadrul exerciţiului Cyber Europe 2018 au participat 30 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Exerciţiile „Cyber Europe’ sunt simulări ale unor incidente de securitate cibernetică la scara largă care se transformă în crize cibernetice la nivelul întregii Uniuni Europene. ENISA a organizat deja patru exerciţii cibernetice paneuropene, în anii 2010, 2012, 2014 şi 2016

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.