sâmbătă, aprilie 9, 2022

Cutremur Myanmar: Patrimoniul cultural distrus, sute de pagode afectate

Autoritățile de la Myanmar evaluează pagubele materiale produse de cutremurul de 6,8 grade pe Richter care a afectat miercuri regiunea și în care trei persoane și-au pierdut viața, arată AFP. Seismul a produs pagube majore la zeci de pagode din vechiul oraș Bagan și a distrus numeroase obiective turistice de o mare semnificație istorică.

Bagan numără peste 2.500 de pagode și temple budiste construite între secolele X și XIV pe care Myanmar speră să le includă în patrimoniul mondial al UNESCO. Echipe de ingineri și de arhitecți au fost trimise de autorități să evalueze pagubele produse la aproape 200 de pagode importante.

”Mai întâi, trebuie să înțelegem amploarea pagubelor”, a declarat Arkar Kyaw, director adjunct în cadrul Ministerului Culturii. ”Apoi vom întocmi un plan de reabilitare”, a explicat el adăugând că guvernul lucrează în colaborare cu UNESCO. Joi, 185 de pagode sau temple budiste puternic afectate de cutremur au fost interzise accesului vizitatorilor, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului. Lăcașurile de cult, multe dintre ele vechi de circa o mie de ani, sunt atracția principală pentru turiștii care se adună cu sutele în Myanmar, după ce țara a scăpat de sub conducerea militară. De-a lungul veacurilor, monumentele din Bagan au supraviețuit războaielor, cutremurelor și arșiței. În perioada de glorie, între secolele IX și XIII, orașul a fost capitala unui regat puternic și unul dintre cele mai importante centre culturale din Asia.

”Este sfâșietor”, a declarat Tin Hla Oo, administrator al pagodei de trei etaje Htilominlo, care a fost puternic afectată de seism, mai arată AFP. ”Suferim pentru că este o mare pierdere, pentru că aceste monumente sunt neprețuite”. Două femei și un bărbat au murit în regiunea Magway în urma cutremurului puternic, ale cărui unde de șoc s-au simțit până în capitala thailandeză Bangkok și în Calcutta (India).

Epicentrul seismului a fost localizat la 84,1 de kilometri adâncime și la 25 de kilometri vest de localitatea Chauk, un oraș portuar de pe râul Irrawaddy, cu o populație de 180.000 de persoane și situată la 173 de kilometri nord-est de capitala Naipyidaw. În luna aprilie, un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în nord-vestul țării, fără să facă victime. Și seismul respectiv a fost simțit în India, amintește

AFP. AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.